OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Kulića kuća otvara vrata 24. i 25. maja

Kulića kuća – svedok vremena i čuvar uspomena, spomenik narodnog graditeljstva i umeća drvodelja, kovača i tkalja s početka 20. veka – otvara vrata posetiocima u četvratk i petak, 24 i 25. maja.

Kuću u nekadašnjem sokaku, sada u glavnoj, Karađorđevoj ulici 133, nedaleko od raskrsnice za Suvodo i Vionik, sagradio je 1900. godine Jevrem Kulić, otac Radenka Kulića(1884-1964), trgovca i vlasnika prvog hotela u Novoj Varoši. Kuća je u vlasništvu Radenkovih unuka Predraga Peda Korunovića iz Nove Varoši i Mile Korunović Delić i Natalije Fratrić iz Beograda.

-Naša kuća je, kao i što je oduvek bila, kad su to okolnosti dozvoljavale, otvorena za sugrađane, brojne prijatelje i namernike. Prihvatila sam ponudu Udruženja „Stare kuće Srbije“, da se u okviru evropske manifestacije „Naša kuća – Vaše nasleđe“, u kojoj učestvuje devet privatnih kuća spomenika kulture, uglavnom iz Beograda, prikaže ono što je sačuvala Kulića kuća – kaže Mila Korunović Delić, penzioner iz Beograda, koja je u posetu pozvala đake sa nastavnicima, predstavnike lokalne vlasti i ustanova kulture, te novinare i ljubitelje starina.

Kuća čuva duh vremena, zanatstva i domaće radinosti Starog Vlaha na razmeđu dva veka, dok je Nova Varoš još bila pod turskom vlašću. U kući od čatme, nekada pokrivenoj šindrom, sa dvoja vrata i magazom, narodni majstori su pokazali umeće u izradi stolarije i šašovaca na tavanu, kao i demira, od gvožđa kovanih ukrasa i zaštite na prozorima do ulice i avlije.

O etnografskom blagu i lepoti ukrašavanja unutrašnjosti kuće svedoče rukotvorine iz prohujalih vremena. U sobama, a posebno gostinskoj (slavskoj) su ćilimi na zidovima i podu, starinski nameštaj i posuđe, peći dopremljene iz Soluna. Ovde se brižljivo brine o korenima – rodoslovu loze doseljene iz Pive, a sa zidova potomke gledaju preci i slike hana, hotela, Varoši koje više nema…

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kafana može, pozorište ne može: Koliko kultura sada ispašta?

Oglasna Tabla

Da li će đaci non-stop nositi maske? Delovi preporuka za roditelje i đake, ali i zaposlene u školama

Oglasna Tabla

Tuga! Mali Jovanovići ostali bez majke

Oglasna Tabla

U OB Užice 104 pacijenata, u Covid bolnici u Krčagovu 42 pacijenata

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano i toplo

Oglasna Tabla

Da li ste čuli za Rimski most nadomak Užica?

Oglasna Tabla

Cena ruske vakcine za izvoz najmanje 10 dolara za dve doze

Oglasna Tabla

Nadvožnjak na Sušici biće završen do 21. oktobra

Oglasna Tabla

Isplata posebne novčane naknade sutra

Oglasna Tabla