12.7 C
Uzice
новембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA ZLATIBORSKE VESTI

„KUPOVALI LOŠE MALINE IZ POLJSKE I MEŠALI SA NAŠIM“

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović upozorio je na sumnjive izgovore otkupljivača maline o ceni, kojima proizvođače dovode do prosjačkog štapa.

Stamatović je pozvao novu premijerku da reši taj problem koji je, kako je ocenio, prepušten samovolji pojedinih vlasnika hladnjača i preprodavaca.

„Glavni razlog za obaranje cene i obustavu izvoza maline jeste taj što su srpski paradržavni šverceri po niskoj ceni uvozili nekvalitetne maline iz Poljske, mešali ih s našim i prodavali te iste maline kao srpski proizvod po znatno većim cenama, što je izazvalo nezadovoljstvo stranih kupaca“, naveo je Stamatović.

Stamatović je povodom protesta malinara širom Srbije zbog niske otkupne cene tog voća, pozvao „buduću predsednicu vlade i njenog šefa Aleksandra Vučića“ da lično i hitno, pre nego što puna sezona berbe krene, reše taj problem.

On je upozorio na sumnjive izgovore otkupljivača, potpomognute pljačkačkim režimom, da je smanjena cena maline na inostranom tržištu i da imaju zalihe malina od prošlogodišnje berbe koji malinare dovode do prosjačkog štapa.

„Umesto da država podstiče proizvodnju maline, zaustavi nekontrolisan uvoz i obezbedi pravednije uslove za plasman celokupnog roda na tržište EU i Rusije, ona uporno uništava domaću poljoprivrednu proizvodnju i prepušta je samovolji pojedinih vlasnika hladnjača i preprodavaca koji diktiraju sramnu cenu maline koja je najniža u poslednjih 30 godina“, navodi se u saopštenju.

Sve priče da je u pitanju cena, mala potražnja i da domaće maline ne vrede više od 120 dinara po kilogramu, padaju u vodu ako se zna da Srbija proizvodi vrhunske maline koji zadovoljavaju standarde najzahtevnijih kupaca i da su veoma tražene, rekao je Stamatović.

Prema njegovoj oceni, udruživanje proizvođača i zajednički nastup na tržištu Rusije jedino je rešenje koje će srpskim malinarima pomoći da se oslobode ucenjivačkog odnosa države i otkupljivača i prilika da od izvoza zarade.

Izvor:b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla

Za napad na izvršitelja do 12 godina zatvora

Oglasna Tabla

Čudotvorni izvor kod Bajine Bašte: ovom vodom lečili su šugu u aziji, a po spas dolaze I nerotkinje! Zovu ga još I ljubavni izvor, evo I zašto

Oglasna Tabla

Luka i Elena osvojili 5 medalja za Užice

Oglasna Tabla

„Lorencačo“ najbolja predstava 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Oglasna Tabla

Predavanje u Užicu: Eminentni stručnjaci na temu derivacionih mini hidroelektrana

Oglasna Tabla

Predavanje „Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije: Vojni projekat trebalo da završi u Makedoniji, Kataru i BiH!

Oglasna Tabla