ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Културна баштина у модерном окружењу (ФОТО)

У оквиру међународног пројекта „Културна баштина у модерном окружењу“ Erasmus + програма, у Љутомеру, у Словенији, од 24. до 27. октобра 2022. године, боравили су представници ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица. Циљ пројекта је очување и приказивање културне баштине уз помоћ савремених технологија и кроз модерне медије, и упознавање традиције и културне баштине других европских народа. Партнери ужичкој школи у пројекту су школе из Словеније, Португалије и Летоније. Ово је прво учешће и прво искуство школе у Erasmus+ пројектима, а свима је жеља да се Србија, Ужице и школа „Душан Јерковић“ прикажу у најбољем светлу.

Дани у Словенији били су успешни, креативни и занимљиви. Ученици из Ужица направили су најоргиналнији лого који је, од стране свих учесника, изабран за званични лого пројекта. Упознали су локалну традицију, били у винограду и брали грожђе, дружили се са пчеларима и дегустирали различите врсте меда, научили како се прави бучево уље (уље од бундеве) и плесали традиционалну полку уз звуке диатоничне хармонике. За све учеснике Ужичани су припремили наше комплет лепиње које су, наравно, оставиле утисак. Посебну пажњу привукао је Кмечки музеј где су љубазни домаћини експонатима приказали начин живота и рада Словенаца у прошлости, послужили домаће сокове и колаче уз традиционалну музику тамбурице. Све учеснике поздравила је градоначелница Љутомера Олга Карба.

Трећи дан пројекта прошао је у радионицама: International Dictionary – animation (радионица за ученике), ICT, e-Twinning, Action Bound (радионица за наставнике) и завршна, заједничка радионица ученика и наставника у којој су презентовани утисци и направљени панои. Уприличен је обилазак Љутомера и знаменитости овог града. Највећи утисак оставили су Љутомерски касачи и хиподром, као и Гросманов фестивал хорор филмова. На крају радног дана, уз културни програм и присуство запослених и родитеља ОШ „Строчја вас“, као и свих учесника у пројекту, презентовани су продукти и утисци, а размењени су и поклони. Срдачни и љубазни домаћини ученици, њихови родитељи и наставници учинили су да се сви учесници осећају као код куће. Овом утиску допринели су и Туристичко друштво Путар Строчја вас, Пчеларско друштво Љутомер и Добровољно ватрогасно друштво Љутомер, који су помогли реализацију успешних излета.

 

Ученик Вељко Маринковић каже да је имао прилику да упозна доста другара из Словеније, Португала и Летоније, са којима је и даље у контакту. Драго му је што се упознао са обичајима и културном баштином других земаља. Истакао је посебно свест тамошњих људи о екологији, рециклажи и узајамном помагању.

Његовој другарици Анити Јовановић свидела се традиционална музика, храна и игра, а поред прелепих пејзажа и природе дуго ће памтити креативне радионице и историјске споменике. „Било је то веома лепо и корисно искуство,“ додаје. „У ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу сви ученици и наставници нестрпљиво очекују март 2023. године и надају се да ће бити добри домаћини својим партнерским школама,“ истиче директорка школе Мирјана Максимовић.

Мирјана Максимовић, Мирјана Р. Пејовић

Огласна табла

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас облачно и ветровито, местимично с кишом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Занимања од којих млади беже, а зараде су и два, три пута веће од оних које имају лекари и наставници

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продужен рок до 1. априла за подстицаје по хектару биљне производње

ОГЛАСНА ТАБЛА

За три дана контроле саобраћаја скоро 13.000 прекршаја, брза вожња најчешћи узрок несрећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПКС: Желимо да подржимо мале произвођаче у туризму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пожешки већници усвојили предлог буџета за 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Харалампија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни колач који се не пече: Допашће се свим љубитељима слаткиша

ОГЛАСНА ТАБЛА