ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Конобари и кувари међу најтраженијима

Трговина и продаја, администрација и средње менаџерске позиције, четири су најтраженије позиције присутне у огласима “Инфостуда” који се односе на тржиште рада у Србији. Прве две области су готово увек бројале више од 5.000 огласа годишње, али је прошле године примећен нагли пораст огласа за такве позиције, на чак око 9.000. Поред наведених, популарне су и економија и рачуноводство, а последњих година и угоститељство, који броји више од 3.000 огласа и заузима високу пету позицију тражености у 2022. години, потврђују у “Инфостуду”.

Процењује се да у угоститељству у Србији тренутно недостаје 20.000 до 25.000 радника. Од оних који су напуштали хотеле, а таквих је годинама уназад детектовано више од 6.000 радника, око половина је одлазила да ради у компаније у другим делатностима. Георги Генов, директор Удружења „Хорес”, напомиње да они радници који имају диплому и завршену школу за конобаре и куваре ипак веома брзо добијају радну дозволу за одлазак у иностранство.

– Ни сада то није никакав проблем, ни у Аустрији ни у Хрватској нити било где. То је због тога што радна снага недостаје свима, посебно у хотелској инудустрији. Ипак, у ресторанима и кафићима могу да раде и приучени радници, али у хотелима ипак мора да се одговори нивоу услуге – додаје Геонов.

Како се онда код нас надокнађују радници у хотелијерству? Потврђује да у сектору хотелијерства у Србији све више има придошлица, а то су радници из Индије и Пакистана. Послодавци иначе највише траже главне и помоћне куваре, конобаре, бармене.

Извор: Политика

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

И ове године бесплатни уџбеници за одређене категорије ученика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики дан за мештане Врутака, после 40 година асфалтиран пут (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Омладинска картица – ПРИЈАВИ СЕ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас отварање нове пумпе на ауто – путу „Милош Велики” у смеру ка Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Истиче рок за регистрацију тротинета, казне и до 120.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Корисници црногорских ТАГ уређаја од данас без заустављања на наплатним станицама у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Трка „Небески висови“ у суботу 20. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас веома топло, а онда нагла промена времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грејна сезона званично се завршава данас

ОГЛАСНА ТАБЛА