Огласна табла
СРБИЈА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Лекар у приватној ординацији не може да отвори боловање због ковида

Многи пацијенти са симптомима ковида не јављају се лекарима, ако имају благе симптоме, а они са симптомима иду у привате здравствене установе, где комплетан преглед, укључујући лаборатиријске налазе кошта 6.000 динара, али боловаље се отвара у државним установама..

„Прво сам ишла приватно, видела да је позитван тест па сам онда ишла у државну. Све су овде урадили, стварно све, гужва јесте била, провела сам неколико сати, али добро је, то је лакши облик, добро сам прошла“, каже једна пацијенткиња за Радио-телевизију Србије.

Прегледи се код приватника заказују, углавном истог дана по пријави кол центру.

„Оно што им ми иницијално нудимо јесте преглед лекара опште медицине и основне лабораторијске анализе као што су крвна слика и ЦРП. На основу тога лекар ће урадити даљу евалуацију пацијента и на основу његове клиничке слике и добијених резултата, проценити да ли је пацијенту потребна нека даља дијагностика“, каже Јелена Тонић из „Медигрупа“.

Преглед, крвна слика и антигенски тест коштају око 6.000 динара и за сада нема законског основа за рефундацију. У приватним здравственим установама се могу урадити и остале анализе, осим пи-си-ар теста.

„Ми спроводимо антигенско тестирање у нашим микробиолошким лабораторијама и ми сваког дана достављамо Заводу за јавно здравље извештаје о броју позитивних пацијената са њиховим подацима тако да претпостављам да они даље процесуирају те податке“, каже Тонићева.

Ипак, не може се све завршти код приватника. Подаци о позитивном антигенском тесту неће ући у зелени сертификат, а и боловање може да отвори искључиво изабрани лекар из дома здравља.

„Пацијенти када донесу позитиван антигенски тест из приватне установе, ми њима са тим позитивним тестом отварамо боловање, значи ми можемо са тим тестом да унесемо дијагнозу, битно је само да донесу на увид тај папир. Међутим оно што је проблем, ти пацијенти не могу да добију зелени сертификат, значи тај антигенски тест ако је рађен приватно неће бити у државној евиденцији“, каже др Стефан Тубин из Дома здравља „Стари град“.

Недавно су скраћени периоди обавезне изолације, па болесни сада не смеју на посао намање 7 дана. Боловање може бити продужено у зависности од симптоима и општег стања пацијента. Нове препоруке и за контакте.

„Изолација мора бити кућна, значи ти људи нису радно способни, не смеју напуштати кућу, они који раде морају доћи овде да им се отворе мере изолације, да се отвори боловање на изолацију, ако не добију никакве сиптоме у тих пет дана могу се јавити свом изабраном лекару да им се затвори то боловање под изолацијом“, каже др Тубин.

Иначе, у ковид амбуланти ДЗ Стари град само за једна сат прегледа се око 30 пацијената.

У једној приватној здравственој установи дневно буде око 500 суграђана са симптомима ковида.

Извор: данас.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Наставник математике давио ученика јер није знао да уради задатак?!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Градоначелница поздравила учеснике шесте конференције ТО регије Западна Србија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор и ове године најпосећенија планина са око 400 хиљада посетилаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Грађанске читаонице “Либерграф” поводом континуираног загађивања реке Ђетиње „непознатом материјом“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хуманитарна свирка Марије Маре Лазић за помоћ суграђанину Владимиру Илићу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Општина Чајетина: За прво дете 100.000, за друго 150.000, а за треће и свако наредно дете 200.000 динара!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас облачно и кишовито, температура до 14 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарка Грујичић: Укида се заказивање прегледа од 1. до 5. у месецу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министар одбране: Да се уведе обавезни војни рок, не због ратовања него због заштите грађа

ОГЛАСНА ТАБЛА