Razlog je, potvrđeno je na Dečjem odeljenju Opšte bolnice Užice, zdravstveno stanje dečaka koji je sticajem okolnosti dobio ime Jovan Gavrilović.

– U toku rasta i razvoja došlo je do određenih promena i njegovo zdravstveno stanje za sada ne dozvoljava da se razmišlja o životu u kućnim uslovima, odnosno zahteva lekarski nadzor i negu na Dečjem odeljenju. Još je rano za usvojenje, najbolje mu je da bude ovde – rečeno je u užičkoj bolnici.

Procedura oko usvajanja dečaka je u toku, kažu u Centru za socijalni rad u Čajetini, ustanovi koji je Jovanov staratelj, i podsećaju da se mnogo građana Srbije, ali i naših zemljaka koji žive u inostranstvu, javilo sa željom da usvoji dete čiji su roditelji i dalje nepoznati.

Ipak, kažu ovde, o tome kada će Jovan u usvojiteljsku porodicu poštovaće se se reč lekara, sa čim je saglasno i nadležno ministarstvo.

Istog dana kada je pronađen pred bogomoljom u Čajetini, mališan je zbrinut na neonatološkom odeljenju, odakle je posle mesec dana prebačen na dečje. Upravo tih dana beba je dobila ime Jovan – po svecu Jovanu Bogoslovu na čiji praznik je pronađen, a prezime Gavrilović – po Arhangelu Gavrilu čije ime nosi crkva u Čajetini.

Iako je ostalo nepoznato gde je dečak došao na svet, u matične knjige je zaveden kao srpski državljanin rođen u Čajetini.

Na dečjem odeljenju užičke bolnice Jovan Gavrilović boravi izolovan od druge dece, u zasebnoj sobi da bi bio zaštićen od infekcija, i pod stalnim je nadzorom lekara.

– Naravno da se svim pacijentima poklanja ista pažnja, ali Jovan je naš mezimac. Lep je kao anđeo, umiljat je, prati glasove, svi su se vezali za njega. Mnogo građana i naših kolega donosi mu odeću i hranu, ovde ima sve što mu je potrebno – prenose iz užičke bolnice.

Uoči Nove godine paketiće pacijentima dečjeg odeljenja podelila su četiri sindikata zdravstvenih radnika i Unija studenata Užica, a u tu čast učenici Medicinske škole izveli su priredbu. Em što je mali, em da ne bi bio izložen virusima, Jovan nije prisustvovao priredbi, ali je Deda Mraz doneo darove i za njega.

To što će dečak ostati u bolnici duže nego što se predviđalo, kažu u ovoj ustanovi, nije ništa neuobičajeno u ovakvim prilikama.