OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Kuća u srcu Šumadije košta kao kvadrat na Vračaru

Epidemija koronavirusa nije oborila cene nekretnina u Srbiji. Štaviše, prema rečima sagovornika Nova.rs, u pojedinim delovima tržišta zabeležen je i – porast cena.

„Korona je poremetila nas kao ljude, a tržište nekretnina nije. Ono je nastavilo da živi svoj život, čak se u jednom segmentu desio i skok cena u delu koji se odnosi na kuće u okolini pre svega velikih gradova“, kaže za Nova.rs Milić Đoković, procenitelj i vlasnik agencije „Old Royal Sistem“.

Kupcima su, takođe, u okolini velikih gradova bile zanimljive i kuće „za vikend“ – ne velike vikendice, nego skromne manje kuće za odmor na kraju radne nedelje.

„Do 20 kilometara od Beograda nema neke razlike u ceni kvadrata, u odnosu na grad. Od 20 do 30 kilometra od Beograda desio se skok cena nekretnina od 15 do 20 odsto. Praktično, svaki kilometar dalje, donosio je za jedan odsto veću cenu. Potom, od 30. do 50. kilometra je zabeležen čak i pad cena nekretnina od pet odsto“, navodi Đoković. 

Tamo gde ni poreznici nemaju podatke  

U krajevima posle 50 kilometara udaljenosti od Beograda, koji pripadaju Divčibarama, Rudniku, Smederevu iza Grocke na primer – nije bilo neke promene cene, ali je, prema navodima Đokovića, zabeleženo dosta kupoprodaja.

„Ranije tu uopšte nije bilo prometa. Ili je bio slab. Sada ima dosta prometa i na Goliji i drugim planinama. Tamo gde ni poreznici nisu imali uporedivu transakciju godinama, sad se dešavaju prometi“, ističe Milić Đoković.

Kako navodi – potražnja za stanovima je veća nego ponuda. Još nisu stigli da se završe novi stanovi zbog perioda zatvaranja tokom korone. Sezona je ranije bila u proleće i jesen. A, leti nije bilo posla. Međutim, sada nema razlike“, navodi on.

Na pitanje da li to znači da uprkos najavi krize ljudi kupuju stanove, on podseća da su nekrentine najsigurnija štednja. „Šta god da se desi zidovi će da ostanu“, navodi Đoković.

Koliko košta pristojna vikendica  

Kada je reč o cenama, ranije je, u blizini Beograda mogla je da se nađe „pristojna vikendica“ za 15.000 do 20.000 evra.

„To je površina od 30 do 40 kvadrata na placu od 7 do 10 ari, pristojna vikendica, koja ne traži mnogo ulaganja. Sada, realno ispod 20.000 evra na nekoj pristojnoj lokaciji ne možete da nađete, da tako kažem – ni kućicu za pse. Skoro ništa ne možete da nađete“, objašnjava Milić Đoković. 

Kuća kao polovni automobil  

„Nedavno sam radio procenu imanja u Gruži, kod Knića. Reč je o staroj kući od sto kvadrata na 2,5 hektara placa. To je prodato za 4.500 evra, po ceni kao za prosečan polovni automobil. A, govorimo o lokaciji na 150 kilometara od Beograda i 30 kilometara od Kragujevca. To je srce Šumadije, dva kilometra od Gružanskog jezera“, navodi sagovornik Nova.rs.

Kako navodi, ima lepih, ali zapuštenih imanja po Šumadiji, Staroj planini…

„Tu je najveći problem infrastruktura i nedostatak puta. To bi moralo sistemski da se reši, na nivou nekih javno privatnih partnerstava“, navodi Milić Đoković. 

Pošto stan u Beogradu?  

„Kada je reč o Beogradu, cene kvadrata se kreću u velikom rasponu od 1.100 – 1.200 evra što je neki minimum, pa do 4.200 – 4.500 evra. Dva tri puta godišnje dese se kupoprodaje od 6.000 – 7.000 evra po kvadratu“, navodi sagovornik Nova.rs.

Ova cena od preko 4.000 evra je u krugu od 150 metara oko Hrama Svetog Save na Vračaru.

„U Mirjevu, recimo, jako lepo ide prodaja, lep je kraj za prvi porodični stan. Tamo za 100.000 evra možete da kupite 80 kvadrata, a u drugim delovima Beograda svega 40 kvadrata“, navodi Đoković.

Izvor:rs.n1info.com/

AUTOR:

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Užicu nove cene vode i kanalizacije

Oglasna Tabla

Tenis: Korkunov i Obradović nose ITF trofeje sa Zlatibora

Oglasna Tabla

Uskoro vakcinacija protiv sezonskog gripa

Oglasna Tabla

Učešće Turističke organizacije Zlatibor na Svetskom danu turizma

Oglasna Tabla

Građani imaju pravo na povraćaj PDV-a za auto iz Nemačke

Oglasna Tabla

Produženo radno vreme u zatvorenim prostorima kafića i restorana do 23h

Oglasna Tabla

Još jedna pobeda: GFK Sloboda – Gruža 1:0 1:0 (FOTO)

Oglasna Tabla

Napravite pravu hercegovačku cicvaru: Tradicionalni doručak koji će voleti svi ukućani

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za ponedeljak – 28. septembar

Oglasna Tabla