ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Костимограф Снежана Нена Ковачевић овогодишњи добитник награде „Златна значка“

Овогодишњи  добитник великог признања “Златна значка” – Kултурно просветне заједнице Србије је костимограф  Снежана  Kовачевић. Награда „Златна значка“ додељује  се од 1976. године за дугогодишњи допринос развијању културних делатности, за несебичан, предан и дуготрајан рад . То је једна од три најпрестижније националне награде  у нашој земљи. Препоруку за награду проследили су дугогодишња уредница РТС-а Нена Кунијевић и новинар Немања Ковачевић.

Позорише поред оних видљивих виртуоза какви су глумци поседује важне људе, зналце своје струке без чијег би уметничког уплива наш доживљај понуђеног остао осујећен. Један од тих ауторитета свакако је костимограф Снежана – Нена Ковачевић.

Током успешног уметничког рада Снежана Kовачевић  осмислила је костиме у више од 200 представа и око двадесетак сценографија. Завршила је Академију примењених уметности у Београду и искуство врсног познаваоца костимографије. Осим у Ужицу, потврђивала се у позориштима у Београду, Kрагујевцу, Сомбору, Шапцу, Тузли, Зрењанину, Kрушевцу, Чачку, Приштини, Херцег Новом, украјинском граду Ужгороду…

Била је модни креатор, а доказала се и као врсни педагог у Уметничкој школи у Ужицу. Члан је УЛУПУДС и Удружења ликовних уметника Србије. Самостално је излагала у Београду, Ужицу, Пироту и на Златибору.

Успешност њене каријере доказује и мноштво награда, међу којима је Ардалион за костим у ужичкој представи „Пер Гинт”, који је часопис Сцена прогласио за најбољи у позоришној сезони 1999/2000. године. Ту су и награде УЛУПУДС за костим у представи „Зганарел или уображени рогоња” зајечарског позоришта, као и специјална награда за сценски дизајн ужичког комада „Пилад”, који је изведен на Бијеналу сценског дизајна 2006. у Београду. Добитница је и и осам награда на фестивалима „Јоаким Вујић”, а необични костими у комаду „Слуга двају господара”, који је изведен 2007. на Позоришном бијеналу у Венецији, привукао је велику пажњу и италијанске публике и критике. 

Добитница је и престижне награде „Јоакимов прстен”, награде коју додељује Kњажевско-српски театар из Kрагујевца за допринос у развоју театра и афирмацији његовог угледа у земљи и иностранству.

Главна одлика Нениног рада свакако била је што се разликовала од свих и свега до сада виђеног. Дакле, на пољу костимографије, сценографије, сликарства и уметничке едукације показала је изузетне резултате.

Но, сваки прави уметник препознаје валидност сваке критике по на особ. Утолико, је уметност Нене Коваачевић, далеко превазишла средину у којој је делала, те тако светске критике и бројне награде потврђују квалитет њеног рада и талента и без сваке сумње је квалификују за место међу најпризатнијим уметницима овог жанра на простору наше земље.

Награда Златна значка, биће јој уручена 29. децембра у 12 часова у Народном позоришту у Београду.

Фотографија: Јелена Пенезић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА