Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Креће сезона ПРЕХЛАДА И ГРИПА: Ово су могући знакови да вашем телу недостаје ВИТАМИН Ц

Витамин Ц је кључан за одржавање јаког имуног система

Витамин Ц је есенцијална хранљива материја која мора да се конзумира редовно како би се спречила њена дефицијенција у организму. Иако је мањак витамина Ц релативно ретка појава у развијеним земљама, с обзиром на достпуност свеже хране која садржи овај витамин у обиљу, он је ипак увек могућ. Тако је утврђено да у Америци око седам посто одраслих пати од недостатка витамина Ц.

Најчешћи фактори ризика су лоша исхрана, алкохолизам, анорексија, теже менталне болести, пушење и дијализа. Симптоми озбиљног недостатка витамина Ц развијају споро и постепено, али у раним фазама постоје и суптилни знаци који указују да њега нема довољно у организму.

1. Груба и квргава кожа

Будући да је витамин Ц изузетно важан за производњу колагена, протеина који се налази у ткивима као што су кожа, коса, зглобови, кости и крвни суфови, његов мањак може да се одрази на кожу.
Када је ниво витамина Ц низак, развија се стање познато као кератоза пиларис, које чини да кожа личи на кокошију, односно да се кератин накупља у порама на надлактици, бутинама и задњици. Истраживања су показала да се кератоза пиларис изазвана мањком витамина Ц јавља од три до пет месеци након што је проблем почео да се развија и да се решава суплементацијом.

Важно је, међутим, знати да постоје и други изазивачи овог кожног стања.

2. Црвени фоликули длаке

На површини коже налазе се фоликули длаке који садрже много сићушних крвних судова, који ово подручју снабдевају крвљу и хранљивим материјама. Ако телу недостаје витамин Ц, ови крвни судови постају крхки и лако се ломе, због чега око фоликула могу да се јаве мале светлоцрвене мрље. У питању је феномен познат као перифоликуларна хеморагија.

3. Нокти конкавног облика, са црвеним тачкама или линијама

Овакви нокти су обично танки и врло ломљиви, а најчешће се повезују с недостатком гвожђа и анемијом, али могу да укажу и на мањак витамина Ц.
Црвене мрље или вертикалне линије на нокатној плочи појављују се због ослабљених крвних судова који лако пуцају због недостатка витамина Ц.

4. Сува и оштећена кожа

Здрава кожа садржи обиље витамина Ц, нарочито у епидермису, јер је он штити од оксидативног оштећења изазваног УВ зрачењем или аерозагађењем. Као што смо већ поменули, он подстиче и производњу колагена, што даје кожи свежину и еластичност.
Уколико га нема довољно, она је уморна, сува и оштећена, али имајте на уму да до тога доводе и нека друга стања.

5. Лако стварање модрица

Модрице настају кад пуцају крвни судови испод коже, што доводи до изливања крви у околна подручја. Уколико сте врло склони томе, посебно у последње време, разлог може бити мањак витамина Ц.

6. Споро зарастање рана

И ова последица недостатка витамина Ц повезана је с колагеном, а истраживања су показала да је већа вероватноћа да ће људи са хроничним чиревима на ногама који се не зацељују имању мањак витамина Ц него у случају оних којима се не појављују чиреви. У тешким случајевима недостатка овог витамина, старе ране могу поново да се отворе, што повећава ризик од инфекције.
Споро зарастање се, међутим, углавном јавља само у врло озбиљним случајевима мањка витамина Ц.

7. Болни и отечени зглобови

Пошто зглобови садрже много везивног ткива богатог колагеном, недовољно витамина Ц у организму повезано је и са њиховим отицањем и боловима у њима.
Стручњаци истичу да су истраживања показала да су забележени тако тешки случајеви да изазову отежан ход, као и крварење у зглобовима.

8. Слабе кости

Недостатак витамина Ц утиче и на здравље костију, што је посебно важно код деце у развоју. Овај витамин игра кључну улогу у формирању костију, па његов мањак може да убрза губитак густине костију.

Извор:  

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Представљање активности спроведених у циљу ревизије Плана квалитета ваздуха

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због поплава евакуисане 24 особе, укључујући деветоро деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најјефтиније дестинације за летовање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како превремено пензионисани до веће пензије

ОГЛАСНА ТАБЛА

У суботу 5. Косидба у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Презентација концепта паментих градова (smart sity) на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатни офталмолошки прегледи на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас без струје у следећим улицама:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град се укључио у акцију „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА