22.9 C
Uzice
октобар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Kreativnost olakšava učenje

Na nedavnom Sajmu nauke u Beogradu učenici Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“ iz Užica osvojili su „Izuzetnu nagradu“.

Za to priznanje su zaslužni učenici sedmog razreda – Petar Madžarević, Ivona Nešić, Vasilije Popović, Mika Sokić, Anđela Stevanović i Ena Totić, i njihova razredna Marica Lazović, defektološkinja, jer su osmislili i realizovali praktično didaktičko sredstvo iz matematike pod nazivom „Taktilni brojevi do 10“.

To nastavno sredstvo omogućava deci sa oštećenim vidom i drugim smetnjama da mnogo jednostavnije i lakše savladaju učenje i obradu brojeva do 10 i da te brojeve povežu sa količinom koju oni predstavljaju. Na konkursu „Da smeće ne bude veće“ ovogodišnjeg Sajma nauke, na kome je učestvovalo više od 60 naučnih i obrazovnih institucija, udruženja i pojedinaca iz Srbije i inostranstva, kako objašnjava Marica Lazović, zadatak je bio da se osmisli nešto kreativno od plastičnih kesa.

– Na tu ideju smo došli pripremajući didaktičko sredstvo za naše drugare iz razreda Anđelu i Petra, koji uče dodirom i slušanjem, a naš rad je oduševio žiri, objašnjava Lazovićeva i ističe da se to nastavno sredstvo može koristiti i u drugim sličnim školama.

– Mi smo ga i napravili da bismo dali ideju i drugim nastavnicima koji rade sa decom sa smetnjama u razvoju. Za takvo nešto nisu potrebna velika ulaganja, a koristi su velike, navodi naša sagovornica i dodaje da su ona i troje učenika, koji su bili u mogućnosti da putuju, pošto neki od njih koriste kolica, posetili Sajam nauke, na kome je predstavljen njihov rad.

Da je za uspeh nekada potrebno malo truda, nešto priručnog materijala i kreativnog izazova, upravo dokazuju nastavnici i učenici te škole, jedine te vrste u Zlatiborskom okrugu, koja je veoma dobro opremljena i služi za primer uspešnog inkluzivnog obrazovanja. Školu pohađa 37 učenika, a za 500 dece je obezbeđena stalna podrška logopeda i defektologa.

Obrazovanje kroz igru

– Od materijala koji su nam nadohvat ruke, poput plastičnih čepova, folije, pasulja, pirinča, kanapa i drugih koji se svakodnevno koriste, izrađujemo raznovrsna didaktička sredstva. Sve to prilagođavamo mogućnostima naših učenika, jer je među njima većina sa višestrukim smetnjama u razvoju. Kroz igru i koristeći takav didaktički materijal, deca lakše savladavaju gradivo, a razvijaju i druge sposobnosti, poput pažnje, vizuelne, taktilne i auditivne percepcije, koordinacije ruku i fine motorike, što je važno za njihov dalji život i razvoj, objašnjava defektološkinja Marica Lazović.

Izvor:danas.rs/Nenad Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 18. oktobar (petak)

Oglasna Tabla