-2.2 C
Uzice
19 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Kraljeva česma na Zlatiboru proglašena spomenikom kulture

Spomen-česma kralja Aleksandra Prvog Obrenovića na Zlatiboru proglašen je za spomenik kulture, odlučila je Vlada Srbije, a odluka je objavljena u Službenom glasniku.

Česma je izgrađena je na izvoru Kulaševcu koji se smatra izvorom najbolje zlatiborske vode, a po njemu je ime dobilo i mesto koje se prostire na pašnjacima Obudovice.

Kraj izvora hladne vode Kulaševac 1893. godine, prilikom posete kralja Aleksandra Obrenovića (1876-1903)  organizovan je svečani doček i ručak za kralja.U želji da ovaj boravak nečim obeleži, kralj Aleksandar se obavezao da će o svom trošku podići česmu, pa je u znak zahvalnosti mestu tada promenjeno ime u „Kraljeva voda“. Kraljeva poseta i doček koji je tada organizovan doprineo je popularnosti Zlatibora, pa od tada počinje intenzivnija gradnja smeštajnih kapaciteta i postepeno pretvaranje ove planine u značajnu vazdušnu banju ne samo u Srbiji.

Nakon posete kralja Aleksandra i izgradnje česme, celo mesto dobija novi naziv Kraljeva voda. Na Kraljevoj česmi uklesano je “Kralj Aleksandar I, 20. avgusta 1893”.

M. M./ Foto: TO Čajetina

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje

Izvor: pasaz.rs
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Održana Izborna skupština Zdrave Srbije – Izabrani predsednik i tri potpredsednika stranke

Oglasna Tabla

Humani Petar i Nemanja sakupili 83.490 dinara za porodicu Milićević

Oglasna Tabla

Bake savetuju: ČETIRI namirnice koje nam jačaju imunitet!

Oglasna Tabla

Nekada TU-ČA, danas borba za prvaka Srbije!

Oglasna Tabla

Brže i jeftinije do novog pasoša u slučaju krađe ili gubitka

Oglasna Tabla

Marina Lazić na svoj rođendan prva doplivala do časnog krsta (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 19. januar

Oglasna Tabla

Данас је Богојављење

Oglasna Tabla

Preko 90 prijavljenih za plivanje za Časni krst u Užicu!

Oglasna Tabla