ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Kupus za kiseljenje trostruko skuplji nego lane

Užice – Odmiče jesen i valja kupus staviti u kace da se kiseli, iz zdravih glavica da bude vitamina u zimu, ali izdatak za njega poveliki. Čude se ovih dana kupci na prostoru za prodaju kupusa kod stadiona u Užicu kad čuju da se kilogram prodaje po 80 dinara.

– Ma, ljudi, kako 80 za kilo, pa za vikend ste prodavali po 60? Zar da damo 8.000 kupusom da napunimo jednu kacu, tri puta jeftinije bilo je prošle jeseni – pitaju retke prodavce, uglavnom proizvođače kupusa iz sela obližnje Lužničke doline, koji ne popuštaju od te nove cene.

– Toliko vam je sada. Nema kupusa dovoljno, duga letnja suša učinila je svoje – mirno odgovaraju oni kraj svojih traktora ili kombi vozila, znajući da će ove jeseni biti tražnje za njihovu robu.

Kupusne glavice iz belog kombija prodaje Milija Janjić, stari povrtar iz plodnog Lunovog sela u Lužničkoj dolini. Već 45 godina gaji i prodaje kupus, u poslu ne posustaje.

– Ova sezona nije bila dobra, suša je pogodila proizvodnju povrća. Kupus je slabo rodio, dobio je stres u onim žegama i mnogo je glavica propalo. Kod mene je rod ipak bio solidan, jer imam njivu uz reku Lužnicu pa sam ga stalno zalivao. Ali mnogi proizvođači iz Lužničke doline, a pedesetak nas se u četiri sela bavi proizvodnjom kupusa, nisu imali mogućnosti da zalivaju. Zato je sada malo roda i visoka cena. Lane je bio od 25 do 30 dinara, jer ga je bilo više. Ove jeseni donedavno smo prodavali po 60, a sada ga je sve manje u prodaji (mada mnogi u gradu još nisu ni kupili) pa je cena otišla na 80 dinara. Ne pamtim da je bio skuplji. Cena jeste veća, ali nama zarada nije prevelika, manje je rodilo – objašnjava nam Janjić.

Kupci prilaze, gledaju, pokušavaju da se nagode i pazare jeftinije. Ne polazi im to zarukom, jer prodavci znaju da je kupusa sve manje u prodaji, a tek dolaze dani oko Mitrovdana kada ga domaćini obično kupuju i u kace ostavljaju.

Izvor: politika.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа