OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

“Kulturni život u Užicu između dva svetska rata”

 

U Jokanovića kući je otvorena izložba „Kulturni život u Užicu između dva svetska rata (1919-1941)“, autora Stanojke Milivojević istoričara i muzejskog savetnika, Dijane Ristović, etnologa, muzejskog savetnika i Nemanje Obradovića, istoričara, kustosa.

 

Po rečima Stanojke Milivojević, namera im je bila da se prikaže kratak pregled razvoja kulturnog života u Užicu između dva rata. U to vreme u Užicu su „radile osnovne i srednje škole, osnivane ustanove kulture, više kulturno-umetničkih, humanitarnih i sportskih društava koji su uz velike napore stvarali kulturni ambijent u varoši u kojoj su siromaštvo i neprosvećenost pritiskali celokupan život.

Uz zahvalnost autorima izložbe na odličnom projektu, Slavica Stefanović direktorka Narodnog muzeja Užice zahvalila se i Ministarstvu kulture i informisanja na finansijskoj podršci.

“Posebnu zahvalnost želim da uputim i mojim kolegama koji su sproveli istraživanja u arhivu Jugoslavije, u Muzeju pozorište umetnosti Srbije i Muzeju književnosti i pozorišne umetnosti BiH u Sarajevu. Veliku zahvalnost dugujemo i konzervatorima Narodnog muzeja Užice Miliću Vukoviću, Draganu Tomanoviću i Marijani Nikolić kao i  Vladanu Drndareviću koji je bio zadužen za tehničku realizaciju izložbe”.

Izložbu je otvorila Snežana Nedeljković, profesor istorije.

“U procesu oporavljanja ekonomije i prihvatanja nastalih promena prema rečima jednog savremenika međuratni period bilo je doba nade i strepnje. Jedna od promena i novina je novonastala Kraljevina Jugoslavija, država na koju su trebali da se naviknu oni koji su je želeli i prihvate oni po čijoj ukusu ili volji nije bila. U vreme u kome je završetak velikog rata dočekan sa olakšanjem i nadom svakodnevni život je dobijao svoje novo obličje. O tome govori ova izložba čiji je naziv “Kulturni život Užicu između dva rata od 1919 do 1941 godine. Izložba je sadržajna i vraća nas u vremena  u kojima je tempo života bio drugačiji, a iz ugla današnje čoveka mirniji pa neće začuditi ako neko pomisli da su to bila srećna vremena”.

Izložba otvorena u Jokanovića kući u organizaciji Narodnog muzeja Užice, deo je Programa obeležavanja 9. oktobra Dana grada Užica.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Домаћи капри сладолед: Ледено освежење готово за 10 минута! Потребно вам је само 5 састојака

Oglasna Tabla

Ауто мото спектакл на Златибору, оборен рекорд стазе, злато за Старчевића

Oglasna Tabla

Поскупљују цигарете од 1. Јула! Најјефтинија паклица за 300, најскупља чак 580 динара – Ево када ће цене бити као у ЕУ

Oglasna Tabla

Најисплативије брање вргања и лисичарки

Oglasna Tabla

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

Oglasna Tabla

Све више туриста долази у Ужице, Стари град на литици најпосећенији локалитет

Oglasna Tabla

Конверзијом котларница до чистијег ваздуха у центру града

Oglasna Tabla

Правила за ГРИЛОВАЊЕ ПОВРЋА: Биће укусније и од меса!

Oglasna Tabla

Измена режима саобраћаја због реконструкције улица Златарске, Царинске и Милоша Божановића

Oglasna Tabla