10.7 C
Uzice
новембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

LETI SMO AGRESIVNIJI

Kada sledeći put zatražite pomoć na plus 40 stepeni, nemojte da se iznenadite ako vas prijatelj ili neznanac odbije. Istraživači iz Nortvesterna su ustanovili da smo manje skloni da pomažemo drugima kad nam je neprijatno vruće.

Do ovog zaključka naučnici su došli na osnovu tri studije. U prvoj, analizirali su podatke koje im je dostavio jedan lanac prodavnica na osnovu kojih su mogli da ustanove kako okruženje utiče na radnike. Oni koji su radili na visokim temeperaturama bili su za 50 posto neskloniji da pomognu mušterijama, aktivno ih slušaju ili im daju predloge.

U drugom delu studije, naučnici su u onlajn istraživanju zamolili pola plaćenih ispitanika da se sete situacije kad im je bilo neprijatno toplo. Nakon niza pitanja, svi ispitanici su zamoljene da pomognu u drugoj studiji, s tim što je napomenuto da im neće biti plaćeno. Od onih koji su se prisećali događaja kad im je bilo pretoplo, samo njih 34 odsto je pristalo da pomogne u drugoj studiji. U grupi onih koji se nisu prisećali vreline, čak 74 procenta ispitanika pristalo je da besplatno pomogne.

Treći deo studije odnosio se na popunjavanje upitnika. Ispitanici koji su popunjavali upitnik u toploj sobi završili su 64 odsto zadataka, a oni u hladnoj 95 odsto. Osim toga, ovi prvi su šest puta bili skloniji da daju odgovore koji pokazuju nespremnost za pomoć drugima.

Ranije studije pokazale su da smo leti agresivniji i skloniji nasilju, što je deo odgovora na pitanje zašto stopa kriminala raste u toplim mesecima.

Izvor:novosti.rs/M. D.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla

Izgradnja i popravka seoskih puteva u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Poznat spisak polovnih automobila koje nećemo moći više da uvozimo: Srbi ostaju bez omiljenih vozila

Oglasna Tabla

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Oglasna Tabla

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla