10 C
Uzice
октобар 22, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Kostojevići prvo bioenergetsko selo u Srbiji (VIDEO)

Selo Kostojevići kod Bajine Bašte proizvodiće i koristiti energiju iz obnovljivih izvora, prevashodno biomase. Ono je među sedam „bionergetskih sela“ iz regiona u projektu „Biovil“ koji finansira Evrpska unija sa ciljem boljeg kvaliteta života loklnog stanovništva. Ove sedmice u Beogrdu su im predočena iskustva Nemačke i Austrije koje imaju na stotine takvih sela.

Kostojevići je jedino srpsko selo koje ima daljiski sistem grejanja, ali na mazut. Selo je okruženo šumama u blizini reke Drine, a status „bioenertskog sela“ omogućiće im prelazak na efikasnije grejanje na biomasu, pa neće zavisiti od skupog i prljavog energenta.

Pripremila Ružica Vranjković

„Pored toga naravno ekološki aspekt je ogroman, mazut znamo svi koliko zagađuje. Svi parametri, sva merenja zagađenosti čak i na selu kažu da je situacija alamantna“, kaže Nenad Lečić iz Opštine Bajina Bašta.

Sva bioenergetska sela obuhvaćana projektom u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i Rumniji, rade i na širenju toplovodne mrežu kako bi priključili što više korisnika. Pored energetske i ekološke koristi, taj evropski koncept donosi i velike uštede na trošku za grejanje. 

Mihael Kurteš iz Opštine Perušić iz Hrvaske kaže da sve javne istitucije koje se greju na lož-ulje dobiće uštedu i preko 40 do 50 posto, u odnosu na postojeće grejanje.

„Dok domaćinstva imaju problem skladištenja i spremanja ogrevnog drveta tako da će im sama toplovodna mreža doneti jedno olakšanje grejanja a i jeftinijeg u odnosu na postojeće“, kaže Kurteš.

Naš region raspolaže velikim potencijalom biomase od šumskih, drvnih i poljoprivrednih ostataka.

„Trudimo se da uključimo u ovaj koncept, da iskoristimo taj potecijal koji se do sada nije koristio“, kaže Vasil Božikaliev iz „Bioenergetskog sela“ u Makedoniji.

Bioenergetska sela jačaju lokalnu privredu, a prikupljanje i obrada biomase upošljava njihove žitelje. 

„On može da podrazumeva i udruživanje samih meštana u takozvane energetske zajednice i onda i oni mogu da postanu vlasnici tog sistema i korisnici i dobavljači“, kaže Miodrag Gluščević, rukovodilac projekta iz Stalne konferecije gradova i opština.

U zemljama Evropske unije koncept „bioenergetskog sela“ razvili su pokreti građana kako bi tehnološkim unapređenjem energetskog sektora poboljšali životnu sredinu.

Izvor:rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla