-5.1 C
Uzice
21 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Kusturica na Mećavniku otvorio „Boljšoj“ festival

MEĆAVNIK – Šesti festival ruske klasične muzike „Boljšoj“, na kojem će učestvovati mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, svečano je večeras u Drvengradu otvorio idejni tvorac te manifestacije Emir Kusturica istakavši da je divno da postoje mesta do kojih se stiže bez „crvenog tepiha“.

„Mislim da su mnogi koji stižu ovde prvi put iznenađeni da tog crvenog tepiha nema“, rekao je on i našalio se da je za one koji su na crveni tepih navikli, pokušao u Užicu da nabavi sto metara, „ali nije bilo dovoljno materijala“.

Uvek se, kazao je, pita da li bi oni koji su „ovisni od crvenog tepiha“, kada bi znali šta on zapravo znači, išli tim tepihom.

„Jedno znam sigurno, pošto sam i ja šetao tim tepisima, da je mnogo bolje bez njih“, dodao je Kusturica i kao značajno istakao da je u poslednjih šest godina došlo do saradnje u kojoj je grupa entuzijasta sa „Gasprom njeftom“ napravila ovaj festival.

„Ima li igde na svetu mesto skriveno kao što je Mećavnik da se sa klavirom poigrava majstor kao što je Denis Macujev? Nema. Ima li mesta gde su veliki Gasprom i mali Mećavnik uspeli da nađu zajednički jezik? Ja mislim da nema“, rekao je proslavljeni reditelj, uz zahvalnost svima koji su od početka učestvovali u organizovanju „Boljšoj“ festivala.

Član Upravnog odbora „Gasprom njefta“ Aleksandar Dibalj je rekao da je taj festival drugačiji od ostalih ovakvih i sličnih manifestacija po tome što je verovatno jedini festival klasične muzike koji se održava u selu.

„I ne samo to, ovaj festival se održava u jednom svetu koji je u potpunosti osmislio Emir Kusturica“, dodao je on.

Posle obraćanja Kusturice i Dibalja, prisutni su imali priliku da uživaju u vatrometu, nakon čega je Kusturica festival proglasio otvorenim.

U okviru festivala, koji će trajati do 17. jula, mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije – od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina.

O najboljima će odlučiti žiri koji čine predsednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Na otvaranju festivala, koji ove godine po prvi put traje četiri dana, nastupio je baletski prvak Konstantin Kostjukov uz pratnju prvaka Jovice Begojeva i solista Miloša Marijana i Tatjane Tatić.

Nakon svečane ceremonije otvaranja festivala, usledio je koncert proslavljenog violiniste Nemanje Radulovića sa njegovim ansamblom „Dabl Sens“.

Sutra, drugog festivalskog dana, gosti večernjeg programa biće američki gitarista Geri Lukas koji će svojim muziciranjem oživeti nemu filmsku komediju „Šahovska groznica“ reditelja Vsevolda Pudovkina iz 1925. godine, kao i sopran Elena Ustaeva, violončelista Dragan Đorđević Suzuki i Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Treće večeri nastupiće jedan od trenutno najboljih pijanista sveta Denis Macujev koji na „Boljšoj“ festival dolazi pravo sa Svetskog prvenstva u fudbalu na kome je imao titulu ambasadora.

Macujev će izvesti „Koncert za klavir i orkestar br. 2, ce-mol, Op. 18“ Sergeja Rahmanjinova i „Rapsodiju u plavom“ Džordža Geršvina uz Simfonijski orkestar „Boljšoj“ pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Na zatvaranju festivala nastupiće violinisti Julijan Rahlin i Roman Simović.

Rahlin će svirati sa sekstetom oformljenim specijalno za festival „Boljšoj“ koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević.

Posle nastupa u okviru seksteta, Roman Simović, jedan od najboljih violinista svoje generacije i koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, izvešće „Muzičke ilustracije“ Sviridova i „Koncert za violinu i orkestar u ce-molu“ Johanesa Bramsa.

Na kraju festivala, svi gosti, učesnici i posetioci Mećavnika, moći će da se opuste uz koncert „Vlatko Stefanovski trija“.

Cilj „Boljšoj“ festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija „Gasprom njeft“, je promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Radulović održao koncert u Drvengradu

Poznati violinista Nemanja Radulović održao je večeras koncert u Drvengradu na Mokroj Gori, nakon svečanog otvaranja šestog festivala ruske klasične muzike „Boljšoj“, i svojim virtuoznim muziciranjem oduševio publiku.

„Ovde je divno, ne samo večeras. Stigli smo prekjuče i ovde smo imali priliku da se spremamo za koncert, ali i provedemo vreme u ovoj divnoj prirodi i sa divnim ljudima tako da smo uživali u svakom trenutku“, rekao je Radulović novinarima nakon koncerta.

On je sa svojim ansamblom „Dabl Sens“ izveo „Četiri godišnja doba“ Antonija Vivaldija i svitu „Šeherezada“ Nikolaja Rimskog Korsakova, u aranžmanu Aleksandra Sedlara za gudački ansambl sa klavirom i solo violinu.

Radulović je rekao da se članovi njegovog ansambla, kada dođu u Srbiju, svaki put iznenade koliko su naši ljudi srdačni.

„Oni se ovde zaista osećaju kao kod svoje kuće tako da mi je uvek drago da dođemo u Srbiju i često dolazimo. Čak neki dolaze i mimo naših obaveza“, rekao je Radulović čiji je nastup publika pozdravila aplauzom i povicima „bravo“.

Izvor:Tanjug/rtv.rs/Naslovna fotografija:RADE PRELIĆ-Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Planinarsko društvo Rujno organizuje izložbu fotografija

Oglasna Tabla

Zimsko uzivanje na Torniku (FOTO)

Oglasna Tabla

Vremenski uslovi ne ometaju radove na gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sunčica Bogićević prva do Časnog krsta na Zlatarskom jezeru (video)

Oglasna Tabla

4000 novogodišnjih paketića za mališane na Kosovu

Oglasna Tabla

Mere za smanjenje emisije izduvnih gasova: Kolima „filter“ i na auspuh

Oglasna Tabla

Svaki deseti stanovnik Dobroselice na Zlatiboru plivao je juče u zaleđenom Rzavu (FOTO+VIDEO)

Oglasna Tabla

Moleban u čajetinskoj crkvi u znak podrške SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

Oglasna Tabla

Ujutru mraz, tokom dana oblačno

Oglasna Tabla