OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Kon: Nisam za uvođenje vanrednog stanja, treba nositi maske i na otvorenom

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da ne smatra da treba uvoditi vanredno stanje zbog povećanja broja zaraženih korona virusom, već da je „prvo i osnovno“ poštovati propisane mere, naročito za nošenje maski, kao i da se on zalaže da se maske nose i na otvorenom, posebno u pešačkim zonama.

Kon je za televiziju Prva izjavio da je epidemija u Beogradu „uzela takav zamah da se ne može lako zaustaviti“, ali da nije dolazilo do širenja zaraze tamo gde se poštovalo sprovodjenje mera.

On je rekao da nismo uspeli da u potpunosti potisnemo epidemiju, od njene pojave u martu, i da smo „imali tinjanje“, koje se zbog nepoštovanja mera razbuktalo.

„Iz dana u dan sve je veći broj zaraženih, naročito u Beogradu, to mora da brine“, rekao je Kon. On je dodao da se u bolnicama u svakog dana prima sve više kovid pacijenata i da za sada nije došlo do „zaravnjenja krive“, odnosno da broj novih pacijenata bude na istom nivou kao prethodnog dana.

Kon, koji je i član Republičkog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, je rekao da nije primećeno da se zaraza korona virusa širila u pozorištima i bioskopima, ali da su potencijalna žarišta zaraze bilo kakvi estradni događaji i skupovi na kojima se mere ne poštuju.

„Tamo gde se ponašamo kako treba nema zaražavanja, tamo gde se ne poštuju mere ima zaražavanja. Onaj ko sa 200 ljudi pravi neke dogadjaje, i to radi svakog vikenda do sitnih sati, on krši zakon i to što bi rekli, na sav glas“, rekao je Kon. Dodao je da organizatori takvih događaja moraju da znaju da ako se neko zarazi i loše završi „da je to krivično delo, i to ne malo“.

Prema njegovim rečima, do sada nisu mogli da se sankcionišu oni koji mere protiv epidemije ne poštuju jer „pravni okvir nije omogućavao da se ta kontrola prati sa sankcijama“.

„To nije medicinska tema. Do sad je urađeno sve što je moguće u pravnom okviru koji sada postoji“, kazao je Kon i dodao da je „prvo i osnovno da se sprovode dosadašnje mere“.

Izvor: danas.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„Sledeća dva vikenda biće zatvaranja“

Oglasna Tabla

SREĆNO: Osnovna škola ,,Dušan Jerković“ proslavila 65. rođendan!

Oglasna Tabla

MISLIMO NA BUDUĆNOST: Stipendije za mlade nade Slobode!

Oglasna Tabla

Subotom i nedeljom zatvara se sve osim ovih 6 objekata!

Oglasna Tabla

U OŠ Aleksa Dejović u Krvavcima učionice ponovo tople i đaci su u školskim klupama

Oglasna Tabla

Dnevni izveštaj Zavoda za javno zdravlje Užice

Oglasna Tabla

Zaštite imunitet koji je na udaru: Samo jedna kašika dnevno oporavlja ceo organizam

Oglasna Tabla

Na svetskom tržIštu vlada jagma za malinom

Oglasna Tabla

Daleka Indija očarana lepotom Zlatibora

Oglasna Tabla