Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Конверзијом котларница до чистијег ваздуха у центру града


 

Ужице – У Центру за мајку и дете постављен је гасни генератор, уз помоћ ког ће се на гас грејати више од 3000 квадрата Центра за мајку и дете, АТД-а и Дома здравља. Овом инвестицијом вредном 14 милиона динара, од чега је Влада преко Канцеларије за јавна улагања издвојила 12,6 милиона а Град Ужице 1,4 милиона, укинута је још једна котларница на мазут. То ће према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић додатно утицати на смањење аерозагађења у самом центру града.

“Мањем аерозагађењу сигурно ће допринети и гасни генертатори који су постављени у вртићима Бамби и Полетарац, али и замена котла у хали Велики Парк. Дакле сви поменути објекти од наредне грејне сезоне уместо мазута користиће гас. Поред средстава које издаваја град значајна подршка за ове намене долази од ресорних министарстава, а управо од њих очекујемо подршку и за решавање проблема једине преостале котларнице на мазут Блока Златибор, изградњом нове котларнице Међај, истакла је градоначелница Ужица.

Она је додала и да су значајни искораци направљени и по питању индивидуалних ложишта јер је велики број Ужичана власника породичних кућа и станова у стамбеним зградама заменио ложне уређаје уз субвенције.

“Чистији и квалитетнији ваздух јесте циљ коме тежимо и који ћемо надам се оставрити реализацијом постојећих мера и свим планираним активностима у наредном периоду попут изградње котларнице Међај, обилазнице око Ужица и гасификације што већег броја индивидуалних домаћинстава, закључила је градоначелница.

Нада Јовичић градска већница за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам каже да све мере енергетске ефикасности у Граду Ужицу имају ефекта и да то показују и резултати Завода за јавно здравље и њихови годишњи извештаји.

“У претходној грејној години установљено је укупно 84 дана загађења од чека је 9 дана мимо грејне сезоне, што је најбољи резултат по питању мера које Град спроводи у претходних 20 година. Када је реч о јавним објектима, остало је још само да се уради једна котларница односно систем грејања, а то је котларница Народног позоришта. Ради се на техничкој документацији како бисмо искористили прилику и добили средства од ресорних министарстава јер је то једина преостала котларница у центру града која је један од већих загађивача”.

Завршен је и овогодишњи јавни позив за индивидуалне породичне објекте у сарадњи са Министарством заштите животне средине. Објављена је Прелиминарна листа  физичких лица која имају рок од 10 дана да изаберу привредни субјекат, након чега ће бити објављена и коначна листа оних који ће у овој години уз субвенцију заменити постојеће или набавити нове ложне уређаје на еколошки прихватљива горива.

Град Ужице

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Представљање активности спроведених у циљу ревизије Плана квалитета ваздуха

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због поплава евакуисане 24 особе, укључујући деветоро деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најјефтиније дестинације за летовање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како превремено пензионисани до веће пензије

ОГЛАСНА ТАБЛА

У суботу 5. Косидба у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Презентација концепта паментих градова (smart sity) на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатни офталмолошки прегледи на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас без струје у следећим улицама:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град се укључио у акцију „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА