ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Kulturno nasleđe – osnova za unapređenje međunarodne saradnje (VIDEO)

Od juna prošle godine, opština Čajetina učestvuje u međunarodnom projektu ACHIEVE – Upoznavanje zajedničke istorije u cilju utvrđivanja i unapređenja evropskih vrednosti, koji finansira Evropska unija kroz program: Demokratsko uključivanje i građansko učešće.

Pored predstavnika Srbije, tu su lokalne samouprave i organizacije civilnog društva iz Hrvatske, Češke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Francuske, Makedonije, Rumunije, Slovačke, Crne Gore. Cilj projekta je razvijanje svesti građana o evropskom identitetu, uz pomoć alata kojim bi se suprostavli rastućem evroskepticizmu. To podrazumeva da, kroz poznavanje istorije sopstvene zemlje stvara se osnova za prepoznavanje i izučavanje identiteta nacije koja je zajednička svim učesnicima projekta. Dakle, okrenuti smo traženju sličnosti. Prvi sastanak održan je u Hrvatskoj, kada su definisane aktivnosti u narednom periodu. Svaka organizacija-učesnica imala je obavezu da sprovede lokalnu aktivnost o prepoznavanju sopstvenog kulturnog, istorijskog, religijskog identiteta.

U opštini Čajetina sprovedene su ankete među mladima, starima i ženama iz udruženja. Najzanimljiviji odgovori biće predstavljeni na prezentaciji u Pragu februara ove godine, kada će se precizirati i način povezivanja svih stečenih informacija u cilju razvoja jedinstvenog evropskog identiteta. Mreža gradova i organizacija iz projekta radiće na promociji evropskih vrednosti i građanskog duha kroz poboljšanje uslova za aktivno demokratsko učešće na evropskom nivou.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Летња школа роботике

Сарадња са градом Асуаном у свим областима, наредни сусрет у Ужицу у октобру

Рефест од 24. до 26. јула на Тић пољу

Богат програм “Златиборског културног лета“

СПЦ обележава празник посвећен светим мученицима Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви

Сунчано и врело из дана у дан – морамо се прилагодити јер ће потрајати

Савети неуролога – које симптоме не смете да игноришете у врелим данима

Летња школа роботике

Бесплатни превентивни прегледи у ОБ Ужице