OGLASNA TABLA
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Kon: U ovom trenutku nije pametno planirati organizovane dočeke Nove godine

Postoji bojazan da će se situacija u narednih 10 dana pogoršati, budući da deca od ponedeljka kreću u školu, kaže za Danas epidemiolog Predrag Kon. Kaže da je opšti stav da u ovom trenutku nije korisno niti pametno planirati organizovane dočeke Nove godine. Epidemiolog navodi da kovid propusnice 24 sata predstavljaju apsolutni minimum, jer mogu znatno smanjiti mogućnost da dođe do zaražavanja. Ističe da smo svakako i dalje u vanrednoj situaciji.

Od bilo koga, a pogotovo od epidemiologa, očekivati da sada tačno kaže šta će biti za šest nedelja je jednostavno nemoguće. Svakako ćemo pratiti situaciju, pa dati neke opšte stavove, a opšti stav je da to nije korisno ili pametno u ovom trenutku planirati. Sa druge strane, ako sve to bude moglo da se sprovede, mora biti kontrolisano upravo ovako kao kovid propusnice, nešto slično, ali nešto što je izvodljivo, što je pitanje za neke druge ljude koji organizuju i prihvataju nešto tako da rade, istakao je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, odgovarajući na pitanje da li podržava organizovane dočeke Nove godine.

Autorka podkasta Danasa Ljiljana Bukvić ugostila je Predraga Kona, sa kojim je razgovarala o tome da li nas čeka novi veliki talas i da li ćemo treće proleće dočekati sa pandemijom.

Na pitanje šta će na predstojećoj sednici Kriznog štaba predložiti, budući da su već zakazani pojedini događaji i proslave, poput dočeka Nove Godine, Kon je rekao da je planiranje takvih okupljanja vrlo osetljivo pitanje i da su članovi štaba potpuno svesni toga.

Iako trenutno imamo neku vrstu zatišja koje je, kako Kon kaže, rezultat kovid propusnica i školskog raspusta, postoji bojazan da će se situacija u narednih 10 dana pogoršati, budući da deca od ponedeljka kreću u školu i da se zemlje Zapadne Evrope ponovo potpuno zatvaraju, odnosno uvode lokdaun.

„Svakako smo i dalje u vanrednoj situaciji jer je broj od 3.000 zaraženih dnevno veoma visok i još uvek imamo vrlo teške slučajeve u bolnicama. Imamo onoliko prijema koliko i otpusta, a možda čak i više otpusta, pa se sa te strane oseća nešto manji pritisak i nije više katastrofalna situacija, ali vanredna i dalje jeste. Sledeće nedelje će se preći na potpuno otvorenu nastavu u školama, te se ponovo može očekivati povećanje tog broja“, istakao je Kon.

Uzimajući u obzir da se praznici bliže, do novog talasa može doći i zbog većih okupljanja.

„Zbog ponovnog funkionisanja škola će se u narednih nekoliko nedelja zaustaviti taj pad i počeće polako da se usporava. Pored toga, imamo i druge epidemiološki nepovoljne događaje, odnosno praznike, te može opet da dođe do postupnog porasta. Ja ovog puta nisam toliki pesimista, ali svakako treba sačekati i videti. U svakom slučaju, treba da iskoristimo ovaj predah u smislu prijema u bolnice i da se što više vakcinišemo“, dodao je Kon.

Kon je naglasio i da se mišljenje medicinskog dela Kriznog štaba uvažava, iako se ponekad čini da to nije slučaj, te da kovid propusnice 24 sata predstavljaju apsolutni minimum, jer mogu značajno smanjiti mogućnost da dođe do zaražavanja.

„Smatramo da je apsolutni minimum tih 24 sata kovid propusnica, prvenstveno mi epidemiolozi, a imamo i podršku kompletnog medicinskog dela Kriznog štaba. Jasno je da je taj ugao gledanja daleko rigorozniji i oštriji, ali ja moram da kažem da se on uvažava bez obzira na to što možda to tako ne izgleda. U detalje nam se objašnjava zašto neke stvari ne mogu. U svakom slučaju, kovid propusnice treba uvesti i u drugim objektima, sportu, kulturi, odnosno svuda gde postoji mogućnost da dođe do zaražavanja da bi se rizik spustio na što manji nivo. Taj rizik se ne može isključiti potpuno, jer imamo situaciju da se zaražavaju i vakcinisani, što je činjenica, ali ako, recimo, sede za stolom isključivo vakcinisani, taj rizik je nekoliko puta manji. Kada je neko sveže vakcinisan i primio treću dozu, onda je rizik zaista potpuno spušten“, navodi.

Kako Predrag Kon kaže, sasvim je normalno što postoje različiti uglovi gledanja u Kriznom štabu i nerealno je očekivati da u ovakvoj situaciji postoji potpuna saglasnost.

„Sećam se da su nas još na samom početku kritikovali kako ne sprovodimo mere, a mi sve vreme tražimo određene mere. Ne izlazimo u javnost sa pričom šta se dešava na sednicama Kriznog štaba da ne bi bilo da smo disonantni i da bi odluke bile jasne“, navodi.

„Najviše kritikuju medicinski deo i onda postavljaju zahteve koje smo mi uveliko postavljali na Kriznom štabu. Ništa novo od predloga, ali baš ništa novo, nisam čuo od ljudi iz struke koji su kritično nastrojeni, a da prethodno nije bilo na Kriznom štabu, kaže Kon.

Nerealno je, dodaje, očekivati da u jednoj ovako ozbiljnoj situaciji, koja povlači i socijalne, ekonomske, političke, pravne, etičke, moralne, medicinske a posebno epidemiološke i infektološke kriterijume, postoji totalna saglasnost. „U ovoj konstelaciji, ovako kako postoji Krizni štab, on jednostavno mora da ima uglove gledanja, te mislim da će vremenom da se iskristališe da to nije toliko drastično loše kao što mnogi misle“, dodaje.

Osvrnuo se i na zablude koje dominiraju sve vreme tokom pandemije, pre svega u vezi vakcinacije, naglašavajući da nepoverenje u vakcine potiče od neznanja.

Izvor: rs.n1info.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Детаљан план државне помоћи грађанима

Oglasna Tabla

До сада пријављено 944.000 младих за новчану помоћ

Oglasna Tabla

Ања Илић не иде у Пекинг

Oglasna Tabla

Толико мекани да се топе у устима: Пужићи са сувим грожђем лако се праве, а потребно вам је само 1 јаје

Oglasna Tabla

Тара, лепотица која привлачи све више туриста

Oglasna Tabla

Ковид боловање: – 65 одсто или цела плата? Влада каже једно, послодавац има више опција, а на крају све зависи од овога

Oglasna Tabla

Зимска служба допрла до три завејана аутомобила на Златибору

Oglasna Tabla

Време данас: Слаб снег, ветар у појачању

Oglasna Tabla

Због снега завршио на банкини

Oglasna Tabla