9.7 C
Uzice
април 10, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Lakšim putem do roditeljskog dodatka

Od pre nekoliko dana, mame i tate novorođenih beba, neće morati da prikupljaju dokumentaciju kako bi se prijavili za roditeljski dodatak. Po izlasku iz porodilista omogućeno im je da pored elektronske prijave bebe u matičnu knjigu rođenih, na prebivalište i zdravstveno osiguranje, na isti način se prijave i za roditeljski dodatak.

Od 2016. godine uz pomoć projekta „Bebo dobro došla na svet“ mame i tate imaju mogućnost da svoju bebu prijave u matičnu knjigu rođenih, na prebivališe i zdravstveno osiguranje elektronskim putem već u porodilištu, da bi im nakon toga na kućnu adresu stigao izvod iz matične knjige rođenih i zdravstvena knjižica novorođenčeta. Odnedavno na isti način roditelji se mogu prijaviti i za roditeljski dodatak.

„Do sada su porodilje morale lično da idu da završavaju oko roditeljskog dodatka, što im je oduzimalo dan, dva vremena. Morale su da ostavljaju decu kod kuće. Od pre par dana roditeljski dodatak je krenuo da se radi i u porodilištu . To je još par pitanja koja majke dobiju, odgovore i potpišu da su saglasne: da su im prethodna deca primila vakcine, da su redovni đaci u školi i da nemaju nekih problema u porodici“, kaže Jelena Šuljagić ginekološko-akušerska sestra iz OB Užice.

Sve što je potrebno za ovakvu vrstu elektronske prijave jesu lične karte oba roditelja i da su se usaglasili za ime deteta.

„Mi smo u podacima povezani sa Opštinom, Službom unutrašnjih poslova i Centrom za socijalni rad. Oni proveravaju sve te podatke u bazi i posle sedam do deset dana porodilja će dobiti poruku da li je to u redu ili nije. Otvara im se broj žiro-računa u pošti i one će dobiti poruke“, dodala je Šuljagić koja u užičkom porodilištu obavlja elektronsku prijavu dece.

Mame koje su do sada imale priliku da se na ovakav način prijave za roditeljski dodatak su prezadovoljne, pogotovu one koje su do sada morale same da prikupljaju dokumentaciju i čekaju u redu kako bi je predali.

Izvor:zlatibopress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dan otvorenih vrata Umetničke škole Užice: prilika za sigurnost u izboru budućeg zanimanja

Oglasna Tabla

Dinstani krompir sa spanaćem: Savršena obrok-salata za posne dane

Oglasna Tabla

Otvoren novi konkurs za medicinske sestre u Nemačkoj

Oglasna Tabla