OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Koncert hora sveštenika Sankt Peterburške Mitropolije u Užicu

Hor sveštenika  Sankt Peterburške Mitropolije održaće koncertu u crkvi Svetog Đorđa u Užicu u ponedeljak, 7. oktobra , sa početkom od 18 časova. Ovim koncertom, u organizaciji Spsko ruskog kluba Užice i crkve Svetog Georgija, u saradnji sa Ministarstvom kulture Ruske federacije i Ruskim domom u Beogradu, Užice će dati svoj doprinos obeležavanju velikog jubileja, osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne crkve. Ulaz na koncert je slobodan.

Osnovan 1971. godine, Hor sveštenika Lenjingradske eparhije je jedno od najstarijih crkvenih pevačkih društava u Rusiji. Od samog početka Hor peva na bogosluženjima i ima bogati koncertni život. Godine 1988. Hor učestvuje u obeležavanju 1000. godišnjice Pokrštavanja Rusije.

Savremena etapa u razvoju Hora neraskidivo je vezana za umetničkog rukovodioca i glavnog dirigenta Jurija Gerasimova. Od tada počinje i bogat program gostovanja, nastupi u mnogim gradovima širom Rusije. Nižu se i nastupi u inostranstvu: Estonija, Litvanija, Švedska, Slovenija, Finska, Italija, Švajcarska itd).Najznačajni koncerti hora održani su na novoj sceni Marijinskog teatra, Velikoj sali filharmonije Sankt Peterburga, u Isakijevskom saboru gde je održan koncert za više od pet hiljada slušalaca.

Jedna tradicija koju Hor brižljivo neguje od 2010. godine su dobrotvorni koncerti za decu sa onkološkim oboljenjima.

Hor sveštenika Sankt Peterburške Mitropolije nije samo hor. Njegovi članovi su aktivna sveštena lica, te se smatra da je osnovni zadatak propovedanje Reči Božje kroz molitveno pojanje Ruske Pravoslavne Crkve i popularizacija ruske duhovne muzičke kulture.

Hor čine 25 pevača, uključujući i dirigenta hora, koji imaju muzičko i bogoslovsko obrazovanje i uzrasta su od 25 do 45 godina.

Tokom 47 godina postojanja Hora sveštenika Sankt Peterburške Mitropolije mnoge generacije sveštenstva su otkrile svoje muzičke talente.

Misija Hora je veoma značajna: propovedanje Reči Božje kroz duhovnu muziku. Svaki nastup Hora pokazuje snagu molitve i lepotu ruskog duhovnog muzičkog nasleđa. Svojim pojanjem Hor ulepšava svečana bogosluženja. Hor je dao mnogo koncerata u zemlji i inostranstvu u Italiji, Švajcarskoj, Finskoj, Estoniji, Slovačkoj, Litvaniji, Jermeniji, Sloveniji i Velikoj Britaniji.

Hor sveštenika izvodi poznate duhovne i svetovne numere kao što su: «Stihira Aleksandru Nevskom», «Blažen muž», «Evo ide puk», «Snaga velikana», «Hej ti, stepo široka», «Gledam jezera plava», «Ždralovi» i mnogi drugi.

Dirigent Hora od 2010. godina je klirik Spaso-Preobraženskog sabora Jurij Gerasimov.

pasaz.rs/M.Milićević/ Izvor: Srpsko ruski klub Užice/ Hram Svetog Save

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сунчан и топао летњи дан у Србији: Највиша дневна температура 35 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због кријумчарења наркотика у Пријепољу ухапшен пар из Подгорице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мушкарац теже повређен након пада са мотора у Бродареву

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Браниславом Митровићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

РЕКОРД У УЖИЦУ! 3.200 људи на Слободи, само за 50 људи мање него ли у читавом колу Суперлиге!

ОГЛАСНА ТАБЛА