Home / FOTO RAZGLEDNICA / KVISKU IPAK PLAC KAFANE „BAGREM“

KVISKU IPAK PLAC KAFANE „BAGREM“

Užice – ‘Nije kome je rečeno nego kome je suđeno’, kaže nam ovih dana Ljubinko Ilić zvani Kvisko, vlasnik trgovine ‘Kvisko’ u ovom gradu, koji je ipak postao vlasnik placa bivše kafane ’’Bagrem’’ u centru Užica.

kvisko

Uprkos tome što mu je početkom godine, posle licitacije upravo tog placa, gradska uprava zaplenila depozit od 62.250 evra, koji mu još nije vraćen. Na toj licitaciji, uz početnu cenu zemljišta od 249.000 evra, učestvovala su tri ponuđača iz Užica: prvo je otvorena ponuda firme ’’Limes inženjering’’ koji je ponudio 301.000 evra, zatim ’’Oleks’’ 311.500 evra i na kraju ’’Kvisko’’ s ponuđenih 360.000 evra.

Kada je Ilić, kao najbolji ponuđač očekivao da postane vlasnik placa, gradska komisija je ipak odbila njegovu ponudu uz objašnjenje da njegova dokumentacija nije bila kompletna, da nedostaje PIB i izvod iz APR-a. Ilić je, kaže, mislio da se šale, tvrdeći da je sve uredno dostavio, a kad je shvatio da je vrag odneo šalu, pozvao je policiju tokom licitacije. Sumnjao je da je njegova ponuda otvorena pre odlučivanja i i da je iz nje izvađen deo dokumentacije.

Međutim, nije mu vredelo, drugoplasirani ’’Oleks’’ je za 311.500 evra postao kupac placa ’’Bagrema’’, a Iliću je grad zarobio depozit od 62.250 evra, po odredbi oglasa za prodaju da ceo depozit ostaje gradskoj upravi ukoliko dokumentacija ponuđača nije kompletna. – Tu odredbu smo prepisali iz licitacionih uslova nekih većih javnih preduzeća, a njena uloga je da spreči eventualne dogovore zainteresovanih kupaca – objasnio tada ovu neobičnost užički gradonačelnik Tihomir Petković.

Ilić je tužbom pokušao da povrati zaplenjeni depozit i obori, po njemu, neregularnu licitaciju, ali Osnovni sud u Užicu sredinom godine je odbio zahtev da mu grad vrati depozit, posle čega se žalio Apelacionom sudu i postupak traje. – Uprkos svemu, od kupovine placa ’’Bagrema’’ nisam odustajao, jer je za poslovanje moje trgovine taj prostor od posebnog značaja. I onda mi se pre desetak dana, kad se uopšte nisam nadao, javio vlasnik firme ’’Oleks’’. Ponudio mi je da sada od njega kupim plac ili će, u protivnom, na tom mestu krenuti u gradnju stambeno-poslovnog objekta za koji je već dobio građevinsku dozvolu. Rešio sam da prihvatim ponudu i dogovorili smo se: cena je 360.000 evra koju sam i ponudio na licitaciji, uz dodatni iznos za njegove troškove građevinske dozvole i projektne dokumentacije. Potpisali smo ugovor i ovih dana je u katastru plac već preveden na firmu ’’Kvisko’’– kaže za naš list Ilić.

Na pitanje da li posle ovakvog epiloga diže ruke od zaplenjenog depozita, on ovako odgovara: – Depozit gradu neću oprostiti. Ako treba teraću sudski i do Strazbura. Neću se smiriti dok ga ne vrate, dok se ta nepravda ne ispravi.

Izvor: Politika, B. Pejović
Foto: Milan Đokić/Užička nedelja

output_meivxk

Podeli članak

Komentari

https://matis.rs/