16.9 C
Uzice
септембар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Lepe li su, nano, kineske devojke

Kosjerićka sela bila su među pionirima seoskog turizma kod nas. Ovog proleća otišlo se i korak dalje – od uobičajene ponude domaćina organizovanjem tradicionalne srpske svadbe kao interaktivnog turističkog projekta za koji su kineski turisti izuzetno zainteresovani, u poslednje vreme najbrojniji strani gosti kod nas.

Šarolika turistička grupa brzo se pretvorila u svadbenu povorku koja je krenula po nevestu. I svi običaji su tu, od obaranja jabuke, izvođenja mlade, ovog puta su bile dve, kola, svadbarskih pesama.

U najvažnijim ulogama – mladenci, čauš, barjaktar, dever, a sa njima i domaćini i gosti, koji se odlično sporazumevaju na srpskom, engleskom i kineskom.

„Veoma interesantan projekat. Upravo sam uzela jabuku i bacila je preko krova, to je bilo najzanimljivije. Zdravo, živeli“, rekla je „mlada“ Džang Juensji.

Celu priču osmislilo je mioničko Udruženje „Vesnik“ uz podršku Turističke organizacije Kosjerić i učešća velikog broja ljudi iz kosjerićkog kraja želeći da na turističkoj mapi ponude nešto novo.

„S jedne strane je da pokažemo kako mi čuvamo našu tradiciju, naše običaje i to pokažemo naročito stranom gostu, a s druge strane ono što oni sami traže. I njima je dosadilo samo fotografisanje, razgledanje. I oni bi da učestvuju, da se malo igraju“, navela je Snežana Joksimović, direktorka TO Kosjerić.

Željko Sredić iz „Gostoljublja Mionica“ istakao je da to jedan nov turistički projekat,  turistička avantura, gde se nudi nešto novo što turisti do sada nisu imali.

,,I mislim da im se sviđa i mi smo krenuli da to iskoristimo, a imamo i najave za neke druge goste, pa i domaće iz Srbije“, rekao je Sredić.

U ponudi kinskih turističkih agencija mionička svadba je deo sedmodnevne balkanske ture, a o ineteresovanju govori dovoljno podatak da je već rezervisano tridesetak termina sve do jeseni.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla

Danas sunčano do 27 stepeni, posle podne naoblačenje

Oglasna Tabla

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla

Topli kolač s makom za hladne jesenske dane

Oglasna Tabla