ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

„Kontraendorfin“, Svetislava Basare pred užičkom publikom

„Andrićeva popularnost je naštetila njegovoj literaturi. Kad je svako pročita, knjiga postane svratište“, rekao je, između ostalog, Svetislav Basara na promociji svoje knjige “Kontraendorfin” u kojoj je jedan od glavnih likova upravo naš nobelovac Ivo Andrić.

O romanu „Kontraendorfin“, su osim autora, govorili su i književni kritičar Petar Arbutina i direktorka Narodne biblioteke Dušica Murić. Odlomke iz knjige čitao je glumac Momčilo Murić.

Po rečima kritičara Petra Arbutine veoma je nezahvalno pričati o književnom stvaralaštvu Svetislava Basare.

„Mislim da Basarin čitalac, ako možemo taj model da formulišemo, pre svega, treba da ima hrabrosti. I to hrabrosti da čuje neočekivane, namerno neću da kažem neprijatne stvari, o svetu koji ga okružuje. U književnosti mora da bude pomereno težište istine“.

Kako je primetila Dušica Murić direktorka Narodne biblioteke, u Užicu je sve manje fizički prisutan, ali su Užičani itekako prisutni u njegovim knjigama. Glavni lik u romanu, Stojković, jeste piščev alter ego, ali neke njegove osobine „pozajmljene“ su od ljudi s kojima se družio i koji su ga inspirisali. Jedan od njih je nedavno preminuli umetnik Era Milivojević.

Posle zvaničnog dela predstavljanja knjige, publika je postavljala pitanja. Želeli su da znaju šta odvostruki dobitnik Ninove nagrade misli o pojedinim nobelovcima, kao što su Peter Handke, Herta Miler, Bob Dilan. Basara je i ovoga puta bio direktan. Jasno je rekao da knjige Handkea i Herte Miler čita ne osvrćući se na njihove političke stavove, dok je stvaralaštvo Boba Dilana okarakterisao kao primenjenu poeziju, koja ne zaslužuje Nobelovu nagradu.

Izvor:biblioteka-uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Облачно, суво и топло – температура до 21 степен

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први сертификовани органски сир и кајмак прави се од млека крава са златиборских пашњака

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пољопривредници: Министарство да објасни зашто не испуњава договорено

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечна децембарска плата 95.093 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Екипа ЛУ Златибор успешна у такмичарском делу Сабора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичке организације Херцег Новог и Ужица потписале споразум о сарадњи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хип хоп журка у ГКЦ-у

ОГЛАСНА ТАБЛА

Неколико хиљада бахатих возача на корак од одузимања возила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас Свети Симеон Мироточиви

ОГЛАСНА ТАБЛА