4.7 C
Uzice
март 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Konkurisanje za pilot projekat „Otvoreni vrtić“

Opština Čajetina već dugi niz godina vodi aktivnu i strateški orijentisanu politiku u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kojom obezbeđuje sistematičnu i plansku podršku deci ranog uzrasta. Stoga se u dečjoj Predškolskoj ustanovi „Radost“ trude da unapređuju kvalitet vaspitno-obrazovne prakse omogućujući zaposlenima konstantnu edukaciju i iznalaženje najboljih rešenja za rad sa mališanima.

U želji da se što bolje i kvalitetnije posvete radu sa decom, u Predškolskoj ustanovi „Radost“ , došlo se na ideju da se kroz apliciranje za sredstva fondacije „Tempus“ omogući zaposlenima stručno usavršavanje u nekoj od zemalja Evropske unije sa ciljem da se upoznaju sa načinom rada svojih kolega u drugim zemljama. Posebnu pažnju privukao im je način rada vaspitača u skandinavskim zemljama koji svoje aktivnosti realizuju u prirodi.

„Konkretno, mi ćemo da konkurišemo za neke skandinavske zemlje, da vidimo kako oni to rade sa decom na otvorenom. Prvo moramo ući u jedan pilot projekat gde će nekoliko grupa raditi po tom sistemu a onda moramo evoluirati te aktivnosti, anketirati roditelje i na osnovu toga zaključiti da li bi se to moglo primeniti u celoj ustanovi, u svim objektima. Želimo da ponudimo neki drugi način rada, nekonvencionalan, i da vidimo kakav će biti odziv“, objašnjava Milan Tucović, pedagog Predškolske ustanove „Radost“.

U skandinavskim zemljama deca od prve do šeste godine idu u jaslice i vrtić gdje uživaju u igranju i neformalnom učenju što se smatra neophodnim za razvoj socijalnih vještina, mašte i kreativnosti. Povezivanje s okolinom je važan dio njihove kulture, a ako deca dođu kući neuredna i zaprljana to je znak da su istraživala, reskirala i zabavila se, što umnogome podseća na vreme u kojem su odrastale generacije dece u eks- Jugoslaviji 50-tih i 60-tih godina. U svakom slučaju, za realizaciju ovog pilot– projekta potrebno je više vremena i završna reč roditelja.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Emisija „Priča se“ gost Ljubomir Saramandić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Igor Nikolić – „Još 20 može godina da prođe moja si ljubav jedina“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svi žele da bar na 5 minuta budu bračni par s Tare koji živi čaroliju

Oglasna Tabla