24.7 C
Uzice
јун 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

KUPAČI OSVEŽENJE PRONAŠLI NA RZAVU

Zbog visokih temperatura ovoga leta, mnogi su osveženje potražili u prohladnoj planinskoj reci Rzav, koja je pored prirodnih, poslednjih godina u Arilju dobila i uređene plaže.

Kako je u pitanju reka kojom se vodom za piće snabdevaju Arilje, Čačak, Požega, Gornji Milanovac i Lučani, inspekcijske službe sprovode svakodnevno nadzor i rade uzorkovanje.

 

Ilija Bondžulić iz Požege ove godine prvi skok u Rzav izveo je pre pet meseci, kada je temperatura vode bila osam stepeni. Decenijama istražuje rečno korito najčistije srpske reke, koja izvire u podnožju planine Mučanj. Iako je istražio kanjone i virove, uvek otkrije nešto novo.

Ilija kaže da ga podseća na Afriku, da je toliko egzotično i fenomenalno.

„Znači, ne postoji mesto, prošao sam ga celog i ne postoji vir u koji nisam ušao, zaronio. Znači, ima autohtonih vrsta ribe“, navodi Ilija.

Najviše kupača na Rzavu je leti, kada je temperatura vode oko 20 stepeni, idealna za osveženje i okrepljenje.

Stevan Aćimović iz Arilja navodi da uzvodno imaju dve banje, Roška i Visočka. Dodaje da je to lekovita i zdrava voda, koja može da se pije.

Rzavskom vodom za piće snabdevaju se Arilje, Čačak, Požega, Gornji Milanovac i Lučani, pa su inspekcije i analize svakodnevne. Ugostitelji su pod nadozorom kada su u pitanju otpad i fekalne vode, ali ima i onih koji ne cene prirodno blago.

Rada Bjekić, ekološka inspektorka opštine Arilje, navodi da, nažalost, fizička lica odlažu otpad na obalama reka i da se oni zdušno bore da ga ne bude.

Ariljske plaže na Rzavu ne privlače samo kupače iz te i susednih opština, već i drugih delova Srbije, pa i inostranstva. Svi oni jedinstveni su u stavu da ta reka može da zemeni more.

„Primorje jeste lepo, ali u sezoni je uvek gužva, a ovde je ipak malo rasterećenije“, kaže Milica Nišavić iz Podgorice.

Marko Gilić iz Beograda navodi: „Rzav je najlepši i svaki sekund slobodnog vremena koristimo da dođemo ovamo i uživamo.“

Kupališna sezona obično traje do Preobraženja, a u narodu se kaže i da je od Svetog Ilije sunce sve milije. Međutim, kako meteorolozi najavljuju, pred nama su tek vreli dani, pa će mnogi osveženje potražiti u toj reci.

Izvor:rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od 13. do 15. juna izvodiće se radovi na asfaltiranju Banjičke ulice

Oglasna Tabla

Nagrađeni najbolji literarni radovi osnovaca na temu ekologije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Poreznici kucaju na vrata: Od 1. jula, po krevetu naplaćivaće se porez 3.500 dinara

Oglasna Tabla