ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА

Крагујевац домаћин републичког такмичења трговинско-угоститељских школа Србије

Републичко такмичење трговинско угоститељских школа Србије биће одржан сутра и у петак у Крагујевцу. Ученици Трговинско – угоститељске школе „Тоза Драговић“ спремни су за такмичење и надају се медаљама.

У оквиру припрема за републичко такмичење ученици крагујевачке школе су за представнике града Крагујевца, јавних и образовних институција у просторијама школе приредили банкет, што ће бити једна од пет такмичарских дисциплина.

“Ово је лепа прилика да покажу шта су научили, а ми ћемо на крају дегустације из аматерског угла дати свој утисак и оцену и рећи шта би могли да коригују, што ће им, надамо се, помоћи да се још боље припреме и остваре добре резулате“, казао је Душан Алексић, члан Градског већа за образовање, који је са помоћницом градоначелника за културу и информисање Аном Петровић, присуствовао припремном банкету.

Републичко такмичење које ће пред викенд бити одржано у Крагујевцу намењено је ученицима четвртог степена трговинско угоститељских школа у Србији који ће се такмичити у пет дисциплина подељених на услужне и дисциплине припреме јела. Поред услуживања на свечаном ручку, још једна услужна дисциплина је одливање вина за сомелијере, а када је о припреми хране реч такмичење ће се у припремању јела пред гостима, где комисија оцењује покрете и примену хигијанских стандарда, затим припреми јела по избору од понуђених намирница и припреми јела према менију за банкет. То су све дисциплине које су представљене учесницима припремног банкета.

“Ученици се припремају већ месец дана, а вежбање за такмичење им пуно значи јер су у прилици да примене стечено теоретско знање. Имајући у виду да су на завршној години средњошколског образовања, оно је значајно и за њихову даљу каријеру, јер сада бирају да ли ће да упишу факултет или да се упусте у професионалне воде и то без бојазни да ли су припремљени или не. Са пуно праксе и знања ученици без проблема могу да раде у еклузивним ресторанима, хотелима или крузерима јер је ова делатност дефицитарна са професионалном и обученом радном снагом“, казао је Горан Михаиловић, наставник угоститељске групе предмета за хотелијерство и туризам ТУШ „Тоза Драговић“.

Извор: ИнфоКГ

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Распуст у Србији – четири различита датума почетка летњег одмора за четири категорије ђака

Временска прогноза за суботу – 25. мај

Објављене нове цене горива које ће важити до 31. маја

Променљиво пролећно време

Влада усвојила уредбу о максималној малопродајној цени хлеба од 54 динара

Које намирнице су највише поскупеле за годину дана

Све је спремно за малу матуру, места у средњим школама има довољно

Свежије уз пљускове, грмљавину и наранџасти метео-аларм

После сунчаних интервала, пљускови и грмљавина, понегде град и олујни ветар