Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Kon: “Proradilo u srednjim školama”

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon rekao je danas da o vanrednom stanju nije bilo rasprave od maja, kada je ono ukinuto.

– Ne znam kako je došlo do toga da se priča o vanrednom stanju. Pominjao sam to u smislu objašnjenja da je nemoguće sprovoditi nadzor, da se pišu samo rešenja i da treba veća kontrola, ali da je to moguće samo u vanrednom stanju i da je to neprimereno u ovoj situaciji – naglasio je dr Kon u jutarnjem programu televizije Pink.

Kada je reč o pooštravanju postojećih mera on je istakao da to zavisi isključivo od epidemiološke situacije i da ih je neprimereno “pooštravati u relativno prihvatljivoj situaciji”.

On se osvrnuo i na epidemiološku situaciju u regionu i “nadzornom sistemu” koji se odnosi na sve naše turiste koji se vraćaju.

“Oko nas gori, a virus ne poznaje granice”

– Oko nas gori, a virus ne poznaje granice, tu nema dileme. Nadzorni sistem je uveden, od njega očekujemo dosta i pokazue prve rezultate. Na 700 onih koji prođu granicu jedan jeste sumnjiv i treba da se testira. Tako onda imamo vrlo dobar filter za otkrivanje tih slučajeva i da ih odmah izolujemo i lečimo. To je dobro i za njih, da bi što pre bili pod nadzorom, a i za ostale da ne bi širio virus – rekao je epidemiolog dr Kon.

Kreću prijave i po srednjim školama

Dodao je i da je “proradilo u srednjim školama”.

– Drugi veliki rizik funkcioniše u smislu sprečavanja prenosa, to su mere u školama. Proradilo je i u srednjim školama, kreću prijave. To su pojedinačne prijave što je jako važno. Nije problem 10, 15 zaraženih u kratkom vremenu, ali tada je kasno – pojasnio je on.

Od petka je pod nadzorom 23.000 naših državljana, njih 36 se smatra sumnjivim, a kako objašnjava dr Kon, to nije mala brojka.

– Ako 36 smatramo da je malo onda ne razmišljamo epidemiološki, to su ogromne brojke. Ako je 1 na 1.000 zaražen onda smatramo to vanrednom epidemiološkom situacijom, a u ovoj situaciji imamo 1 na 700, daleko od toga da je to malo – istakao je on.

Možemo da usporimo virus

– Jako mnogo možemo da ga usporimo i sprečimo nagli porast i obezbedimo da sistem funkcioniše, ali ne da imamo situaciju kao u julu mesecu. Nadam se da ćemo uspeti ovim merama to da sprečimo. Ako bi se nekim čudom desil oda svi sprovode mere to usporavanje bi bilo vrlo uspešno. U novembru počinju slave i biće veća frekvencija kontakata u zatvorenom prostoru – rekao je dr Kon.

On je istakao i da je prošle godine u ovom periodu bilo oko 12.000 akutnih respiratornih infekcije, a da ih je sada oko 6.400, što dosta govori o tome koliko su maske značajne u borbi protiv virusa.

– Ne vidimo događaje koji bi dramatično izmenili situaciju, sada je priliv, biće i u oktobru kada krenu slave, ali dosta manje. Tek pred Novu godinu i Božić, katoličk i pravoslavni očekujemo veći broj, kao za Uskrs kada smo imali 4.000 importa – rekao je on.

Izvor: Blic

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Наставник математике давио ученика јер није знао да уради задатак?!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Градоначелница поздравила учеснике шесте конференције ТО регије Западна Србија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор и ове године најпосећенија планина са око 400 хиљада посетилаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Грађанске читаонице “Либерграф” поводом континуираног загађивања реке Ђетиње „непознатом материјом“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хуманитарна свирка Марије Маре Лазић за помоћ суграђанину Владимиру Илићу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Оригинални рецепт за руску салату: Ни налик на оно што ми правимо

ОГЛАСНА ТАБЛА

Све више породица са кучићима – љубав или помодарство? (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предлог закона да се ограниче цене кирија: Колико би требало максимално да кошта закуп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од пољопривреде може да се живи … кад се мора!

ОГЛАСНА ТАБЛА