8.9 C
Uzice
децембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI Uncategorized

KONCERT LARISSE TEREŠČENKO U SVOM RODNOM UŽICU

Larissa Tereščenko nastupice 10. septembra u 20h na maloj sceni Narodnog pozorišta u Užicu. Oštampano je 80 karti koje se mogu preuzeti besplatno. Tokom večeri održace se dva show-a classical meets ambiental gde ce prvo svirati dela klasične muzike, a nakon toga ce sa momcima iz Omnibupra svirati svoje divne ambijentalne improvizacije. 

FB_IMG_1472507742633

Larissa  je rođena 1996. godine u Užicu gde je završila nižu muzičku školu ‘Vojislav Lale Stefanović’ u klasi prof. Vere Bukvić. Školovanje je nastavila u srednjoj muzičkoj školi ‘Stanković’ u Beogradu u klasama prof. Sonje Kalajić i Luke Markovića. Sada je student Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marka Josifoskog.

received_1080320502057870

Već šest godina je redovni student Interpretativnog Studia Violine koji vodi naš proslavljeni pedagog prof. Dejan Mihailović na Kolarcu. Imala je dosta zapaženih solističkih koncerata kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima Srbije; svirala je u svim većim salama klasične muzike u Beogradu; na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, kao i Muzičkoj galeriji, galeriji SANU, Kulturnom centru Beograda, Studentskom Kulturnom Centru (SKC), Narodnom Pozorištu, Ustanovi Kulture Palilula, KC Rakovica itd. Van Beograda, zapažene nastupe imala je u svom rodnom gradu Užicu, Jagodini, Lazarevcu, Ubu, Nišu, Leskovcu, Valjevu, Senti, Gornjem Milanovcu…

received_1080320522057868

Svirala je kao solista sa orkestrima ‘Amoroso’ iz Leskovca, ‘Trondheim Junior Soloists’ iz Norveške i Beogradskog gudačkog orkestra ‘Dušan Skovran’. Takođe, svirala je u orkestrima MŠ ‘Stanković’ u kome je bila koncertmajstor dve godine, Omladinskoj filharmoniji ‘Borislav Pašćan’, Orkestru ‘Prijatelji’ kompozitora Aleksandra Sedlara, posebno oformljenog za njegov Američki recital, u internacionalnom orkestru Neue Philharmonie Munich u Nemačkoj sa članovima iz cele Evrope i šire. Sa ovim orkestrom je bila na dve turneje,u Nemačkoj i u Kini i Hong Kongu.

received_1080320512057869

Takođe, svirala je u simfonijskom orkestru festivala klasične muzike Toppenkurset u norveškom gradu Mušen. U orkestrima je nastupala pod palicom azerbejdžanskog dirigenta Fuada Ibrahimova, velikog srpskog dirigenta Bojana Suđića, Aleksandra Sedlara. Dobitnica je brojnih nacionalnih i internacionalnih nagrada od kojih su najzapaženije prva nagrada na međunarodnom takmičenju Anemos Arts u Rimu u disciplini kamerni duo, prva i treća nagrada na Republičkom takmičenju, laureat na Međunarodnom festivalu gudača ‘Stringfest’ u Sremskoj Mitrovici, prvo mesto na troetapnom takmičenju ISV u Beogradu, pobednik kategorije na Međunarodnom festivalu gudača u Valjevu, brojna prva i druga mesta na Lazarevačkim Susretima mladih violinista, kao i Muzičkog festivala na Ubu i u Senti. Bila je polaznik mnogih kurseva i master klasova: Berklee Clinics u Beogradu, radionice najprestižnije svetske škole za modernu muziku iz Bostona; Academie des Nuits Romantiques u Chambery u Francuskoj, sedmodnevni masterclass svetskog violiniste Nemanje Radulovića u okviru kog je imala više zapaženih koncerata u nekoliko gradova u Francuskoj.

received_1080320508724536

Za ovaj masterclass je bila izabrana dve godine za redom preko video audicija, gde je Nemanja Radulović lično birao samo četiri studenta za rad. Učila je od mnogih proslavljenih profesora i umetnika kao što su Dejan Mihailović (Interpretativni Studio Violine), Marko Josifoski (Fakultet Muzičke Umetnosti) , Vlada Marković (Letnji violinski kampovi), Roman Simović (koncertmajstor Londonskog Simfonijskog Orkestra), Stefani Mari Degan (redovni profesor Nacionalnog Konzervatorijuma u Parizu CNSMDP), Sigmund Tvete Vik (koncertmajstor i slobodni umetnik Trondheim Solistene orkestra iz Norveške), Terje Moe Hansen (profesor na konzervatorijumu u Oslu), Nemanja Radulović (svetski virtuoz najvišeg kalibra), Daniel Hope (britanski violinista), Aleksandar Sedlar i Aleksandar Simić (srpski kompozitori). Takođe, član je Tutti World Music Orchestra zajedno sa muzičarima iz Norveške, Palestine, Turske, Makedonije, Crne Gore I Srbije. Od 2016. koristi Yamaha električnu violinu koju je dobila na duže korišćenje od Yamahe zbog pokazanih rezultata u oblasti moderne muzike. U okviru donatorske večere za Cvijetu Zuzorić 2014, svirala je Prvoj Dami Srbije i ambasadorima velikog broja zemalja sveta.
Pored klasike, voli da eksperimentiše na muzičkom putu, te je sarađivala sa mnogim kompozitorima i muzičarima drugih pravaca (jazza, roka, metala). Svirala je u orkestru Pink Floyd projekta u Norveškoj, izvodeći poznati show ‘’The Wall’’ Rodžera Votersa. Na dva projekta Davida Maksima Micića (BILO 3.0 I EGO) radila je sa mnogim svetski i evropski priznatim umetnicima; Vasil Hadžimanov, Džef Lumis(Jeff Loomis), Per Nilson(Per Nilsson), Vladimir Lalić, Aleksandra Đelmaš, Milan Jejina, Jakub Zytecki, Aleksandra Radosavljević, Benjamin Lechuga; sa nemačkim eksperimentalnim bendom A Dog Called Ego… Pored muzike, takođe se bavi i pozorišnom umetnošću gde često spaja violinu i glumu.

Omnibupra je ambijentalni, apstraktni muzički trio iz Beograda koji nastoji da svoju muziku sjedini sa ambijentom koji ga okružuje, sa težnjom da u skladu sa prostorom i u skladu sa atmosferom dela. Postoji od 2012., a za to vreme je stigao da poseti nekoliko mesta u Beogradu kao što su: KPGT, pozorište Pete beogradske gimnazije, klub Babel, Narodno pozorište u Užicu, Beogradski Paviljon…
Trio se sastoji iz klavijatura, native instruments mašine, perkusija i semplova. Postoji još jedan jako važan segment, a to je ono što nazivamo „gostujućim instrumentima“: naime, mi se ne ograničavamo na sredstva kojima se koristimo da bismo izrazili naš zvuk, pa se, po želji i potrebi uvede i neki novi instrument, to su do sada bili truba, violina, usna harmonika, turski nej, perkusije, vokal itd.
Muzika je prostor koji zahteva ispunjenje, puninu, da se melodije neprimetno šunjaju, kao što se oblaci neprimetno kreću po nebu, i kao što sunce neprestano izlazi i zalazi, tako se i melodije ponavljaju, kružeći u repeticiji.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sve spremno za zimsku turističku sezonu na Zlatiboru

Oglasna Tabla

„Grand Hotel Tornik“ Zlatibor – dobitnik nagrade „Turistički cvet“

Oglasna Tabla

Postignut dogovor Vlade i radnika Pošte

Oglasna Tabla

AUTO-PUTEM od Požege do granice sa BIH – Evo kuda će prolaziti nova saobraćajnica (MAPA)

Oglasna Tabla

Tribina o lečenju uznapredovalog raka dojke sutra u Užicu

Oglasna Tabla

Domaći film „AJVAR“ – Specijalna projekcija i gostovanje ekipe filma

Oglasna Tabla

„Nevidljivi ljudi“, predstava u Kulturnom centru

Oglasna Tabla

Oblačno, mestimično sa kišom i malo toplije

Oglasna Tabla

Udruženje za zaštitu ustavnosti traži ograničavanje rijalitija, rok 16. decembar

Oglasna Tabla