17.8 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Kozja surutka kao izvor zdravlja i zašto je trebamo piti svaki dan

Ovaj tkz. nusproizvod, donedavno su mnoge mlekare smatrale najobičnijm otpadom, a danas se slobodno može reći da je u dijetoterapiji namirnica broj jedan i sitacija se poprilično promenila od tad.

Surutka sadrži žive bakterijske kulture veoma slične sa onima koje možemo pronaći u običnom jogurtu i pravi je eliksir za naša creva. Smatramo je veoma zdravom jer sadrži minerale poput kalijuma, fosfora, natrijuma, bakra, cinka, magnezijuma, kobalta, mangana i molibdena, ali ima i veće koncentracije mlečnih kiselina i enzima.

Mlečna kiselina uspeva da održi nisku ph vrednost u našim crevima i uspešno eliminiše sve štetne bakterije i gljivice, a nizak PH ujedno podstiče peristaltiku, koja omogućava balansiran i normalan rad creva. Kao i kiselo mleko i jogurt i surutka se treba uzimati redovno, pogotovo kod čestog nadimanja stomaka, stolica koje nisu redovne, divertikulitisa, kolitisa i hronične upale creva. Proteini iz surutke pomažu i u mršavljenju, izazivaju osećaj sitosti jer utiču na povećanje nivoa hormona koji smanjuje apetit.

Redovnom upotrebom stimulišete metabolizam, eliminiše se višak kilograma, obezbeđuje detoksikacija organizma, stimulišu funkcije jetre, poboljšava rad bubrega, snižava nivo holesterola, poboljšava crevna flora i snižava krvi pritisak. Takođe, poznato je i umirujuće dejstvo na nervni sistem.

kozja surutka

Surutku izuzetno zdravom čine, pre svega belančevine, koje imaju glavnu ulogu u jačanju imuniteta, pa je ova supernamirnica nezamenljiva kod osoba sa slabim apetitom, pogotovo posle neke duže bolesti ili kod starijih ljudi, koji treba redovno da je uzimaju. Osim što ojačava i osnažuje imunitet i sprečava brojne bolesti, ona je jedan od glavnih sastojaka kod sportskih, ali i svih drugih formula za snagu, a koristi se i u proizvodnji bebi hrane, kao i za ishranu trudnica, iz osnovnog razloga što je kod njih čak za trećinu povećana potreba za belančevinama.

Izvor:zdravailepa.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Danas sunčano i veoma toplo

Oglasna Tabla

Данас је Преображење Господње

Oglasna Tabla

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla