ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Кустендорф почиње данас на Мећавнику

Кустендорф почиње данас на Мећавнику и трајаће до 19. маја. Фестивал који је основао редитељ Емир Кустурица,ове године одржаће се под мотом „Има ли живота пре смрти“.

Фестивал ће свечано отворити Емир Кустурица, сутра у 18 часова.

У оквиру такмичарског програма биће одиграно пет студентских представа.

За награду фестивала надметаће се Академије Уметности из Београда, Новог Сада и Бањалуке, као и Факултет драмских уметности.

Овогодишљи жири фестивала чиниће глумица Вања Ејдус, редитељка Јана Маричић и драмски писац Ђорђе Косић.

Као и сваки фестивал Емира Кустурице, и овај одликује синергија младе и искусне стваралачке енергије, тако да ће у ревијалном програму биће одигране четири представе.

Првог дана фестивала, у петак 17. маја, након свечаног отварања гостоваће Народно позориште из Сомбора са представом „Галеб“ у режији Милана Нешковића, по култном делу А. П. Чехова.

Исте вечери од 23 часа, гости фестивала биће Државни театар младих Бријанцев из Санкт Петербурга, који ће одиграти представу „Медвед“, такође насталу по делу Чехова.

Другог дана фестивала, у суботу 18. маја, Народно позориште из Сомбора извешће представу „Свака дивна ствар“ у режији Нинослава Ђорђевића, док ће последњег дана фестивала, у недељу 19. маја, Народно позориште из Суботице одиграти ауторски пројекат Миње Пековић „Браво за кловна“.

Након доделе награда и свечаног затварања фестивала биће одржан концерт „Дуде Буржујке и Хаикузаданас“.

Селекција „Позоришног Кустендорфа“ од оснивања фестивала 2017. године до данас поверена је награђиваном редитељу Милану Нешковићу.

„Слоган овогодишњег фестивала ’Има ли живота пре смрти’ само звучи песимистично. Све представе у овогодишњој селекцији, иако се баве онтолошким питањима као што је страх од смрти, ипак у први план стављају оптимизам и неупитну веру у живот, толико неопходну у овим турбулентним временима“, рекао је Милан Нешковић.

Позоришном „Кустендорфу“ присуствоваће студенти драмских уметности из Србије, Републике Српске и Русије, а улаз је отворен и за остале посетиоце.

Фестивал се одржава у организацији Раста Интернационал под покровитељством Емира Кустурице и спонзорством компаније „Трансфера“.

Златибор прес

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сваки плод је разлупан и на земљи, ово се не памти: Страшно невреме погодило Западну Србију, град величине ораха иништио малине у многим селима

Кафа скупља од 1. јула

Ухапшен Суботичанин због утаје пореза

Изложба Јелене Петровић Луковић и концерт Сање Марковић ансамбла

ССП Ужице: Ужичани на контаминираном терену препуштени сами себи

Несрећа у Ужицу! Девојка пала кроз прозор, хитно пребачена у болницу

Дом здравља Ужице интезивирао превентивне активности

Променљиво облачно и нестабилно, локално могућ град

Одређена прецизна траса аутопута до Црне Горе: Ево куда тачно пролази дионица преко Пештери