ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Kon: “Proradilo u srednjim školama”

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon rekao je danas da o vanrednom stanju nije bilo rasprave od maja, kada je ono ukinuto.

– Ne znam kako je došlo do toga da se priča o vanrednom stanju. Pominjao sam to u smislu objašnjenja da je nemoguće sprovoditi nadzor, da se pišu samo rešenja i da treba veća kontrola, ali da je to moguće samo u vanrednom stanju i da je to neprimereno u ovoj situaciji – naglasio je dr Kon u jutarnjem programu televizije Pink.

Kada je reč o pooštravanju postojećih mera on je istakao da to zavisi isključivo od epidemiološke situacije i da ih je neprimereno “pooštravati u relativno prihvatljivoj situaciji”.

On se osvrnuo i na epidemiološku situaciju u regionu i “nadzornom sistemu” koji se odnosi na sve naše turiste koji se vraćaju.

“Oko nas gori, a virus ne poznaje granice”

– Oko nas gori, a virus ne poznaje granice, tu nema dileme. Nadzorni sistem je uveden, od njega očekujemo dosta i pokazue prve rezultate. Na 700 onih koji prođu granicu jedan jeste sumnjiv i treba da se testira. Tako onda imamo vrlo dobar filter za otkrivanje tih slučajeva i da ih odmah izolujemo i lečimo. To je dobro i za njih, da bi što pre bili pod nadzorom, a i za ostale da ne bi širio virus – rekao je epidemiolog dr Kon.

Kreću prijave i po srednjim školama

Dodao je i da je “proradilo u srednjim školama”.

– Drugi veliki rizik funkcioniše u smislu sprečavanja prenosa, to su mere u školama. Proradilo je i u srednjim školama, kreću prijave. To su pojedinačne prijave što je jako važno. Nije problem 10, 15 zaraženih u kratkom vremenu, ali tada je kasno – pojasnio je on.

Od petka je pod nadzorom 23.000 naših državljana, njih 36 se smatra sumnjivim, a kako objašnjava dr Kon, to nije mala brojka.

– Ako 36 smatramo da je malo onda ne razmišljamo epidemiološki, to su ogromne brojke. Ako je 1 na 1.000 zaražen onda smatramo to vanrednom epidemiološkom situacijom, a u ovoj situaciji imamo 1 na 700, daleko od toga da je to malo – istakao je on.

Možemo da usporimo virus

– Jako mnogo možemo da ga usporimo i sprečimo nagli porast i obezbedimo da sistem funkcioniše, ali ne da imamo situaciju kao u julu mesecu. Nadam se da ćemo uspeti ovim merama to da sprečimo. Ako bi se nekim čudom desil oda svi sprovode mere to usporavanje bi bilo vrlo uspešno. U novembru počinju slave i biće veća frekvencija kontakata u zatvorenom prostoru – rekao je dr Kon.

On je istakao i da je prošle godine u ovom periodu bilo oko 12.000 akutnih respiratornih infekcije, a da ih je sada oko 6.400, što dosta govori o tome koliko su maske značajne u borbi protiv virusa.

– Ne vidimo događaje koji bi dramatično izmenili situaciju, sada je priliv, biće i u oktobru kada krenu slave, ali dosta manje. Tek pred Novu godinu i Božić, katoličk i pravoslavni očekujemo veći broj, kao za Uskrs kada smo imali 4.000 importa – rekao je on.

Izvor: Blic

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји