ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Лекарима осумњиченим да су оштетили РФЗО за скоро 78 милиона динара одређен притвор

Виши суд у Београду одредио је до 30 дана притвор за пет лекара осумњичених да су оштетили РФЗО за 77. 931.760.26 динара. Притвор је одређен З. С., О. Ш., М. Ј., С. З. и С. З., јер постоје особите околности које указују да ће ометати поступак утицањем на сведоке, наводи се у саопштењу тог суда.

Свим окривљенима је на терет стављено кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела, док се З. С. и О. Ш. терете и за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Oкривљеној М. Ј. на терет је стављено извршење продуженог кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица, а окривљенима С. З. и С. З. на терет је стављено извршење кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву.

Из Тужилаштва за организовани криминал раније су саопштили да је реч о две повезане организоване криминалне групе која је деловала у периоду од 22. новембра 2018. до 22. јула 2021. године, од којих су једну групу чинили лекари (њих четворо) из Дома здравља Доња Гуштерица, а другу фармацеути (њих седморо) из Београда, Крагујевца и Сремске Митровице.

Сумња се да је прва организована криминална група (лекари) прописивали рецепте за лекове хормоне раста пацијентима којима није била потребна терапија, нити су прегледани код лекара, односно без знања пацијената.

Затим како се сумња слали су те незаконито прописане рецепте припадницима друге организоване криминалне групе (фармацеутима), који су рецепте реализовали тако што су подизали лекове у апотекама на територији централне Србије без знања пацијената којима су лекови прописани.

На тај начин су како се сумња противправно присвојили прописане лекове чиме је РФЗО оштећен за износ од 77. 931.760.26 динара.

Претходно је шест осумњичених који су били припадници ове две организоване криминалне групе признало извршење кривичног дела и закључило са Јавним тужилаштвом за организовани криминал споразуме о признању кривичног дела које је суд прихватио. 

ИЗВОР:ТАЊУГ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Од почетка ковида у здравству запослено 12.436 људи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стравична несрећа код Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак, 11. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тим лекара Клинике у Вишеградској спасао живот девојке и уклонио тумор тежак 25 килограма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржано Првенство у шаху за ученике основних школа града Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА