ОГЛАСНА ТАБЛА
НА ТАЊИРУ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Куваћете најбољи пасуљ на свету уколико престанете да правите ових 5 грешака


Ево где грешите кад кувате пасуљ

Пасуљ је краљ сваке трпезе. Иако сви мисле да је кување ове махунарке једноставно, није баш тако. Често грешимо код кувања пасуља, а ево како то можемо да исправимо и увек спремимо савршен оброк.

1. Кувате га предуго или прекратко

Кување пасуља права је мала гастро “уметност” јер вам нико не може тачно рећи колико то траје. Све зависи од врсте пасуља (путер, трешњевац, зеленчек, тетовац…) и о томе је ли у питању млади или старији пасуљ.

Стари пасуљ може да се кува јако дуго, понекад и по два сата, у зависности од тога колико је стар и јесте ли био довољно потопљен у води. Кувајте га све док не постане мекан, јер нико не жели да једе тврди сирови пасуљ.

С друге стране, млади пасуљ се кува кратко, у просеку 30-так минута. Исто важи и за млади пасуљ који сте претходно замрзнули. Током кувања обе врсте пасуља редовно проверавајте, јер ћете једино тако бити сигурни да се неће прекувати или остати сиров.

2. Не потапате довољно дуго суви пасуљ

Старо правило каже како он мора стајати у води минимум 8 сати. Најбоље би било да га оставите да мирује преко ноћи, а некада су га људи држали у води и до 24 сата. На једну шаку пасуља додаје се 10 малих шољица хладне воде. Ако сте у журби и немате времена за дуго намакање, помоћи ће вам брзинска верзија овог поступка.

За брзо потапање на једну шаку пасуља додајте 10 шољица вруће воде коју морате пустити да проври и кључа 3 минута. Затим пасуљ макните с ватре, покријте поклопцем и оставите да тако стоји минимум сат времена.

3. Не стављате довољно поврћа

Управо оно даје вариву преко потребну слаткоћу и богатство укуса. Зато не шкртарите на луку, белом луку, шаргарепи, парадајзу, корену першуна и целера.

4. Стављате превише сувог меса

Тајна доброг пасуља је у балансу између поврћа и меса. Превише сухомеснатих производа даће вашем вариву укус дима и “убити” слаткоћу коју даје поврће.

5. Претерујете са зачинима.

То се пре свега односи на со, поготово ако у вариво стављате пуно сувог меса. Код сољења водите рачуна о томе да су сланина, ребарца и кобасице намирнице које су саме по себи јако слане. Папар, црвену паприку и фефероне дозирајте по властитој жељи. Неки воле љут пасуљ, док су други више за мало блажу верзију.

Ствар укуса

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворена изложба “Пoтeнциjaли и изaзoви жeнa у рурaлнoм рaзвojу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 2. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

Римско гробље насред ливаде код Пожеге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас почиње исплата 10.000 динара корисницима права на социјалну заштиту

ОГЛАСНА ТАБЛА

На 54. Међународном сајму туризма у Новом Саду се представља туристичка понуда Златибора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саоштење за јавност ГрО Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас се обележава Светски дан борбе против ХИВ/АИДС

ОГЛАСНА ТАБЛА