6.9 C
Uzice
децембар 8, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

KUSTA SPASAVA UŽIČKI STARI GRAD

Oronulu srednjovekovnu tvrđavu prepuštenu nemaru i zubu vremena Grad Užice želi da obnavi. Možda već od ove godine, verovatno uz pomoć počasnog sugrađanina.

U rekonstrukciji Starog grada nad levom obalom Đetinje užička vlast traži pomoć Emira Kusturice, a on je voljan da se angažuje da kameno utvrđenje iz 14. veka zasija u novom svetlu. Do kraja sedmice možda se i načini prvi veći korak u zajedničkom poduhvatu.

 malina gif

Godinama Užice pokušava da ojača onemoćale bedeme sa kojih se neretko obrušavaju kamene gromade, ali se pita Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

– Tokom ove godine Zavod za zaštitu spomenika kulture trebalo bi da krene sa prvom fazom konzervatorskih radova, što je preduslov za svaku dalju razvojnu priču o užičkoj tvrđavi. Nadam da ćemo s Emirom Kusturicom krenuti u izradu idejnog rešenja, planske osnove i prateće projektne dokumentacije za obnovu Starog grada, ali i celog okruženja – kaže gradonačelnik Tihomir Petković.

Kusturica je čelnicima Užica, sa kojima se sastajao par puta na ovu temu, izneo svoju viziju kako oživeti utvrđenje: trebalo bi izgraditi i hotel, amfiteatar, slikarske ateljee, lokale, radionice, a na brdu pored, gde je predviđena crkva, podići „novi stari grad“. Impresivna je činjenica, kazao je reditelj, što se ispod Starog grada, na suprotnoj obali Đetinje, nalazi druga hidrocentrala u svetu koja je počela da proizvodi po Teslinim principima polifaznih struja.

U izjavi za „Blic“ Kusturica uverava: „Činim sve da bih pomogao u rekonstrukciji“.

– Siguran sam da će akademik arhitekta Branislav Mitrović, pošto Zavod za zaštitu spomenika kulture uradi svoje, napraviti od tvrđave vizuelnu senzaciju i time privući poglede svih putnika namernika na ovo značajno zdanje. Sastaću se u petak s ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem i iskoristiću priliku da porazgovaramo o ovom poduhvatu – kaže za Kusturica.

Prvi pouzdani izvori o užičkoj tvrđavi potiču iz sredine 14. veka kada je bila u posedu vlastelinske porodice Vojinović, a od 1366. do 1373. pripadala je Nikoli Altomanoviću. Zbog sukoba sa knezom Lazarom, bosanskim kraljem Tvrtkom Kotromanićem i drugim vladarima srpskih zemalja, Altomanović je oslepljen na svojoj tvrđavi.

– Posle Drvengrada i Andrićgrada, Stari grad bi postao treća lokacija svetskog ugleda na samo 75 kilometara. Ako sve bude kako smo planirali i Monika Beluči će šetati starim citadelama. Povećali bismo atraktivnost celog turističkog prostora, a Užice bi dobilo znatne prihode od tranzitnog turizma, pošto glavni put prema Zlatiboru i Crnoj Gori i Bosni vodi upravo preko Užica, magistralom naspram Starog grada – kaže Boban Perišić, direktor Turističke organizacije Užica.

Izvor: blic.rs / V. Lojanica

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pomoć Medicinske škole Užice štićenicima manastira Sveta Petka kod Paraćina

Oglasna Tabla

Košarkaši Slobode ubedljivi protiv Pazara

Oglasna Tabla

Zašto Fića drži cenu, a Yugo ne

Oglasna Tabla

Batut: Svaki treći srednjoškolac se kocka

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 8. decembar

Oglasna Tabla

4 najlepše posne čoko – torte za potpuni praznični ugođaj! Odlične su za slave, a jednostavne za spremanje!

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih KJP „Zlatibor“ za pružanje prve pomoći sa pokaznom vežbom

Oglasna Tabla

Velika rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Đetinji

Oglasna Tabla

Vahida Đedović brutalno razotkrila sve maske današnjeg roditeljstva

Oglasna Tabla