10.8 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

KUPAČI OSVEŽENJE PRONAŠLI NA RZAVU

Zbog visokih temperatura ovoga leta, mnogi su osveženje potražili u prohladnoj planinskoj reci Rzav, koja je pored prirodnih, poslednjih godina u Arilju dobila i uređene plaže.

Kako je u pitanju reka kojom se vodom za piće snabdevaju Arilje, Čačak, Požega, Gornji Milanovac i Lučani, inspekcijske službe sprovode svakodnevno nadzor i rade uzorkovanje.

 

Ilija Bondžulić iz Požege ove godine prvi skok u Rzav izveo je pre pet meseci, kada je temperatura vode bila osam stepeni. Decenijama istražuje rečno korito najčistije srpske reke, koja izvire u podnožju planine Mučanj. Iako je istražio kanjone i virove, uvek otkrije nešto novo.

Ilija kaže da ga podseća na Afriku, da je toliko egzotično i fenomenalno.

„Znači, ne postoji mesto, prošao sam ga celog i ne postoji vir u koji nisam ušao, zaronio. Znači, ima autohtonih vrsta ribe“, navodi Ilija.

Najviše kupača na Rzavu je leti, kada je temperatura vode oko 20 stepeni, idealna za osveženje i okrepljenje.

Stevan Aćimović iz Arilja navodi da uzvodno imaju dve banje, Roška i Visočka. Dodaje da je to lekovita i zdrava voda, koja može da se pije.

Rzavskom vodom za piće snabdevaju se Arilje, Čačak, Požega, Gornji Milanovac i Lučani, pa su inspekcije i analize svakodnevne. Ugostitelji su pod nadozorom kada su u pitanju otpad i fekalne vode, ali ima i onih koji ne cene prirodno blago.

Rada Bjekić, ekološka inspektorka opštine Arilje, navodi da, nažalost, fizička lica odlažu otpad na obalama reka i da se oni zdušno bore da ga ne bude.

Ariljske plaže na Rzavu ne privlače samo kupače iz te i susednih opština, već i drugih delova Srbije, pa i inostranstva. Svi oni jedinstveni su u stavu da ta reka može da zemeni more.

„Primorje jeste lepo, ali u sezoni je uvek gužva, a ovde je ipak malo rasterećenije“, kaže Milica Nišavić iz Podgorice.

Marko Gilić iz Beograda navodi: „Rzav je najlepši i svaki sekund slobodnog vremena koristimo da dođemo ovamo i uživamo.“

Kupališna sezona obično traje do Preobraženja, a u narodu se kaže i da je od Svetog Ilije sunce sve milije. Međutim, kako meteorolozi najavljuju, pred nama su tek vreli dani, pa će mnogi osveženje potražiti u toj reci.

Izvor:rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla