10.1 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Kulića kuća otvara vrata 24. i 25. maja

Kulića kuća – svedok vremena i čuvar uspomena, spomenik narodnog graditeljstva i umeća drvodelja, kovača i tkalja s početka 20. veka – otvara vrata posetiocima u četvratk i petak, 24 i 25. maja.

Kuću u nekadašnjem sokaku, sada u glavnoj, Karađorđevoj ulici 133, nedaleko od raskrsnice za Suvodo i Vionik, sagradio je 1900. godine Jevrem Kulić, otac Radenka Kulića(1884-1964), trgovca i vlasnika prvog hotela u Novoj Varoši. Kuća je u vlasništvu Radenkovih unuka Predraga Peda Korunovića iz Nove Varoši i Mile Korunović Delić i Natalije Fratrić iz Beograda.

-Naša kuća je, kao i što je oduvek bila, kad su to okolnosti dozvoljavale, otvorena za sugrađane, brojne prijatelje i namernike. Prihvatila sam ponudu Udruženja „Stare kuće Srbije“, da se u okviru evropske manifestacije „Naša kuća – Vaše nasleđe“, u kojoj učestvuje devet privatnih kuća spomenika kulture, uglavnom iz Beograda, prikaže ono što je sačuvala Kulića kuća – kaže Mila Korunović Delić, penzioner iz Beograda, koja je u posetu pozvala đake sa nastavnicima, predstavnike lokalne vlasti i ustanova kulture, te novinare i ljubitelje starina.

Kuća čuva duh vremena, zanatstva i domaće radinosti Starog Vlaha na razmeđu dva veka, dok je Nova Varoš još bila pod turskom vlašću. U kući od čatme, nekada pokrivenoj šindrom, sa dvoja vrata i magazom, narodni majstori su pokazali umeće u izradi stolarije i šašovaca na tavanu, kao i demira, od gvožđa kovanih ukrasa i zaštite na prozorima do ulice i avlije.

O etnografskom blagu i lepoti ukrašavanja unutrašnjosti kuće svedoče rukotvorine iz prohujalih vremena. U sobama, a posebno gostinskoj (slavskoj) su ćilimi na zidovima i podu, starinski nameštaj i posuđe, peći dopremljene iz Soluna. Ovde se brižljivo brine o korenima – rodoslovu loze doseljene iz Pive, a sa zidova potomke gledaju preci i slike hana, hotela, Varoši koje više nema…

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dve bronzane medalje za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Brze pizza rolnice (video)

Oglasna Tabla

U novom pravoslavnom hramu u Krčagovu obeležena Slava Pokrov Presvete Bogorodice (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Покров Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije -„Uplakana Katarina“

Oglasna Tabla

Nedostaje pet miliona evra: Otvaranje aerodroma Ponikve tokom 2020?

Oglasna Tabla

PROGNOZA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Kao da je jul, ne oktobar – temperatura do 29!

Oglasna Tabla

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla

SBB fondacija u akciji čišćenja u Užicu

Oglasna Tabla