ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Креће повећање пензија, а онда и исплата 20.000 динара

Талас повећања, помоћи државе и олакшица чека пензионере од октобра. Прво стиже ванредно повећање пензија у октобру од 5,5 одсто, затим једнократна исплата од 20.000 динара за пензионере, а на самом почетку наредне године стиже и још једно повећање пензија од 14,6 одсто.

Прва увећана пензија ће бити исплаћена већ почетком новембра, а једнократна помоћ ће бити на рачунима најстаријих грађана у периоду од 25. новембра до 5. децембра. Од 1. октобра пензионерима ће почети и додела пензионерских картица којима ће повољније моћи да пазаре у више од 400 објеката.

Повећање пензија у октобру 5,5 одсто

Прво стиже октобарско повећање пензија и то за 5,5 одсто. Исплата октобарске пензије је у првим данима новембра и тада ће на листи за повећање бити свих 1,6 милиона најстаријих.

Просечна пензија је 37.700 динара и она ће бити увећана за око 2.000 динара. Они који имају дуплу већу пензију имаће око 4.500 динара повећање.

Од јануара наредне године пензија са додатних 14,6 одсто, што на пензију од око 40.000 динара доноси додатних око 5.600 динара

Стиже и помоћ за пензионере од 20.000 динара

Ускоро стиже и нова једнократна помоћ за пензионере – 20.000 динара за укупно око 1,6 милиона најстаријих. Пензионери новац могу очекивати на својим рачунима између 25. новембра и 5. децембра.

Ова помоћ биће исплаћена свим корисницима пензија и привремених накнада, инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности и инвалидној деци, корисницима привремене накнаде код овог фонда, у износу од 20.000 динара, која није била предвиђена Финансијском планом Фонда за 2023. годину.

Нова помоћ стиже у време најава редовног и ванредног повећања пензија и у време када на такве исплате пензионери нису навикли. Једнократну помоћ добијали су и раније. Често је износила по 5.000 динара, у 2021. години 90 евра укупно, а сада скоро и дупло више.

Од 1. октобра и пензионерске картице

Од 1. октобра почиње коришћење пензионерских картица, што значи да је остало још само пар дана до велики попуста који чекају пензионере. До сада за пензионерску картицу пријавило се 900.000 хиљада пензионера.

На листи оних који су, између осталих, понудили попусте су компанија НИС, Аман, Апотека Београд, ЈП Путеви Србије МедиГроуп, домови за старе Акватен и „Свети Трифун“, Очна кућа Алберт Београд и Дијагностички центра Алберт Београд, Специјалне болнице Меркур Врњачка бања, Бања Русанда, Кањижа, Јунаковић Апатин, Гамзиград, Атомске бање, Горња Трепча…

 

Извор: Новости / ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Негујмо ћирилицу: Одржана конференција “Значај очувања ћирилице у дигиталној ери”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Програм емоционалне подршке трудницама у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЈП „Рзав”: Због велике количине лишћа и грања смањен захват из реке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена годишњица Битке на Кадињачи – Историја памти, а Ужице се са поносом сећа хероја Кадињаче

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због јаког снега одмах забрањен пролаз теретним возилима док се наноси не очисте, критично било и преко Кадињаче и Мокре Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ер Србија наредне четири године лети ка 10 дестинација са аеродрома у Краљеву и Нишу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПОСНИ РОЛАТ ОД СПАНАЋА: Фантастичног изгледа и још бољег укуса, а и лако се прави (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра почиње исплата државне помоћи пензионерима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конзерванси и адитиви на које морамо обратити посебну пажњу

ОГЛАСНА ТАБЛА