OGLASNA TABLA
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

“Kulturni život u Užicu između dva svetska rata”

 

U Jokanovića kući je otvorena izložba „Kulturni život u Užicu između dva svetska rata (1919-1941)“, autora Stanojke Milivojević istoričara i muzejskog savetnika, Dijane Ristović, etnologa, muzejskog savetnika i Nemanje Obradovića, istoričara, kustosa.

 

Po rečima Stanojke Milivojević, namera im je bila da se prikaže kratak pregled razvoja kulturnog života u Užicu između dva rata. U to vreme u Užicu su „radile osnovne i srednje škole, osnivane ustanove kulture, više kulturno-umetničkih, humanitarnih i sportskih društava koji su uz velike napore stvarali kulturni ambijent u varoši u kojoj su siromaštvo i neprosvećenost pritiskali celokupan život.

Uz zahvalnost autorima izložbe na odličnom projektu, Slavica Stefanović direktorka Narodnog muzeja Užice zahvalila se i Ministarstvu kulture i informisanja na finansijskoj podršci.

“Posebnu zahvalnost želim da uputim i mojim kolegama koji su sproveli istraživanja u arhivu Jugoslavije, u Muzeju pozorište umetnosti Srbije i Muzeju književnosti i pozorišne umetnosti BiH u Sarajevu. Veliku zahvalnost dugujemo i konzervatorima Narodnog muzeja Užice Miliću Vukoviću, Draganu Tomanoviću i Marijani Nikolić kao i  Vladanu Drndareviću koji je bio zadužen za tehničku realizaciju izložbe”.

Izložbu je otvorila Snežana Nedeljković, profesor istorije.

“U procesu oporavljanja ekonomije i prihvatanja nastalih promena prema rečima jednog savremenika međuratni period bilo je doba nade i strepnje. Jedna od promena i novina je novonastala Kraljevina Jugoslavija, država na koju su trebali da se naviknu oni koji su je želeli i prihvate oni po čijoj ukusu ili volji nije bila. U vreme u kome je završetak velikog rata dočekan sa olakšanjem i nadom svakodnevni život je dobijao svoje novo obličje. O tome govori ova izložba čiji je naziv “Kulturni život Užicu između dva rata od 1919 do 1941 godine. Izložba je sadržajna i vraća nas u vremena  u kojima je tempo života bio drugačiji, a iz ugla današnje čoveka mirniji pa neće začuditi ako neko pomisli da su to bila srećna vremena”.

Izložba otvorena u Jokanovića kući u organizaciji Narodnog muzeja Užice, deo je Programa obeležavanja 9. oktobra Dana grada Užica.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У петак бесплатна подела садница белог јасена испред зграде општине Чајетина

Oglasna Tabla

Дрина је до сада носила шест кућица са стене, а седма траје дуже од десет година: Ово је тајна опстанка јединствене грађевине у Србији и свету, Кинези су у колонама чекали да дођу до ње

Oglasna Tabla

“Библиотека за све”

Oglasna Tabla

Шеклер о омикрону: Главни клинички знак је стравични замор – као да је ауто прешао преко вас

Oglasna Tabla

Поново се одлажу платни разреди

Oglasna Tabla

Данас честитке за празнике готово нико не шаље: Присетите се неких од најлепших честитки које смо некада слали

Oglasna Tabla

Некад Милица, данас Мија! Ово су најчешћа имена у Србији за 2021. годину

Oglasna Tabla

Концерт: Дејан Крсмановић квартет

Oglasna Tabla

ГКЦ Ужице, генератор културних дешавања у граду

Oglasna Tabla