9.1 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA Uncategorized UŽIČKE VESTI

KUSTURICA: „OŽIVEĆEMO UŽIČKI KAMENGRAD“

forma

U nedelju 21.05.2017. Užice su posetili Emir Kusturica i akademik prof. dr Branislav Mitrović. U razgovoru sa rukovodstvom Grada diskutovalo se o narednim koracima vezanim za revitalizaciju lokaliteta užičkog Starog grada. Nakon sastanka u kabinetu gradonačelnika gosti su obišli lokalitet užičke tvrđave.

IMG_9767

Gradonačelnik Užica Tihomir Petkovićizjavio je ”daje ova generacija Užičana srećna što je naš sugrađanin i jedan istinski genije Emir Kusturica prihvatio da oplemeni i realizuje ideju da Stari grad bude najznačajniji turistički proizvod Užica”.

hils
Petković je istakao i da ne sumnja u uspeh jer pored Kusturice i akademika Mitrovića prisutan je i treći najbitniji faktor u liku Nikole Selakovića koji punim kapacitetom pomaže realizaciju ove ideje.

Emir Kusturica, kome je ovo treći put u poslednje vreme da dolazi na Stari grad, naglasio je da je ovo jedna od akcija koje su moguće u Srbiji.
”Uz kreaciju akademika Mitrovića napravićemo nešto što će Užice otvoriti u struku, ali će ga otvoriti i u svakom drugom pogledu. Ovo ovde ne može biti bolji uzor kako u Srbiji treba delovati. Uz rekonstrukciju nečega što je istorijsko ogledalo ovoga kraja do onoga što ono u turističkom smislu može da znači, istinom da Užice ima prvu hidrocentralu u Evropi posle Nijagare, 7 km dug put starom prugom do toplih izvora i rimskih čuda. Ovo je neophodan potez da bi Užice popravilo svoj karakter”.

IMG_9757
Komentarišući svoju ulogu u celom projektu on je rekao da je njegov zadatak bio da dovede profesora Mitrovića ali i da ”pomognem koliko god mogu i svojim uticajem ako ga još uvek imam u Republici Srbiji da dođe do toga da se ovo rekonstruiše i da se sećamo naših vladara i da idemo čak do Altomanovića”.

Na pitanje kako oživeti ”užički kamengrad” Kusturica pominje više rešenja ali naglašava da je potrebno napraviti kompletan arhitektonski i građevinski zahvat i da ”tvrđava treba da postane jedan istorijski predmet interesovanja, a da se propratnim pojavama utopi u turističku i kulturološku ideju što i jeste zamisao gradonačelnika Petkovića”.

Akademik Branislav Mitrović je naveo da je prvi put na samoj lokaciji i da je pozitivno iznenađen sa nekoliko neverovatno lepih punktova koje po njemu imaju izuzetan potencijal.
”Ovako eksponirana lokacija, kao reper i zaštitni znak jednog grada, zaslužuje novi dah, novi korak i novi input za razvoj samog Užica”.

IMG_9784
Pristup samoj tvrđavi, koji se često navodi kao najveći izazov, akademik Mitrović smatra da treba urediti na veoma pažljiv način ne ugrožavajući postojeće. On je istakao da deli entuzijazam ostalih učesnika u ovom projektunapomenuvši da mu je čast što će biti u prilici da da svoj doprinos.

Dogovoreni su dalji koraci u realizaciji ove ideje uz napomenu da radovi na prvoj fazi konzervacije tvrđave kreću već ovog leta od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla