13.9 C
Uzice
септембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

LAŽE K’O MINHAUZEN

Karl Fridrih Hijeronim Minhauzen (1720 – 1797) je bio nemački baron. Za njega postoji priča da je bio najveći lažov ikada. U srpskom jeziku se kaže da neko ‚”laže k’o Minhauzen”, ili pak (u slengu) da ‚”baroniše”.

On je kao nemački baron, sa nepunih dvadeset godina, pristupio ruskoj vojsci i sa njima se borio protiv Turaka. Po povratku u rodnu Nemačku izmišljao je i pričao neverovatne avanture tokom svog boravka u Rusiji, o letenju na Mesec i svom velikom junaštvu.

Mnogi su želeli da ovekoveče njegove priče, poznate danas kao Minhauzenijade.

U medicini postoji psihološki poremećaj koji se naziva Minhauzenov sindrom, koji je nazvan upravo po Minhauzenu. Naime, osobe koje pate od Minhauzenovog sindroma imaju neverovatnu potrebu da preuveličavaju svoje stvarne i nestvarne zdravstvene probleme. Ako zdravstveni problem nije prisutan, osobe sa ovim sindromom će je izmisliti i bez prestanka odlaziti kod lekara.

Ovaj poremećaj je jedan od oblika takozvanih umišljenih bolesti, i kao takav veoma je sličan hipohondriji, ali se od nje razlikuje u tome što kod hipohondrije pacijent zaista misli da ima neku bolest, dok kod ovog Minhauzenov sindroma pacijent je svestan da preteruje i da inscenira bolest, povredu, infekciju i slično. U suštini bolesti je nezadrživi nagon da se lažnom pacijentu ukaže pažnja, a uzrok je najverovatnije nedostatak ljubavi i pažnje u detinjstvu.

Prvi oblik ovog sindroma uočen je 1964. godine, kada je amerikancu, po imenu Vartsal, ukradeno kreditno pismo, koje je omogućavalo lečenje u bolnicama. Lopov je vratio novac koji je bio u novčaniku, a sa kreditnim pismom je pod imenom vlasnika krenuo da obilazi bolnice u američkim gradovima. Obišao je svih pedeset američkih država, preseljavajući sa jedne na drugu bolnicu.

Tokom svog putovanja lažnom Vartasalu je između ostalog urađeno 2768 rentgenskih snimanja, od toga 254 RTG snimaka grudnog koša. Za ispitivanje stomaka je 387 puta popio barijum kašu. Slepo crevo mu je operisano tri puta, a sedamnaest puta mu je rađena operacija krivog nosa. U toku jedne godine je 187 puta primljen u bolnicu, najčešće bi isti dan po prijemu i pobegao.

izvor:zanimljiveinformacije.net

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla

Uručene nagrade pobednicima na konkursu za najlepše dvorište i balkon

Oglasna Tabla

Petković: Grad Užice će podržati rad fondacije „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“

Oglasna Tabla

Supermen iz Užica hoće u Zadrugu

Oglasna Tabla

Jesen počinje u ponedeljak

Oglasna Tabla

Sve je spremno za IV Užički biciklistički karavan

Oglasna Tabla