3 C
Uzice
март 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

KUPAČI OSVEŽENJE PRONAŠLI NA RZAVU

Zbog visokih temperatura ovoga leta, mnogi su osveženje potražili u prohladnoj planinskoj reci Rzav, koja je pored prirodnih, poslednjih godina u Arilju dobila i uređene plaže.

Kako je u pitanju reka kojom se vodom za piće snabdevaju Arilje, Čačak, Požega, Gornji Milanovac i Lučani, inspekcijske službe sprovode svakodnevno nadzor i rade uzorkovanje.

 

Ilija Bondžulić iz Požege ove godine prvi skok u Rzav izveo je pre pet meseci, kada je temperatura vode bila osam stepeni. Decenijama istražuje rečno korito najčistije srpske reke, koja izvire u podnožju planine Mučanj. Iako je istražio kanjone i virove, uvek otkrije nešto novo.

Ilija kaže da ga podseća na Afriku, da je toliko egzotično i fenomenalno.

„Znači, ne postoji mesto, prošao sam ga celog i ne postoji vir u koji nisam ušao, zaronio. Znači, ima autohtonih vrsta ribe“, navodi Ilija.

Najviše kupača na Rzavu je leti, kada je temperatura vode oko 20 stepeni, idealna za osveženje i okrepljenje.

Stevan Aćimović iz Arilja navodi da uzvodno imaju dve banje, Roška i Visočka. Dodaje da je to lekovita i zdrava voda, koja može da se pije.

Rzavskom vodom za piće snabdevaju se Arilje, Čačak, Požega, Gornji Milanovac i Lučani, pa su inspekcije i analize svakodnevne. Ugostitelji su pod nadozorom kada su u pitanju otpad i fekalne vode, ali ima i onih koji ne cene prirodno blago.

Rada Bjekić, ekološka inspektorka opštine Arilje, navodi da, nažalost, fizička lica odlažu otpad na obalama reka i da se oni zdušno bore da ga ne bude.

Ariljske plaže na Rzavu ne privlače samo kupače iz te i susednih opština, već i drugih delova Srbije, pa i inostranstva. Svi oni jedinstveni su u stavu da ta reka može da zemeni more.

„Primorje jeste lepo, ali u sezoni je uvek gužva, a ovde je ipak malo rasterećenije“, kaže Milica Nišavić iz Podgorice.

Marko Gilić iz Beograda navodi: „Rzav je najlepši i svaki sekund slobodnog vremena koristimo da dođemo ovamo i uživamo.“

Kupališna sezona obično traje do Preobraženja, a u narodu se kaže i da je od Svetog Ilije sunce sve milije. Međutim, kako meteorolozi najavljuju, pred nama su tek vreli dani, pa će mnogi osveženje potražiti u toj reci.

Izvor:rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Lovac deci u vrtić doneo prepariranog vuka, a onda su krenuli napadi na društvenim mrežama (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prijavite se na obuku „Wine Service“ 15. aprila u Užicu

Oglasna Tabla

KRAĐA U UŽICU: Mladići opljačkali vrtić

Oglasna Tabla