ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Либерграф и Право на воду : Оцедне воде депоније Дубоко загађују површинске и подземне воде

Иницијатива Право на воду и Либерграф огласили су се саопштењем за јавност о оцедним водама које се изливају уз санитарне депоније „Дубоко“ и загађују површинске и подземне воде.

“Западна Србија се гуши у облаку токсичног дима са депоније “Дубоко”, али и у неодговорности локалних функционера, националних институција и руководства ЈКП Дубоко, као оператера депоније. Поред горућег проблема, на површину је испливао и један текући – загађење вода оцедном водом из депоније “Дубоко”, упозоравају из иницијативе Право на воду и ужичког Либерграфа.

Уколико се оцедне воде са депонија не сакупљају и пречишћавају загађују подземне и површинске воде. Санитарна депонија “Дубоко” има уграђену непропусну подлогу којом се спречава продирање оцедних вода у земљу. Такође постоји сабирна лагуна за те воде, као и испланиран систем за пречишћавање. И поред тога што депонија “Дубоко”
има непропусну подлогу, због занемаривања, а онда и затрпавања санитарних касета, систем прикупљања оцедних вода је ван функције, а пречишћавање никада није ни успостављено.

Оцедне воде депоније су потпуно девастирале оближњи Турски поток којим загађење даље тече до река Лужница и Скрапеж, важних водотокова слива Западне Мораве. Активисти ове две иницијативе су се и сами уверили какво је стање околних водотокова, а покушаће и да ураде независну анализу узорка.

Отпадне воде из депонија садрже различите токсичне и канцерогене материје, попут тешких метала, нитрита, амонијака и других органских једињења. Негативан утицај оцедних вода на површинске воде се одржава кроз нарушавање природне равнотеже у водотоку, недостатак кисеоника у деловима водотока, промене у флори и фауни. Овим водама се служе пољопривредници и сточари овог краја, чиме загађење улази у систем производње хране.

Право на воду и Либерграф захтевају да се у планирању санације и даљег развоја депоније обавезно испланира и одговорно прикупљање и прерада оцедних вода депоније “Дубоко”, без чега се не може говорити о безбедној животној средини овог краја“,наводи се у саопштењу Иницијативе Право на воду и Либерграфа.

Саопштење за медије

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица