ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Кон о ковид мерама: Код нас укидају самостално – то је страшно, али је реалност! Епидемиолог о најтежим тренуцима за време короне

Епидемиолог Предраг Кон каже за да смо далеко од тога да можемо да се опустимо и да најављујемо крај епидемије. Налазимо се у завршници, а најгоре је у самој завршници нечега да се догоди нека тешка форма болести, зато треба апеловати на људе да поштују мере, поручује Кон. Истиче да је вакцинисаност недовољна и да не можемо да се поредимо са земљама које имају преко 80 одсто вакцинисаних, па могу да размишљају о потпуном укидању мера.

Крајем ове недеље биће две године од како је саопштено да је и у Србији потврђен први случај коронавируса. Од тог 6. марта 2020. године позитиван налаз теста добило је 1.908.272 грађана.

Ковид је однео 15.199 живота. За две године на стотине хиљада наших грађана посетило је ковид амбуланте. Урађено је више милиона пи-си-ар и антигенских тестова.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је ово недеља у којој ћемо видети да ли ће се наставити пад обољевања, јасно је било током претходних неколико недеља да се тај пад задржао и после формирања школских колектива и да се наставља.

– У току ове недеље може се претпоставити да ће тај број бити између 2.000 и 2.600 уколико се пад настави, ако дође до већег броја просечно морамо да кажемо да се то успорава и да је последица почетка школа, прекида распуста и повратка са годишњег одмора. Али то ћемо сачекати- каже Кон.

Те две недеље су битне, како смо говорили раније, тако ће бити и сада, не види се шта би могло да поремети тај пад, напомиње Кон.

Према његовим речима, оно што се може претпоставити ако се пад настави да ће он у другој половини марта доћи на троцифрене бројеве, а оптимистички је оно што се може наслутити ако не дође до изненађења и појаве нових варијанти.

Кон каже да је вакцинисаност недовољна и не можемо да се поредимо са земљама које имају преко 80 одсто вакцинисаних, па могу да размишљају о потпуном укидању мера.

Чим имамо толико велики број невакцинисаних можемо претпоставити да имамо много већи број оних који су потпуно осетљиви и ако би оболевали могли би да имају и теже клиничке форме, рекао је Кон.

Ми у овом таласу са омикроном видели смо блажу клиничку слику, али су нам старији попунили болнице, а посебно се смртност задржала на високом нивоу, каже он.

Далеко смо од тога да можемо да се опустимо и да најављујемо крај епдиемије, не види се шта би то пореметило да до краја ипак дођемо, рекао је др Кон.

– Налазимо се у завршници, најгоре је у самој завршници нечега да се догоди нека тешка форма болести, зато треба апеловати на људе да се поштују мере, мислим на заштитну маску, држање дистанце и хигијена руку – то је најосновније -каже епидемиолог.

Доктор Кон каже да су мере снази, треба стално опомињати, циљ мера је да се смањи пренос и убрза пад.

– Мере се код нас укидају самостално, то је страшно, али је реалност, то тражи велике анализе – истакао је Кон, додајући да не можемо да се осећамо мирно као они који суд досегли 80 одсто обухвата вакцинацијом.

Указао је да већ имамо објашњење ко треба да прими четврту дозу. Најлогичније је да се даје старијима, али како ћемо покренути, то је вечито питање, истиче Кон.

Вакцинација је здрав стил живота, али када говоримо о спортском здрављу треба да буде јасно да они који се чувају вакцинацијом против грипа дуже живе, доказано је.

– Антивакцинални амбијент треба да се потисне, јер ћемо се борити са овим дуги низ година – напомиње Кон.

Сматра да припремљеност света за пандемију нија била довољна, нико није био спреман са заштитном орпемом и са резервама лекова.

– Оно што је Србија урадила и што је добро урадила је што је прогласила ванредно стање, где је ефикасно и убрзано све набавила што је било потребно. Ја бих то увек поново урадио – каже он.

С друге стране, имали смо ванредну ситуацију где смо сатрије од 65 година затворили, што је у том тренутку било реално, каже Кон.

– Данас после свега знамо да смо могли да их пуштамо у време док је трајао полицијски час. Он не може да се уведе уколико нема ванредног стања, све то треба поставити и разјаснити – каже Кон.

На питање који му је био најтежи тренутак током пандемије, каже да је имао и личне здравствене проблеме.

– Најтеже је било умирање колега, здравствених рандика, затим појава петиције и формирање неких параструктура које ћу тек озбиљно анализирати колико су ничега донели, критика која је стизала од људи који су били доборнамерни је била добра, али удари који су стизали без основа су стварали неповерење што је резлтурало неповерењем у све мере, што није добро, то је паравојна структура – закључио је Кон.

Извор: блиц.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА