7.7 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Lepe li su, nano, kineske devojke

Kosjerićka sela bila su među pionirima seoskog turizma kod nas. Ovog proleća otišlo se i korak dalje – od uobičajene ponude domaćina organizovanjem tradicionalne srpske svadbe kao interaktivnog turističkog projekta za koji su kineski turisti izuzetno zainteresovani, u poslednje vreme najbrojniji strani gosti kod nas.

Šarolika turistička grupa brzo se pretvorila u svadbenu povorku koja je krenula po nevestu. I svi običaji su tu, od obaranja jabuke, izvođenja mlade, ovog puta su bile dve, kola, svadbarskih pesama.

U najvažnijim ulogama – mladenci, čauš, barjaktar, dever, a sa njima i domaćini i gosti, koji se odlično sporazumevaju na srpskom, engleskom i kineskom.

„Veoma interesantan projekat. Upravo sam uzela jabuku i bacila je preko krova, to je bilo najzanimljivije. Zdravo, živeli“, rekla je „mlada“ Džang Juensji.

Celu priču osmislilo je mioničko Udruženje „Vesnik“ uz podršku Turističke organizacije Kosjerić i učešća velikog broja ljudi iz kosjerićkog kraja želeći da na turističkoj mapi ponude nešto novo.

„S jedne strane je da pokažemo kako mi čuvamo našu tradiciju, naše običaje i to pokažemo naročito stranom gostu, a s druge strane ono što oni sami traže. I njima je dosadilo samo fotografisanje, razgledanje. I oni bi da učestvuju, da se malo igraju“, navela je Snežana Joksimović, direktorka TO Kosjerić.

Željko Sredić iz „Gostoljublja Mionica“ istakao je da to jedan nov turistički projekat,  turistička avantura, gde se nudi nešto novo što turisti do sada nisu imali.

,,I mislim da im se sviđa i mi smo krenuli da to iskoristimo, a imamo i najave za neke druge goste, pa i domaće iz Srbije“, rekao je Sredić.

U ponudi kinskih turističkih agencija mionička svadba je deo sedmodnevne balkanske ture, a o ineteresovanju govori dovoljno podatak da je već rezervisano tridesetak termina sve do jeseni.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla

Pobeda Užičana nakon tri i po sata igre

Oglasna Tabla

Ekskluzivna vožnja Titovim vozom do Užica, 29. novembra

Oglasna Tabla

Za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš 926 miliona iz državne kase

Oglasna Tabla

Gotovo 60 kg marihuane zaplenjeno u Užicu

Oglasna Tabla

Počinje rekonstrukcija trga u Bajinoj Bašti

Oglasna Tabla

Zlakusa – drugo najbolje selo u Srbiji

Oglasna Tabla