Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Lepe li su, nano, kineske devojke

Kosjerićka sela bila su među pionirima seoskog turizma kod nas. Ovog proleća otišlo se i korak dalje – od uobičajene ponude domaćina organizovanjem tradicionalne srpske svadbe kao interaktivnog turističkog projekta za koji su kineski turisti izuzetno zainteresovani, u poslednje vreme najbrojniji strani gosti kod nas.

Šarolika turistička grupa brzo se pretvorila u svadbenu povorku koja je krenula po nevestu. I svi običaji su tu, od obaranja jabuke, izvođenja mlade, ovog puta su bile dve, kola, svadbarskih pesama.

U najvažnijim ulogama – mladenci, čauš, barjaktar, dever, a sa njima i domaćini i gosti, koji se odlično sporazumevaju na srpskom, engleskom i kineskom.

„Veoma interesantan projekat. Upravo sam uzela jabuku i bacila je preko krova, to je bilo najzanimljivije. Zdravo, živeli“, rekla je „mlada“ Džang Juensji.

Celu priču osmislilo je mioničko Udruženje „Vesnik“ uz podršku Turističke organizacije Kosjerić i učešća velikog broja ljudi iz kosjerićkog kraja želeći da na turističkoj mapi ponude nešto novo.

„S jedne strane je da pokažemo kako mi čuvamo našu tradiciju, naše običaje i to pokažemo naročito stranom gostu, a s druge strane ono što oni sami traže. I njima je dosadilo samo fotografisanje, razgledanje. I oni bi da učestvuju, da se malo igraju“, navela je Snežana Joksimović, direktorka TO Kosjerić.

Željko Sredić iz „Gostoljublja Mionica“ istakao je da to jedan nov turistički projekat,  turistička avantura, gde se nudi nešto novo što turisti do sada nisu imali.

,,I mislim da im se sviđa i mi smo krenuli da to iskoristimo, a imamo i najave za neke druge goste, pa i domaće iz Srbije“, rekao je Sredić.

U ponudi kinskih turističkih agencija mionička svadba je deo sedmodnevne balkanske ture, a o ineteresovanju govori dovoljno podatak da je već rezervisano tridesetak termina sve do jeseni.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ere počele sa selektovanjem otpada (VIDEO)

Oglasna Tabla

Oglasio se SZO povodom glasina da beli luk pomaže protiv koronavirusa

Oglasna Tabla

Sportski klubovi se privikavaju na novi način finansiranja

Oglasna Tabla

Požari u Priboju

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih u javnom sektoru za procenu vrednosti javne imovine

Oglasna Tabla

Aleksandar (10) nema ni struju, ni vodu, uči pod svećom, kupa se u zarđalom loncu, a na sve to još i kaže „nemam pravo da se žalim“

Oglasna Tabla

Užice konsolidovalo svoj budžet: Vreme je za preobražaj užičkog centra i Starog grada

Oglasna Tabla

Beogradski fond za političku izuzetnost i Užice u projektu za razvoj grada

Oglasna Tabla

Danas vedro, sunčano i prijatno vreme, do 16 stepeni

Oglasna Tabla