OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Kreće izgradnja preostalih 17 stubova zlatiborske gondole

Čajetina – Početak građevinske sezone na Zlatiboru obeležen je, između ostalog, dobijanjem četvrte dozvole za izgradnju Gold gondole. Dozvola koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odnosi se na izgradnju 17 stubova od međustanice na Ribničkom jezeru do vrha Tornika. Time je dobijeno zeleno svetlo za početak radova na pripremi terena za postavljanje stubova. Vrednost radova ove faze je približno 50 miliona dinara.

Nakon održanog sastanka sa izvođačima radova definisani su optimalni rokovi za realizaciju ove faze projekta. Pripremni radovi su u toku i nakon izvoženja mehanizacije kreću konkretni radovi na terenu početkom maja. Prema planiranoj dinamici radovi će se izvoditi u naredna dva po meseca, obzirom da se radi o zahtevnijem terenu zbog strmih padina i šumovitog područja. Kako se radi o nepristupačnom terenu, nalivanje betona i dopremanje opreme kao i sam način postavljanja stubova zahtevaće korišćenje helikoptera, dizalica i dodatne mehanizacije, kako bi radovi bili završeni prema planiranim rokovima.

U skladu sa koordinatorom za bezbednost na radu, pripremljena je sva dokumentacija za bezbednost na radu i preduzete sve propisane mere kako bi se zaštitili svi radnici na gradilištu.

U saradnji sa „Srbijašumama” trenutno se uređuje prostor za stubna mesta i obavlja priprema terena. U narednom peridu očekuje se dopremanje sajle i preostale opreme iz Francuske do skladišta u Braneškom polju. Dostava će se obaviti specijalizovanim prevozom, kako zahteva specifičnost opreme. Francuski eksperti će biti na terenu polovinom maja kada krene postavljanje prvih ankera, te će izdvojiti opremu za ovu fazu i propratiti dalji tok aktivnosti.

„Poslednju građevinsku dozvolu, za izgradnju međustanice na Ribničkom jezeru, očekujemo krajem maja, što bi omogućilo paralelno izvođenje radova. Od preostalih poslova biće rešeno napajanje instalacije električnom energijom nakon izgradnje trafo-stanice. U dogovoru sa JP „Skijališta Srbije“, da ne bi došlo do ukrštanja instalacija, biće izmešten ski-lift sidro „Bandera“ na skijalištu na vrhu Tornika. Očekuje se da i ovi radovi budu obavljeni po planu, u što kraćem vremenskom periodu“, kaže Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor”.

Na prvoj sledećoj skupštini biće razmatrana izmena Plana regulacije gondole, kao i definisanje uređenja prostora na početnoj i završnoj stanici u smislu dodavanja atraktivnih sadržaja i izgradnja upravne zgrade uz početnu stanicu.

Kako se izgradnja projekta privodi kraju, u JP „Gold gondola Zlatibor” nastoje da se pripreme za početak rada gondole. U toku je izrada studije „Analiza mogućnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije za napajanje sistema Gold gondola Zlatibor” kako bi se sa električne prešlo na solarnu energiju.

Zlatibor pres / GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

4 fenomenalna recepta za jela sa tikvicama: Od čorbe do deserta

Oglasna Tabla

Za mesec dana 10000 otkaza

Oglasna Tabla

Mural će biti urađen na drugoj lokaciji o trošku grada

Oglasna Tabla

Užički štab za vanredne situacije zatražio od države da otvori poljsku bolnicu za lečenje kovid bolesnika

Oglasna Tabla

Zašto su čisti krvni sudovi najvažnija stvar tokom korona virusa: Lek koji morate da pijete ovih dana!

Oglasna Tabla

Troje demonstranata privedeno u užičku policiju nakon protesta

Oglasna Tabla

Vreme danas: Sunčano i veoma toplo, do 34 stepena

Oglasna Tabla

100 novih zaraženih u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Crni dan za Srbiju: Preminulo 18 osoba

Oglasna Tabla