ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Крвава бајка: Годишњица стрељања у Крагујевцу 1941. године

На данашњи дан, 21. октобра 1941. године, у Крагујевцу и околини догодило се масовно стрељање – један од најтрагичнијих догађаја у окупираној Србији у Другом светском рату.

Немачка казнена експедиција извршила је тада масакр, у знак одмазде, над више хиљада српских цивила.

Како историјски извори наводе, повод за стрељање били су немачки губици у борби са јединицама покрета отпора 16. октобра на путу Крагујевац – Горњи Милановац. Немачке трупе су на том путу дочекане тада у заседи. Била је то заједничка заседа припадника НОВЈ (партизани) и ЈВуО (четници). Тада је погинуло 10 немачких војника, а 26 је рањено.

Генерал Франц Беме наредио је стрељање 100 Срба за једног убијеног Немца и 50 за рањеног.У складу са наредбом генерала Бемеа, одлучено је да се с циљем одмазде стреља 2.300 лица.

Акција одмазде изведена је 19. октобра у околним селима Маршић, Илићево, Грошница а 21. октобра у граду Крагујевцу, делимично и 20. октобра.Немци су тада ухапсили и одвели на стрељање и ђаке виших разреда гимназије, од петог до осмог разреда.

У Србији дан масакра у Крагујевцу 21. октобар, обележава се као Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату. Српска православна црква канонизовала је страдалнике, проглашени су за новомученике.

У складу са наредбом генерала Бемеа одлучено је да се с циљем одмазде стреља 2.300 лица. Наређење је издао мајор Ото Деш, заповедник 749. пука, чије је средиште било у Краљеву. Наређење је одатле упућено мајору Паулу Кенигу у Крагујевац.

Крајскомандант Ото фон Бишофсхаузен сугерисао је да су околна села, како се изразио, легло комуниста и бандита, док је сам град Крагујевац био углавном мирна средина, отуда су се хапшења и стрељања догодила И у околним селима.

Није заправо познато колико је људи тада ухапшено, према проценама приведено је између пет и шест хиљада грађана, без икакве селекције. У принципу, хапшени су мушкарци старости између 16 и 60 година. Није познато да је било отпора приликом привођења, несумњиво зато што се није претпостављало какав је даљи след.
Ухапшени су смештени у топовске шупе ранијег артиљеријског пука „Танаско Рајић“.
Извршиоци стрељања били су припадници Вермахта, и то Првог батаљона 724. пешадијског пука, као и припадници Трећег батаљона 749. пешадијског пука.

Према до сада познатим подацима, убијено је 2.796 особа, од тога 412 у околним селима, остали у Крагујевцу.

Сваке године у Спомен парку у Шумарицама одржава се „Велики школски час“, манифестација којом се подсећа на масакр који се догодио у том граду октобра 1941. један од најтрагичнијих догађаја на тлу окупиране Србије у Другом светском рату.

Од 1971. постоји манифестација „Велики школски час“. Од 2012. године 21. октобар, дан масакра у Крагујевцу, у Србији се обележава као Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.

Крај споменика стрељаним ђацима и професорима одржава се молебан крагујевачким новомученицима који служи епископ шумадијски Јован са свештенством Шумадијске епархије.

Централна манифестација Велики школски час одржана је у 11 часова, уз извођење поеме Шум Шумарице по тексту Дарка Цвијетића, у режији Марка Мисираче.

Великом школском часу, поред великог броја грађана и званица присуствују и председница Владе Србије Ана Брнабић, председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић и изасланик председника Србије Милорад Вељовић.

Извор: ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Новогодишњи празници на Златибору уз мноштво популарних извођача

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Ми се надамо, нада је живот“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанин у аутомобилу превозио 4,5 килограма марихуане

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српска ракија стављена у топ 10 најбољих жестина на свету, заузела четири места на листи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата пензија од суботе 9. децембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

СК Звезда се припрема за нову сезону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико је Србија ове године зарадила од извоза малине?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас можете да се пријавите за „Моја прва плата“

ОГЛАСНА ТАБЛА