13.5 C
Uzice
новембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

LIFT-PLATFORMA ZA 26. ROĐENDAN DORIS BOŠNJAKOVIĆ-POLIMČEVIĆ

forma

Akcija prikupljanja sredstava za izgradnju lift-platforme za potrebe obolele Užičanke Doris Bošnjaković- Polimčević, privedena je kraju. Za oko godinu dana, zahvaljujući donacijama pojedinaca, preduzeća i organizacija, ili balončićima postavljenim u raznim objektima i drugim inicijativama, 21.maja, na dan kada je Doris napunila 26. godina, lift je svečano proradio. Međutim, još uvek nedostaje iznos od 3.500 eura da bi se radovi finalizovali, kao i 220.000 dinara za nabavku neophodne medicinske opreme.

200-DSCN2912Na svečanost otvaranja lifta i proslavu rođendana, došli su brojni prijatelji, rodbina, komšije, donatori, pa čak i oni koji porodicu Bošnjaković-Polimčević i ne poznaju, ali su putem medija i društvenih mreža saznali za događaj i životnu priču mlade Doris,kao i borbu njene majke Slavice. Ispred zgrade u kojoj Doris živi, organizovano je posluženje, vijorili su se raznobojni baloni a velika roze rođendanska torta je čekala slavljenicu da prvi put uz pomoć  lifta izađe napolje iz stana na zadnjem spratu zgrade.

Doris se pred gostima pojavila u pratnji svoje majke a radost i sreću na licu , neočekivano je zamenila suzama, emotivno reagujući na aplauz kojim je pozdravljena i činjenicu da sada može da izađe iz stana kada god to poželi.Brojne čestitke, pokloni i cveće, koje su joj prisutni uručili, vratili su Doris osmeh i dobro raspoloženje, pa je veselo tražila da se pojača muzika. Predhodni put, Doris je izašla napolje u januaru ove godine, zahvaljujući pomoći prijatelja koji su je, zajedno sa invalidskim kolicima, izneli sa zadnjeg sprata i odveli na novogodišnju proslavu na užički Trg.

Povodom samog događaja majka Doris Bošnjaković-Polimčević, Slavica je rekla:

—Konačno nakon 13 godina uz pomoć prijatelja, medija i mnogih drugih, uspeli smo. Nismo stigli do konačne cifre ali se nadam da ćemo kao i do sada imati podršku, s obzirom da se Doris zbog dugotrajnog ležanja pogoršalo zdravstveno stanje. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli, spasili su Doris tame i zatočeništva. Za lift je potrebno još 3.500 evra a za aparate što se tiče disanja i pluća, 220.000 dinara. Nadam se da ćemo i u tome uspeti.

Na pitanje da li Doris trenutno ima pomoć od neke zdravstvene ustanove po pitanju neophodnih aparata, Slavica Bošnjaković-Polimčević je odgovorila:

—Prijateljica iz Novog Sada mi je poslala aspirator na poslugu, njegova vrednost je oko 800-900 evra, dr Zorica Radojević iz bolnice mi je dala koncentrovani kiseonik, koji je neophodan, jer je Doris bila prestala da diše, inhalator i pulsni oksimetar su mi isto dali, znači sve to Doris mora da ima u kompletu i to je taj iznos od 220.000 dinara. Nadam se da će se njenim češćim izlascima na sunce i čist vazduh, vratiti vrednost vitamina D koja je trenutno ispod minimalnog pa su njene kosti bukvalno počele da se pretvaraju u hrskavicu. I pored 12 operacija, kliničke smrti, reanimacija i drugih zdravstvenih problema, Doris je ipak izlazila kao pobednik.

Izvođač mašinskih radova je „Lopaš Mont“ iz Lopaša kod Požege a prema rečima Miša Nenadića, projektanta, ostalo je da se dovrše radovi vezani za struju i automatiku i da se nakon toga izvrši kvalitativni prijem lifta od strane ovlašćene institucije. Pored Miša Nenadića i projektant elektro instalacija Nebojša Zagorčić, kao i projektant građevinskih radova Peđa Nedić, odrekli su se svojih honorara u želji da doprinesu srećnijem i životu koji sada očekuje Doris Bošnjaković- Polimčević.

Izvor:pasaz.rs/ Mirjana Milićević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla

Izgradnja i popravka seoskih puteva u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Poznat spisak polovnih automobila koje nećemo moći više da uvozimo: Srbi ostaju bez omiljenih vozila

Oglasna Tabla

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Oglasna Tabla

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla