ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Кон: Због омикрона затварање на дневном реду, ко хоће да слуша – јасно је чуо

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да због појаве омикрон соја коронавируса у Србији поново долази на дневни ред питање евентуалног затварања.

Он је за телевизију К1 казао да затварање подразумева да се спрече контакти и нагло ширење вируса, јер се ситуација из дана у дан погоршава.

„Стао је пад броја новозаражених, а сад већ бележимо врло благи раст броја новозаражених у Београду. Циркулација вируса ће бити масовна и код нас јер смо исти као Американци који су за две недеље од 100 одсто присустности делта соја дошли до тога да је омикрон сој сада присутан у 73 одсто случајева“, казао је Кон.

Уочи седнице Кризног штаба најављене за уторак, Кон је казао да ниједан епидемиолог не може да препоручи одржавање масовних скупова попут прославе Нове године и поновио да је важење ковид пропусница 24 часа дневно „апсолутни минимум“ на ком медицински део штаба инсистира већ месецима.

„Ко хоће да слуша оно што говоримо врло јасно је чуо, друга је ствар што постоје они који говоре да су то измишљотине. Ја њих не могу да спречим. Морамо доћи до људи како би нас они разумели. Да сам 15 година млађи и бољег здравственог стања шетао бих по Србији јер ако желимо јако да изађемо из овога, морамо што више да будемо вакцинисани“, казао је Кон.

Наводећи да је у Србији вакцинисано 58 одсто пунолетне популације, Кон је рекао да се тренутно у Београду вакцинише око 3.000 грађана на дневном нивоу, од чега око 1.000 људи прими прву дозу.

„Немамо намере да правимо било какве поделе између вакцинисаних и невакцинисаних. Десетоструко више бринем о невакцинисанима, поделе су бесмислене. Овде је искључиво интерес јавног здравља, а што се тиче оних који су током читаве пандемије некада врло конструктивно, али некада и врло деструктивно причали, мораћемо да се преиспитамо ко шта прича, али то ће доћи касније“, рекао је Кон.

Оценио је да ће вирус мутирати годинама, али и додао да је оптимиста и да мисли да постоје шансе да се пандемија заврши наредне године.

Извор: рс.н1инфо.цом

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику