ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Kon: Nema govora o vanrednom stanju, trenutno smo jedna oaza, ali…

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za N1 da je pogrešno protumačeno da je vanredno stanje ponovo opcija u borbi protiv koronavirusa. Kaže da za njim trenutno nema potrebe i da uopšte nije tema na sedmnicama Kriznog štaba. „Daleko smo od vanrednog stanja, upravo suprotno, nalazimo se u jednoj oazi…ali nam predstoji period respiratornih infekcija“, kazao je Kon.

„Pretpostavljam da je Rade Panić pogrešno razumeo od onoga što sam govorio. Vanredno stanje nikada nije bila tema na Kriznom štabu osim onda na početku“, rekao je u Novom danu.

Kaže da jeste govorio o meri nadzora nad onima nad kojima treba da se sprovede.

„Nema govora o vanrednom stanju, jer situacija prosto nije takva. Restriktivne mere itekako moraju da budu kao mogućnost za epidemiološku preporuku na raspolaganju. I treba jasno reći – mi kada tražimo tako nešto, nama se iz pravnih eksperata saopštava da to ne može da se uvodi bez vanrednog stanja. Ne uvodimo mi kao epidemiolozi, niti dajemo takvu preporuku“, objasnio je.

A kaže da smo trenutno daleko od vanrednog stanja.

„Upravo suprotno, nalazimo se u oazi… Situacija je nesigurna, ja bih rekoa, ne povoljna. Imate na teritoriji Srbije mesta gde nemate nijedan slučaj zaraze, oni imaju pravo da kažu za svoju teritiriju da je situacija povoljna“, naglasio je Kon.

Na pitanje kako je moguće da u Srbiji imamo „oazu“, a zemlje oko nas se bore sa povećenjem broja novozaraženih, Kon kaže: „Mi smo u julu imali eksploziju pravu, jedan neočekivano visok potencijal prenošenja virusa i veliku opterećenost zdravstvenog sistema, s velikim brojem teških, pa i smrtnih slučajeva. Mi smo jednu takvu situaciju prosli, i s merama smo uspeli da smanjimo prenošenje virusa, te se trenutno nalazimo u toj oazi“, kazao je Kon.

U zemljama oko nas bukte žarišta.

To jeste suština, kad bi se kod nas nekim čudom sve mere provodile, što nije realno, to bi moglo značajno da produži taj povoljan period. Međutim, to podrazumeva da držimo to prenošenje pod kontrolom… Trenutno nije alarmantno ni u školama ni na fakultetima. Sve će biti drugačije ako nam uđe virus i budemo imali nekoliko rezervoara infekcije, rekao je Kon.

Gost N1 upozorava da nam stižu hladniji dani.

„Kada je mogućnost prenošenja virusa veća, i to važi za sve viruse, pa i za koronu. Ne treba da se hvalimo trenutnom situacijom, ali je dobro da se trenutno nalazimo u njoj“, dodao je.

Govoreći o broju obolelih u školama, Kon kaže da se oboleli otkrivaju na vreme.

„Mere koje sprovodimo dovode do toga da otkrivamo i da na vreme sklanjamo sve izvore zaraza koji bi proširile virus. Samo poređenja radi, prošle godine, treća nedelja septembra, mi smo imalu u Beogradu više od 12.000 slučajeva respiratornih infekcija, sada imamo oko 6.400 akutnih respiratornih infekcija. To je skoro duplo manje, to ne moze ni na koji način drugačije da se objasni sem korisćenja maski i pridržavanja mera zaštite“, naglasio je Kon.

Kaže da ima prijave oboljenja sličnih gripu.

„Mislimo da se tu krije kovid, i toga imamo u blagom povećanju. Imamo i kovid ambulante, gledamo koliko se uzima briseva, vidimo da se tu ništa ne dešava, stabilni su dani… Ponedeljak je glavni dan kada se ljudi javljaju lekaru i tu se održava broj na oko 360 u Beogradu koji se javljaju i imaju sumnju na kovid“, precizira epidemiolog.

Kon kaže i da prema podacima koje ima, oko 50 dece je zaraženo koronavirusom u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

„Od toga u Beogradu njih 24, samo jedan u srednjoj školi. Te srednje škole pominjem, jer se plašim da je tu sistem nedovoljno oštar i da ne prepoznaje sve slučajeve“, napomenuo je.

Moramo realno da postavimo nadzorne sisteme i načine sprovođenja, dodaje.

„Mi smo svi ujedinjeni protiv kovida“
Ministar zdravlja najavio je za sutra razgovor sa predstavnicima „Ujedinjenih protiv kovida“, koji su za subotu najavili protest podrške zdravstvenim radnicima i pozvali da svi obuku belo. Na pitanje da li će on obući belo, Kon kaže: „Bilo bi neprimereno jer je jasno da je protiv članova Kriznog štaba, s tim sto ja milim da jesmo ujedinjeni proti kovida“.

N1: Ali je posvećeno lekarima koji trpe pritiske…

„To je druga priča, ja to ne znam, ne volim bilo kakve pritiske i ucene, to ne spada u moj habitus. Želim im svima zdravlja i sve najbolje. S druge strane, ako je važno da se što je moguće više solidarišemo…ja oslučkujem svaku reč izrečenu… ja i nosim beli mantil… Neću odbiti ni Radeta Panića ni Žujovića što se razgovora tiče, ali mora da se razume, nemam razloga da se pravdam, jer ne osećam da sam uradio ništa loše“, rekao je Kon.

Izvor: rs.n1info.com

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа