12.8 C
Uzice
април 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Korupcija u Prijepolju najvidljivija u zdravstvu i pri zapošljavanju

Međunarodni dan borbe protiv korupcije se širom sveta obeležava devetog decembra, na dan kada su Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije. Na osnovu podataka iz Globalnog barometra korupcije, procenjuje se da se u Srbiji svake godine dogodi oko 347 hiljada slučajeva podmićivanja javnih službenika, a za krivična dela primanja i davanja mita godišnje se podnese ukupno 220 krivičnih prijava.
Stručnjaci ističu da su jake institucije glavni preduslov da se odgovorni za korupciju otkriju i kazne, a da oni koji ukazuju na nepravilnosti budu zaštićeni. U Srbiji je svake godine oko 350 hiljada javnih službenika podmićeno, međutim, zbog primanja i davanja mita godišnje se podnese samo 220 krivičnih prijava, podaci su „Transparency International“.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, ova negativna društvena pojava je najviše zastupljena u oblasti prosvete, rada i zapošljavanja, a pre svega zbog nepotizma i nenamenskog trošenja sredstava. Prijepoljci i Prijepoljke korupciju najviše primećuju u zdravstvu i pri zapošljavanju.

Srbija je po Indeksu percepcije korupcije, istraživanju koje svake godine sprovodi organizacija „Transparency International“ u 2017. godini bila na 77. mestu od 180 zemlja, što je za 7 mesta gora pozicija u odnosu na 2016. godinu.

Poslušajte šta Prijepoljci i Prijepoljke kažu o korupciji u svojoj opštini:

Izvor: foruminfo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rukometaši Užica superiorni u Arilju

Oglasna Tabla

Doživotni zatvor se vraća u Krivični zakonik

Oglasna Tabla

Dvadeset godina od bombardovanja RTS-a

Oglasna Tabla