12 C
Uzice
октобар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Kraljeva česma na Zlatiboru proglašena spomenikom kulture

Spomen-česma kralja Aleksandra Prvog Obrenovića na Zlatiboru proglašen je za spomenik kulture, odlučila je Vlada Srbije, a odluka je objavljena u Službenom glasniku.

Česma je izgrađena je na izvoru Kulaševcu koji se smatra izvorom najbolje zlatiborske vode, a po njemu je ime dobilo i mesto koje se prostire na pašnjacima Obudovice.

Kraj izvora hladne vode Kulaševac 1893. godine, prilikom posete kralja Aleksandra Obrenovića (1876-1903)  organizovan je svečani doček i ručak za kralja.U želji da ovaj boravak nečim obeleži, kralj Aleksandar se obavezao da će o svom trošku podići česmu, pa je u znak zahvalnosti mestu tada promenjeno ime u „Kraljeva voda“. Kraljeva poseta i doček koji je tada organizovan doprineo je popularnosti Zlatibora, pa od tada počinje intenzivnija gradnja smeštajnih kapaciteta i postepeno pretvaranje ove planine u značajnu vazdušnu banju ne samo u Srbiji.

Nakon posete kralja Aleksandra i izgradnje česme, celo mesto dobija novi naziv Kraljeva voda. Na Kraljevoj česmi uklesano je “Kralj Aleksandar I, 20. avgusta 1893”.

M. M./ Foto: TO Čajetina

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje

Izvor: pasaz.rs
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“

Oglasna Tabla

Požega: Ima da nas ima!

Oglasna Tabla

Osam medalja za karate klub „Uniline Sevojno“ u Čačku

Oglasna Tabla

“Krasnaja” Milica Ješić diplomirala u Sankt Peterburgu, pa se vratila u Srbiju da radi (VIDEO)

Oglasna Tabla

Jednostavan i sočan: Kolač sa jabukama i pudingom kakav još niste jeli!

Oglasna Tabla

Naša sugrađanka Lidija Trmčić brani boje Srbije i našeg grada na Svetskom prvenstvu u karateu

Oglasna Tabla