13.8 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

LIFT-PLATFORMA ZA 26. ROĐENDAN DORIS BOŠNJAKOVIĆ-POLIMČEVIĆ

forma

Akcija prikupljanja sredstava za izgradnju lift-platforme za potrebe obolele Užičanke Doris Bošnjaković- Polimčević, privedena je kraju. Za oko godinu dana, zahvaljujući donacijama pojedinaca, preduzeća i organizacija, ili balončićima postavljenim u raznim objektima i drugim inicijativama, 21.maja, na dan kada je Doris napunila 26. godina, lift je svečano proradio. Međutim, još uvek nedostaje iznos od 3.500 eura da bi se radovi finalizovali, kao i 220.000 dinara za nabavku neophodne medicinske opreme.

200-DSCN2912Na svečanost otvaranja lifta i proslavu rođendana, došli su brojni prijatelji, rodbina, komšije, donatori, pa čak i oni koji porodicu Bošnjaković-Polimčević i ne poznaju, ali su putem medija i društvenih mreža saznali za događaj i životnu priču mlade Doris,kao i borbu njene majke Slavice. Ispred zgrade u kojoj Doris živi, organizovano je posluženje, vijorili su se raznobojni baloni a velika roze rođendanska torta je čekala slavljenicu da prvi put uz pomoć  lifta izađe napolje iz stana na zadnjem spratu zgrade.

Doris se pred gostima pojavila u pratnji svoje majke a radost i sreću na licu , neočekivano je zamenila suzama, emotivno reagujući na aplauz kojim je pozdravljena i činjenicu da sada može da izađe iz stana kada god to poželi.Brojne čestitke, pokloni i cveće, koje su joj prisutni uručili, vratili su Doris osmeh i dobro raspoloženje, pa je veselo tražila da se pojača muzika. Predhodni put, Doris je izašla napolje u januaru ove godine, zahvaljujući pomoći prijatelja koji su je, zajedno sa invalidskim kolicima, izneli sa zadnjeg sprata i odveli na novogodišnju proslavu na užički Trg.

Povodom samog događaja majka Doris Bošnjaković-Polimčević, Slavica je rekla:

—Konačno nakon 13 godina uz pomoć prijatelja, medija i mnogih drugih, uspeli smo. Nismo stigli do konačne cifre ali se nadam da ćemo kao i do sada imati podršku, s obzirom da se Doris zbog dugotrajnog ležanja pogoršalo zdravstveno stanje. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli, spasili su Doris tame i zatočeništva. Za lift je potrebno još 3.500 evra a za aparate što se tiče disanja i pluća, 220.000 dinara. Nadam se da ćemo i u tome uspeti.

Na pitanje da li Doris trenutno ima pomoć od neke zdravstvene ustanove po pitanju neophodnih aparata, Slavica Bošnjaković-Polimčević je odgovorila:

—Prijateljica iz Novog Sada mi je poslala aspirator na poslugu, njegova vrednost je oko 800-900 evra, dr Zorica Radojević iz bolnice mi je dala koncentrovani kiseonik, koji je neophodan, jer je Doris bila prestala da diše, inhalator i pulsni oksimetar su mi isto dali, znači sve to Doris mora da ima u kompletu i to je taj iznos od 220.000 dinara. Nadam se da će se njenim češćim izlascima na sunce i čist vazduh, vratiti vrednost vitamina D koja je trenutno ispod minimalnog pa su njene kosti bukvalno počele da se pretvaraju u hrskavicu. I pored 12 operacija, kliničke smrti, reanimacija i drugih zdravstvenih problema, Doris je ipak izlazila kao pobednik.

Izvođač mašinskih radova je „Lopaš Mont“ iz Lopaša kod Požege a prema rečima Miša Nenadića, projektanta, ostalo je da se dovrše radovi vezani za struju i automatiku i da se nakon toga izvrši kvalitativni prijem lifta od strane ovlašćene institucije. Pored Miša Nenadića i projektant elektro instalacija Nebojša Zagorčić, kao i projektant građevinskih radova Peđa Nedić, odrekli su se svojih honorara u želji da doprinesu srećnijem i životu koji sada očekuje Doris Bošnjaković- Polimčević.

Izvor:pasaz.rs/ Mirjana Milićević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla

Četvrt veka institucionalne podrške Užica mladim umetnicima: Izložba „Oni koji dolaze“

Oglasna Tabla

Galerija Reflektor: Izložbe radova Nine Milivojević i Nikole Radosavljevića

Oglasna Tabla