OGLASNA TABLA
СРБИЈА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Лекар у приватној ординацији не може да отвори боловање због ковида

Многи пацијенти са симптомима ковида не јављају се лекарима, ако имају благе симптоме, а они са симптомима иду у привате здравствене установе, где комплетан преглед, укључујући лаборатиријске налазе кошта 6.000 динара, али боловаље се отвара у државним установама..

„Прво сам ишла приватно, видела да је позитван тест па сам онда ишла у државну. Све су овде урадили, стварно све, гужва јесте била, провела сам неколико сати, али добро је, то је лакши облик, добро сам прошла“, каже једна пацијенткиња за Радио-телевизију Србије.

Прегледи се код приватника заказују, углавном истог дана по пријави кол центру.

„Оно што им ми иницијално нудимо јесте преглед лекара опште медицине и основне лабораторијске анализе као што су крвна слика и ЦРП. На основу тога лекар ће урадити даљу евалуацију пацијента и на основу његове клиничке слике и добијених резултата, проценити да ли је пацијенту потребна нека даља дијагностика“, каже Јелена Тонић из „Медигрупа“.

Преглед, крвна слика и антигенски тест коштају око 6.000 динара и за сада нема законског основа за рефундацију. У приватним здравственим установама се могу урадити и остале анализе, осим пи-си-ар теста.

„Ми спроводимо антигенско тестирање у нашим микробиолошким лабораторијама и ми сваког дана достављамо Заводу за јавно здравље извештаје о броју позитивних пацијената са њиховим подацима тако да претпостављам да они даље процесуирају те податке“, каже Тонићева.

Ипак, не може се све завршти код приватника. Подаци о позитивном антигенском тесту неће ући у зелени сертификат, а и боловање може да отвори искључиво изабрани лекар из дома здравља.

„Пацијенти када донесу позитиван антигенски тест из приватне установе, ми њима са тим позитивним тестом отварамо боловање, значи ми можемо са тим тестом да унесемо дијагнозу, битно је само да донесу на увид тај папир. Међутим оно што је проблем, ти пацијенти не могу да добију зелени сертификат, значи тај антигенски тест ако је рађен приватно неће бити у државној евиденцији“, каже др Стефан Тубин из Дома здравља „Стари град“.

Недавно су скраћени периоди обавезне изолације, па болесни сада не смеју на посао намање 7 дана. Боловање може бити продужено у зависности од симптоима и општег стања пацијента. Нове препоруке и за контакте.

„Изолација мора бити кућна, значи ти људи нису радно способни, не смеју напуштати кућу, они који раде морају доћи овде да им се отворе мере изолације, да се отвори боловање на изолацију, ако не добију никакве сиптоме у тих пет дана могу се јавити свом изабраном лекару да им се затвори то боловање под изолацијом“, каже др Тубин.

Иначе, у ковид амбуланти ДЗ Стари град само за једна сат прегледа се око 30 пацијената.

У једној приватној здравственој установи дневно буде око 500 суграђана са симптомима ковида.

Извор: данас.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почиње традиционална „ДДОР Олимпијска стаза“

Oglasna Tabla

Председница ужичког одбора Народне странке ослобођена кривице за учешће у блокадама саобраћајница

Oglasna Tabla

Где је у Србији храна најјефтинија, а где најскупља?

Oglasna Tabla

Објављене цене горива које ће важити до следећег петка

Oglasna Tabla

Временска прогноза за суботу 21. мај

Oglasna Tabla

Премијера представе “Месец (дана) на селу”

Oglasna Tabla

Градоначелница обишла радове на путним правцима и разговарала са мештанима Стапара

Oglasna Tabla

Временска прогноза за петак 20. мај

Oglasna Tabla

У Народном позоришту премијера, у ГКЦ-у два концерта

Oglasna Tabla