Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Kulturno nasleđe – osnova za unapređenje međunarodne saradnje (VIDEO)

Od juna prošle godine, opština Čajetina učestvuje u međunarodnom projektu ACHIEVE – Upoznavanje zajedničke istorije u cilju utvrđivanja i unapređenja evropskih vrednosti, koji finansira Evropska unija kroz program: Demokratsko uključivanje i građansko učešće.

Pored predstavnika Srbije, tu su lokalne samouprave i organizacije civilnog društva iz Hrvatske, Češke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Francuske, Makedonije, Rumunije, Slovačke, Crne Gore. Cilj projekta je razvijanje svesti građana o evropskom identitetu, uz pomoć alata kojim bi se suprostavli rastućem evroskepticizmu. To podrazumeva da, kroz poznavanje istorije sopstvene zemlje stvara se osnova za prepoznavanje i izučavanje identiteta nacije koja je zajednička svim učesnicima projekta. Dakle, okrenuti smo traženju sličnosti. Prvi sastanak održan je u Hrvatskoj, kada su definisane aktivnosti u narednom periodu. Svaka organizacija-učesnica imala je obavezu da sprovede lokalnu aktivnost o prepoznavanju sopstvenog kulturnog, istorijskog, religijskog identiteta.

U opštini Čajetina sprovedene su ankete među mladima, starima i ženama iz udruženja. Najzanimljiviji odgovori biće predstavljeni na prezentaciji u Pragu februara ove godine, kada će se precizirati i način povezivanja svih stečenih informacija u cilju razvoja jedinstvenog evropskog identiteta. Mreža gradova i organizacija iz projekta radiće na promociji evropskih vrednosti i građanskog duha kroz poboljšanje uslova za aktivno demokratsko učešće na evropskom nivou.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od povraćaja novca nema ništa: Oko 100.000 građana Srbije uplatilo letovanje

Oglasna Tabla

Krivične prijave jer je u rijaliti programima i do 50 ljudi

Oglasna Tabla

Od ponedeljka Zelena pijaca u Užicu zatvorena

Oglasna Tabla

Ljajić: Stvaramo uslove da 2020. krenemo sa 5G internetom

Oglasna Tabla

Nova 82 slučaja koronavirusa u Srbiji, ukupno 741

Oglasna Tabla

SJAJNE VESTI IZ KINE: Proglašen kraj epidemije korona virusa!

Oglasna Tabla

Od danas prodavnice vikendom rade do 14.30

Oglasna Tabla

Novovaroški privrednici besplatno šiju maske

Oglasna Tabla

Novi slučaj obolelog od korona virusa u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla