17 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA

KUSTURICA NE DA ISTRAŽIVANJA NA MOKROJ GORI: NE TRAŽE ONI GVOŽĐE NEGO NIKL, DOK SAM ŽIV TOGA NEĆE BITI

Zavod za zaštitu prirode Republike Sribije, preneo je Emir Kusturica, odbio je zahtev beogradskog preduzeća „Global Mining International“ za geološka istraživanja gvožđa u Morkoj Gori.

Kusturica, kao predsednik Skupštine Parka prirode „Mokra Gora“ tvrdi da se iza zahteva za istraživanjem gvođža zapravo krije traganje za žilom nikla koju kriju Šargan i mokrogorska brda.

 – Ne ispituju ti tragači rudu gvožđa, nego traže nikl i basnoslovne milijarde – kaže Kusturica.

RAmktkqTURBXy83ZTBhMDRlOTUyZmI4MGUzYzUyMzdjMWJmNjE0MmY4Yi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Park prirode „Šargan – Mokra Gora“ je prostor pod režimima prve, druge i treće zaštite. U prvoj i drugoj zoni zabranjena su bilo kakva geološka istraživanja, a na čitavoj teritoriji eksploatacija. U rešenju kojim se odbija zahtev za geološka istraživanja navodi se da se 85 odsto lokacija za koje je zainteresovan „Global Mining International“ nalazi na zaštićenom području.

Mokra Gora je pre desetak godina bila interesantna jednoj firmi koju su ovamo navele zalihe nikla, ali nije uspela da dobije dozvolu upravo zato što je Emir Kusturica prvi digao glas o pogubnosti te rude po okolinu.

– Zavod za zaštitu prirode odbo je tragače za milijardama, zbog toga što to nije zdravo i zbog toga što je Mokra Gora, osim ekološkog, postala i centar kulturnih dešavanja. Morka Gora generiše kulturu, a ne kopanje nikla. Ponavlja se pokušaj da se osvoji jedan prostgor. Znajući koliko je taj kapital privlačan, takvih će pokušaja uvek biti, ali dok sam živ, toga neće biti. Ova Vlada Srbije dovoljno je pametna da joj to ne treba. Ali, ako bi bilo potrebe da se latimo oružja i branimo zemlju od uništenja, onda… Branićemo se od toga, kako oni kažu, „bezbednog kopanja nikla u kojem niko ne bi bio oštećen – kazao je Kusturica.

Emir Kusturica:" Dok sam živ globalni rudari ovde neće kopati"

 Foto: M. Cvetković / RAS SrbijaEmir Kusturica:“ Dok sam živ globalni rudari ovde neće kopati“

On je pohvalio aktuelnu vlast u komšijskom Višegradu koja je suspendovala odluku prethodnika kojom je istraživanje i ekspoatacija rude nikla na tetiroriji grada na Drini bila dozvoljena.

– Neko se sada nada da će proći for a sa navodnim istraživanjem jer Smederevo radi pa treba više gvođža, a u stvari traži nikla. Dok sam ja živ, toga neće biti – ponovio je Emir Kusturica.

(Izvor: http://www.blic.rs/vesti/drustvo/kusturica-ne-da-istrazivanja-u-mokroj-gori-ne-traze-oni-gvozde-nego-nikl-dok-sam-ziv/zt1276n / tekst/foto: Vladimir Lojanica )

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Da li ste spremni da se pozdravite sa letom? Danas počinje jesen

Oglasna Tabla

Vruća jabukovača: Preukusno piće koje pomaže u mršavljenju!

Oglasna Tabla

Prognoza vremena za narednih sedam dana

Oglasna Tabla

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla