23.3 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Kreativnošću do znanja – nastavna sredstva od kanapa i plastičnih kesa

Osnovna škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“ u Užicu, osvojila je „Izuzetnu nagradu“ na Sajmu nauke u Beogradu. Njeni učenici su osmislili neobično učilo uz koje je deci sa oštećenim vidom i drugim smetnjama lakše da savladaju matematiku.

Njihova „Taktilna knjiga brojeva“, nastala je od plastičnih kesa i rezultat je strpljivog i kreativnog rada nastavnika i učenika, spremnih da pomognu drugarima iz razreda.

Vasilije Popović, učenik navodi da voli svoje drugare i da je iz ljubavi i želji da im pomogne nastala „Taktilna knjiga brojeva“.

Marica Lazović, defektolog navodi da od plastičnih kesa prave zanimljive igračke za decu i stvari koje, kako kaže, koriste u svakodnevnoj edukaciji sa decom.

Uz plastične kese i čepovi, kanap, pasulj, pirinač, vata, folija, u njihovim rukama postaju igračka ili novo nastavno sredstvo.

„Ovaj vid rada nije namenjen samo deci sa oštećenim vidom, već za svu našu decu sa smetnjama u razvoju, a može se koristiti i kod dece tipične populacije koja imaju poremećaj senzorne integracije“, objašnjava Lazovićeva.

Škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, jedina je te vrste u Zlatiborskom okrugu. Trideset pet učenika i više od 500 mališana iz okruženja imaju stalnu podršku logopeda i defektologa.

„Škola je dobro opremljena asistivnom tehnologijom. Međutim, ni najbolja tehnologija ne može da podrži sistem obrazovanja i vaspitanja dece i pomoć deci sa smetnjama u razvoju. Najbitnija i najvažnija stvar što defektolozi i sami prave puno nastavnih sredstava“, navodi Zorica Vesović, direktorka Osnovne škole „Miodrag V. Matić“, u Užicu.

Učenje kroz igru, i uz različite materijale, nastavljaju izradom nove igračke od tetrapaka kojom će lakše savladati tehniku sabiranja.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tehnološki požar u fabrici u Lučanima, povređena dva radnika

Oglasna Tabla

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

Oglasna Tabla

Užas u osnovnoj školi! Đak tukao direktora sedištem od bicikla: Prvo ga je udario u glavu, a zatim mu zadao više udaraca pesnicama!

Oglasna Tabla

Od 1. januara u prodavnicu s cegerom: Evo koliko koštaju papirne, biorazgradive i pamučne kese

Oglasna Tabla

Porodica Seladin sa suzama gledala kako im je dom sravnjen do temelja, bolesnu Suzanu na nosilima izneli pre rušenja

Oglasna Tabla

Samo Zlatiborcu odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – “Dugonja,Trbonja i Vidonja“

Oglasna Tabla

„Olimpijski trening sa Vojvođanskom bankom“ na Gradskom trgu

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 17. oktobar (četvrtak)

Oglasna Tabla