ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Либерграф: Предлог одлуке о озакоњењу објеката у сливу акумулације Врутци мора бити повучен из скупштинске процедуре

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

– Потпуно је јасно да, пуне четири године од усвајања Просторног плана, Град Ужице и ЈКП Водовод нису ништа предузели како би обезбедили санитарну заштиту акумулације Врутци, као и да је предлог Одлуке о условима озакоњења постојећих објеката у зони II и III санитарне заштите акумулације Врутци покушај да се потпуна одговорност и трошкови санитарно безбедног прикупљања и пречишћавања отпадних вода пребаце на грађане који у зонама санитарне заштите поседују објекте, наведено је у саопштењу Либерграфа.

Одборници Скупштине Града Ужица разматраће на 20. седници, заказаној за 28. септембар, предлог Одлуке о условима озакоњења постојећих објеката у зони II и III санитарне заштите акумулације Врутци.

Грађанска читаоница Либерграф захтева од локалне самоуправе да хитно из скупштинске процедуре повуче предлог одлуке, и о томе како су навели, обавести јавност најкасније до поднева 26. септембра и да без одлагања имплементира решења и мере прописане Просторним планом подручја посебне намене слива акумулације Врутци.

Уколико локална самоуправа не поступи по овом захтеву Грађанска читаоница Либерграф ће позвати грађане да искористе своја уставна и законска права на слободу окупљања, права на слободу удруживања и права на слободу говора, наведено је у саопштењу Либерграфа.
Предочивши да се у предлогу Одлуке наводи да се у зонама II и III санитарне заштите акумулације дозвољава озакоњење постојећих објеката, уз обавезу власника да обезбеди санитарно безбедно прикупљање и пречишћавање свих отпадних вода, Из Грађанске читаонице Либерграф су навели да су одредбе одлуке перфидно смишљене како би се одговорност за санитарну заштиту акумулације Врутци са града пребацила на грађане који живе у селима Биоска, Врутци и Кремна.

Подсећамо јавност да је дугогодишња небрига и лоше управљање акумулацијом 2013. године довело до загађења воде цијанобактеријама, да је пуних 5 година акумулација била ван употребе, као и да је Влада Републике Србије 23. новембра 2018. године донела Уредбу о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене слива акумаулације Врутци којим се утврђује плански основ за заштиту, уређење и одрживо коришћење слива акумулације. Локалне самоуправе дужне су да уређење, грађење, коришћење и заштиту подручја посебне намене спроводе сагласно решењима из Просторног плана, наведено је у саопштењу Либерграфа којег потписује Владан Синђић.

У Просторном плану, поглавље III. тачка 2.2. ЗОНА II АКУМУЛАЦИЈЕ, став 2. стоји: Задржавају се постојећи стамбени, економски и помоћни објекти домаћинстава, као и куће за одмор, угоститељски и други објекти, уз обавезу управљача водоводног истема (јавно водопривредно предузеће) да у сарадњи са јавним комуналним предузећем, у року од 12 месеци од доношења Просторног плана обезбеди санитарно безбедно прикупљање и пречишћавање свих отпадних вода на грађевинској, односно катастарској парцели до нивоа за несметано испуштање у реципијент (најближу јаругу или водоток) или подземну средину, док се у ставу 5 наводи: Градња нових стамбених, економских и помоћних објеката дозвољена је искључиво у склопу домаћинстава, на основу правила уређења и грађења из Просторног плана град Ужица искључиво након обезбеђења санитарно безбедног одвођења, прикупљања и пречишћавања свих отпадних вода на начин дефинисан у ставу ИИ. Трошкове санитације нових објеката сноси инвеститор објекта, указали су из Либерграфа.

Из Либерграфа су навели да су ЈВП Србијаводе и ЈКП Водовод били у обавези да до 22. новембра 2019. године у зони II санитарне заштите акумулације Врутци, која обухвата површину већу од 848 ха, обезбеде санитарно безбедно прикупљање и пречишћавање свих отпадних вода из постојећих објеката, док би трошкове санитације нових објеката сносили грађани, односно инвеститор.

Грађанска читаоница Либерграф, како су подсетили, 16. децембра 2021. године је упутила ЈКП Водовод Захтев за приступ информацијама од јавног значаја са питањем о испињености обавеза из Просторног плана. 2. децембра 2021. године.

Од ЈКП Водовод примили смо допис којим смо обавештени да ЈКП Водовод није обезбедио санитарно безбедно прикупљање и пречишћавање свих отпадних вода у И и ИИ зони, као и да ЈКП Водовод нема тачну информацију колико је објеката са неадекватним септичким јамама. Такође смо обавештени да је у сарадњи са Грађевинским факултетом из Београда израђена Студија процене стања постојећег канализационог система на територији Ужица у којој се наводи да за прикупљање, одвођење и пречишћавање отпадних вода у селима Биоска и Кремна “постоји пројекат али још није издата грађевинска дизвола” али да се “овај пројекат не треба сматрати приоритетним” јер се у овим селима “смањује број становника”, наведено је у саопштењу Либерграфа.

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА