ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Krizni štab odlučio: Tržni centri i frizeraji do 20h kao i kafići ali bez ikakve muzike! Nove mere na snazi odmah ali samo do petka

BEOGRAD – U Palati Srbija nešto posle 9 časova završena je sednica Kriznog štaba koja je počela jutros u 8 sati. Na sednici je razmatrana trenutna epidemiološka situacija, efekti mera i eventualno njihova relaksacija.

Podsretimo, u ponoć je stupila na snagu nova mera, prema kojoj je ulazak u Srbiju za strane državljane moguć samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a srpski državljani, koji nemaju PCR test, moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana.

Posle jutrošnje sednice medijima se obratio dr Branislav Tiodorović koji je izneo sledeće odluke:

– tržni centri od danas rade 20 časova uz poštovanje svih epidemioloških mera i nadzor kovid redara.

– sve uslužne delatnosti poput frizerskih i kozmetičkih salona, zantlija od danas rade isto do 20 časova uz poštovanje svih epidemioloških mera.

– kafići i restorani takođe rade do časova ali bez ikakve muzike

– od danas ustanove kulture rade duže, do 21 sat i tako će ostati i nadalje, uz poštovanje svih epidemiloških mera.

Jutros donete mere stupaju na snagu odmah ali su oročene do petka.

Mediji su spekulisali da bi postojeće mere mogle da budu relaksirane, tako da tržni centri, kozmetički i frizerski saloni i svi objekti uslužne delatnosti budu otvoreni i vikendom i da rade duže tokom radnih dana. Tome se na prošloj sednici protivio medicinski deo kriznog štaba.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, rekao je da potencijal korona virusa polako pada, ali i upozorio da „ne bismo smeli da dozvolimo da se situacija pogorša“.

Broj zaraženih se smanjuje, kaže Kon, a zbog vikenda brojke će verovatno pokazati i manji broj inficiranih, pa će se realnija slika videti u utorak.

Ističući da će biti onako kako se i mi ponašamo, Kon je naglasio da „potencijal virusa polako pada, ali ne bismo smeli da dozvolimo da se to pogorša“.

Noćas od ponoći za ulazak u Srbiju obavezan negativan PCR test

U ponoć je stupila na snagu nova mera, prema kojoj je ulazak u Srbiju za strane državljane moguć samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a srpski državljani, koji nemaju PCR test, moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana. Naši državljani se mogu naknadno testirati u Srbiji, i ukoliko test bude negativan, neće više biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji. Meru o ulasku u zemlju, Vlada Srbije je usvojila na predlog Kriznog štaba, kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

Danas bi na stolu trebalo da se nađe predlog da radno vreme radnji i tržnih centara bude produženo do 20 sati radnim danima, a vikendom do 14 ili 15 sati uoči novogodišnjih praznika. Moguće je da se produži radno vreme i uslužnim delatnostima, poput frizera, kozmetičara i slično, ali, za sada. Duže radno vreme za ugostitelje nije na dnevnom redu.

Kurir.rs/Tanjug

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Србији недостаје ових 20.000 радника: Плате веће од оних које примају професори и лекари, а не треба факултет

Градоначелница на Другој националној конференцији „Србија – наша породица“

До сада 583 мајке уз подршку државе обезбедиле дом својим породицама

Данас се обележава Дан борбе против гојазности

Меморијално поетско вече

Успешан викенд за каратисте КК „Ужице“

У среду без воде потрошачи који се снабдевају са Живковића врела

Тијана се из Београда вратила у село и обновила чукундедину воденицу

Стижу нова правила о возачким дозволама