8.9 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

KUSTA SPASAVA UŽIČKI STARI GRAD

Oronulu srednjovekovnu tvrđavu prepuštenu nemaru i zubu vremena Grad Užice želi da obnavi. Možda već od ove godine, verovatno uz pomoć počasnog sugrađanina.

U rekonstrukciji Starog grada nad levom obalom Đetinje užička vlast traži pomoć Emira Kusturice, a on je voljan da se angažuje da kameno utvrđenje iz 14. veka zasija u novom svetlu. Do kraja sedmice možda se i načini prvi veći korak u zajedničkom poduhvatu.

 malina gif

Godinama Užice pokušava da ojača onemoćale bedeme sa kojih se neretko obrušavaju kamene gromade, ali se pita Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

– Tokom ove godine Zavod za zaštitu spomenika kulture trebalo bi da krene sa prvom fazom konzervatorskih radova, što je preduslov za svaku dalju razvojnu priču o užičkoj tvrđavi. Nadam da ćemo s Emirom Kusturicom krenuti u izradu idejnog rešenja, planske osnove i prateće projektne dokumentacije za obnovu Starog grada, ali i celog okruženja – kaže gradonačelnik Tihomir Petković.

Kusturica je čelnicima Užica, sa kojima se sastajao par puta na ovu temu, izneo svoju viziju kako oživeti utvrđenje: trebalo bi izgraditi i hotel, amfiteatar, slikarske ateljee, lokale, radionice, a na brdu pored, gde je predviđena crkva, podići „novi stari grad“. Impresivna je činjenica, kazao je reditelj, što se ispod Starog grada, na suprotnoj obali Đetinje, nalazi druga hidrocentrala u svetu koja je počela da proizvodi po Teslinim principima polifaznih struja.

U izjavi za „Blic“ Kusturica uverava: „Činim sve da bih pomogao u rekonstrukciji“.

– Siguran sam da će akademik arhitekta Branislav Mitrović, pošto Zavod za zaštitu spomenika kulture uradi svoje, napraviti od tvrđave vizuelnu senzaciju i time privući poglede svih putnika namernika na ovo značajno zdanje. Sastaću se u petak s ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem i iskoristiću priliku da porazgovaramo o ovom poduhvatu – kaže za Kusturica.

Prvi pouzdani izvori o užičkoj tvrđavi potiču iz sredine 14. veka kada je bila u posedu vlastelinske porodice Vojinović, a od 1366. do 1373. pripadala je Nikoli Altomanoviću. Zbog sukoba sa knezom Lazarom, bosanskim kraljem Tvrtkom Kotromanićem i drugim vladarima srpskih zemalja, Altomanović je oslepljen na svojoj tvrđavi.

– Posle Drvengrada i Andrićgrada, Stari grad bi postao treća lokacija svetskog ugleda na samo 75 kilometara. Ako sve bude kako smo planirali i Monika Beluči će šetati starim citadelama. Povećali bismo atraktivnost celog turističkog prostora, a Užice bi dobilo znatne prihode od tranzitnog turizma, pošto glavni put prema Zlatiboru i Crnoj Gori i Bosni vodi upravo preko Užica, magistralom naspram Starog grada – kaže Boban Perišić, direktor Turističke organizacije Užica.

Izvor: blic.rs / V. Lojanica

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla