OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Kulića kuća otvara vrata 24. i 25. maja

Kulića kuća – svedok vremena i čuvar uspomena, spomenik narodnog graditeljstva i umeća drvodelja, kovača i tkalja s početka 20. veka – otvara vrata posetiocima u četvratk i petak, 24 i 25. maja.

Kuću u nekadašnjem sokaku, sada u glavnoj, Karađorđevoj ulici 133, nedaleko od raskrsnice za Suvodo i Vionik, sagradio je 1900. godine Jevrem Kulić, otac Radenka Kulića(1884-1964), trgovca i vlasnika prvog hotela u Novoj Varoši. Kuća je u vlasništvu Radenkovih unuka Predraga Peda Korunovića iz Nove Varoši i Mile Korunović Delić i Natalije Fratrić iz Beograda.

-Naša kuća je, kao i što je oduvek bila, kad su to okolnosti dozvoljavale, otvorena za sugrađane, brojne prijatelje i namernike. Prihvatila sam ponudu Udruženja „Stare kuće Srbije“, da se u okviru evropske manifestacije „Naša kuća – Vaše nasleđe“, u kojoj učestvuje devet privatnih kuća spomenika kulture, uglavnom iz Beograda, prikaže ono što je sačuvala Kulića kuća – kaže Mila Korunović Delić, penzioner iz Beograda, koja je u posetu pozvala đake sa nastavnicima, predstavnike lokalne vlasti i ustanova kulture, te novinare i ljubitelje starina.

Kuća čuva duh vremena, zanatstva i domaće radinosti Starog Vlaha na razmeđu dva veka, dok je Nova Varoš još bila pod turskom vlašću. U kući od čatme, nekada pokrivenoj šindrom, sa dvoja vrata i magazom, narodni majstori su pokazali umeće u izradi stolarije i šašovaca na tavanu, kao i demira, od gvožđa kovanih ukrasa i zaštite na prozorima do ulice i avlije.

O etnografskom blagu i lepoti ukrašavanja unutrašnjosti kuće svedoče rukotvorine iz prohujalih vremena. U sobama, a posebno gostinskoj (slavskoj) su ćilimi na zidovima i podu, starinski nameštaj i posuđe, peći dopremljene iz Soluna. Ovde se brižljivo brine o korenima – rodoslovu loze doseljene iz Pive, a sa zidova potomke gledaju preci i slike hana, hotela, Varoši koje više nema…

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Detalji strašne smrti kod Nove Varoši, mladić se najverovatnije švercovao ispod kamiona, pa stradao pod točkovima

Oglasna Tabla

Uređenje porte crkve brvnare u Tasićima

Oglasna Tabla

Osnivanje Varoši Arilje

Oglasna Tabla

Danas 40 novih slučajeva obolelih od COVID-19 virusa

Oglasna Tabla

Biološka terapija uspešno leči psorijazu, a na listi je RFZO

Oglasna Tabla

Данас славимо два свеца – Светог Луку и Светог Петра Цетињског

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 31. oktobar

Oglasna Tabla

Милан Васић и Дејан Петровић: „Ја сам момче са Косова“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Kisić: Škole spremne za onlajn, nadamo se da neće doći do toga

Oglasna Tabla